Live

Tandemul ”Nicu și Marcel” pentru România, oferta PSD-PNL pentru 2024. Și cum va ajunge PNL să facă campanie pentru Firea la București

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă ar putea continua „Coalițiia lui Nicu și Marcel” și după 2024. Foto: Inquam Photos / George Calin

Exact a doua zi după ziua păcălelilor, PNL va avea de luat o decizie esențială pentru supraviețuirea sau rămânerea la guvernare și după alegerile din 2024. Marcel Ciolacu este cel care le-a aruncat oficial liberalilor colacul de salvare, lor și mai ales bunului său prieten, Nicolae Ciucă, miercuri seara, în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu, la Digi24, unde a anunțat că nu este exclusă varianta în care el și Ciucă să candideze în tandem în 2024, ceea ce ar însemna ca PNL și PSD să meargă la alegeri împreună, în alianță, pe liste comune. În 2 aprilie va avea loc la Vila Lac tradiționala reuniune a conducerii PNL, cu președintele Klaus Iohannis, în care se va decide strategia pentru negocierile cu PSD pentru rotativa guvernamentală, participarea PNL la alegerile pentru București, și acum, după anunțul lui Ciolacu, și posibila refacere a USL, pentru europarlamentare, locale și parlamentarele de anul viitor. 

PNL ia în calcul să o susțină pe Firea la București

Situația de la București este una complicată pentru PNL, care a rămas și fără președinte la filiala din Capitală, după demisia lui Ciprian Ciucu. 

Ciucu a reușit să-și construiască o imagine bună prin prestația de primar la Sectorul 6 și, dorind să mai obțină un mandat, nu a vrut să își compromită șansele din cauza anticipatului compromis cu vechea sa rivală, Gabriela Firea. Pentru că unul dintre scenariile aflate pe masa conducerii centrale a PNL este ca liberalii să o susțină pe Gabriela Firea la alegerile pentru funcția de Primar General al Capitalei. 

Celelalte două scenarii analizate sunt lipsite de șanse, spun surse din conducerea partidului. Unul ar fi ca PNL să aibă propriul candidat, doar că nu are cu cine să se prezinte în fața electoratului. Rareș Bogdan își dorește foarte mult să fie candidat la București. Un avantaj pentru partid ar fi că Rareș Bogdan, cunoscut pentru stilul său volubil și lipsit de inhibiții, ar putea să îi țină piept Gabrielei Firea, și ea bine-cunoscută pentru modul în care își intimidează rivalii în campaniile electorale. Însă, spun sursele citate, Rareș Bogdan este prost cotat în sondajele de opinie. 

Ministrul actual al Digitalizării, Sebastian Burduja, care ar fi, teoretic, favoritul pentru preluarea organizației PNL București, nu își dorește să candideze pentru Primărie, și ar fi de luat în calcul doar în varianta în care, ca șef al filialei, ar urma să asigure negocieri fără scandal cu partenerii de la PSD. 

Al doilea scenariu fără șanse este cel legat de o împăcare între PNL și Nicușor Dan. Prin demisia lui Ciucu, cu care actualul primar al Capitalei a avut o lungă istorie conflictuală, relațiile ar fi trebuit să se repare între cele două părți, însă, după cum spun liderii liberali, „ușa nu s-a închis, dar el nu vrea să o deschidă”. Metafora se referă la faptul că Nicușor Dan este extrem de greu de abordat și refuză să vorbească cu cei de la PNL. 

Alianța pentru salvarea lui Nicu

Rotativa guvernamentală le dă și ea dureri de cap celor de la PNL, mai ales în condițiile în care mult mai guralivii lideri ai PSD au preluat deja rolul de comunicatori și decidenți în privința modului în care va arăta, de la 1 iunie, Guvernul Ciolacu. 

După cum se știe, potrivit protocolului Coaliției PSD PNL UDMR, la finalul lunii mai Nicolae Ciucă trebuie să-și prezinte demisia din funcția de prim-ministru, și odată cu aceasta, întreg Executivul va fi demis. Președintele Iohannis va trebui să-l desemneze pe Marcel Ciolacu să formeze un nou guvern. 

Întrebarea este cum va arăta acest nou guvern, în condițiile în care Marcel Ciolacu, viitorul prim-ministru, a făcut deja declarații belicoase la adresa unora dintre actualii miniștri ai PNL, pe care nu îi mai dorește la Palatul Victoria atunci când va fi el șef. 

Protocolul Coaliției spune că la rotativă Ministerul Transporturilor trece de la PSD la PNL, și cel al Fondurilor Europene de la PNL la PSD. Până acum Ciolacu a declarat de fiecare dată că Marcel Boloș, actualul ministru al Fondurilor Europene, este mult prea competent pentru a fi dat afară din funcție, așa că social democrații lasă de la ei și cedează portofoliul pentru liberali. Logica ascunsă era ca PSD își dorea să păstreze Transporturile, unde Sorin Grindeanu ar fi putut să aducă puncte electorale în campanie prin inaugurările de kilometri de autostradă. 

Sorin Grindeanu însă va fi președinte al Camerei Deputaților, în locul lui Marcel Ciolacu, așa cum Nicolae Ciucă va fi președinte al Senatului, după plecarea din funcția de premier. 

Virgil Popescu va pleca și el de la Energie, pentru că cei de la PSD îl contestă vehement pentru felul în care a gestionat criza prețurilor la energie. Ciolacu vrea să fie desființat și ministerul Turismului și IMM-urilor, deținut tot de PNL, deci liberalii vor mai pierde un portofoliu. Vor câștiga însă un post de vicepremier. Potrivit informațiilor Digi24.ro, Nicolae Ciucă ar fi avut o discuție cu Lucian Bode, secretarul general al PNL și ministru al Internelor, care ar urma să preia și funcția de vicepremier. 

Este foarte posibil ca la negocierile dintre cele două partide, în cazul în care liberalii vor considera că le rămân prea puține ministere la marea împărțire, să se ajungă la o decizie privind excluderea UDMR din Coaliție, mai ales că ministerul Dezvoltării, deținut de maghiari, este cel care gestionează un buget uriaș râvnit de baronii locali ai PSD și PNL. 

Însă, dincolo de felul în care va arăta guvernul Ciolacu, este de remarcat faptul că președintele PSD îi aruncă lui Nicolae Ciucă un colac de salvare prin anunțul-promisiune că ar putea candida în tandem la alegerile de anul viitor, Ciolacu pentru Președinție iar Ciucă pentru funcția de prim-ministru. 

„Coaliția lui Nicu și Marcel”, cum denumea Marcel Ciolacu relația dintre ei, este bine-cunoscută în PSD și mai ales în PNL drept o prietenie foarte strânsă și care a născut de multe ori mari nemulțumiri în rândul liberalilor, care nu îl percep pe propriul lor președinte drept un om de partid și care l-au acuzat că ia decizii în favoarea social-democraților și în defavoarea propriei sale formațiuni politice. 

Nicolae Ciucă se teme că, odată plecat de la Palatul Victoria, unde se bucură de puterea dată de funcție și de cantitatea banilor și a funcțiilor pe care le poate împărți celor din PNL, va repeta soarta lui Ludovic Orban și a lui Florin Cîțu, și va fi mazilit. 

Plasarea în simbolica poziție de al doilea om în Stat, ca președinte al Senatului, nu îl poate ajuta prea mult pentru a se impune în partid, însă, dacă ar fi validat ca viitor prim-ministru, cu promisiunea că o alianță electorală cu PSD i-ar duce pe liberali din nou la guvernare, l-ar putea salva. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Partenerii noștri