Surse: Viorica Dăncilă, amenințată cu retragerea sprijinului politic de către PSD dacă refuză revocarea ministrului Justiției
Cu o zi înainte de sedința Comitetului Executiv al PSD care a fost convocat de urgență pentru ziua de miercuri, se fac presiuni asupra premierului Dăncilă pentru a accepta revocarea ministrului Justiției, Tudorel Toader. Mai multe surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că este posibil chiar ca, în cadrul ședinței, să i se spună Vioricăi Dăncilă că, în cazul în care refuză înlocuirea lui Toader, ea însăși va rămâne fără sprijinul politic al partidului.
Comitetul Executiv este forul care poate retrage sprijinul politic al unui premier, după modelul aplicat de partid în cazul premierilor Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, și, totodată, care poate desemna prin vot viitorii miniștri. Miza ședinței de miercuri este revocarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, și înlocuirea cu un alt ministru, vehiculat fiind pentru preluarea portofoliului numele deputatului PSD Eugen Nicolicea.
Contactat de Digi24.ro, Nicolicea a refuzat să comenteze o viitoare numire a sa la Ministerul Justiției: ”Această chestiune se decide la CEx”
În cazul în care premierul Dăncilă va refuza această variantă, apropiații lui Liviu Dragnea vor cere, conform strategiei stabilite înainte de ședința CEX, să se pună în discuție situația ei în partid, în încercarea de a o convinge să accepte solicitarea partidului. În cazul în care Dăncilă ar refuza în continuare, s-ar putea ajunge într-un blocaj similar celui din cazul Grindeanu, iar PSD nu ar mai avea majoritate în parlament să își treacă un alt Guvern, în timp ce Președintele Iohannis nu ar mai accepta să desemneze un alt premier al PSD. Însă Liviu Dragnea, susțin social-democrații, are o soluție ca să rezolve posibilele probleme ridicate de revocarea lui Tudorel Toader și de complicațiile pe relația cu Președintele Iohannis, și anume restructurarea Guvernului. Asta ar însemna să desființeze sau să comaseze niște ministere pentru a schimba structura Executivului, și cu noua formă să se prezinte premierul în fața Parlamentului, pentru votul de încredere. În acest caz, dacă la ministerul Justiției ar fi numit altcineva decât Tudorel Toader, această numire nu ar mai ajunge pe masa lui Klaus Iohannis, pentru aprobare. Pentru restructurare, deși este nevoie de același număr de voturi în Parlament ca și în cazul validării unui cabinet nou, pesediștii susțin că ar putea să adune majoritatea necesară, cu ajutorul celor de la UDMR și de la minorități.
„Eu cred că doamna premier trebuie să stea de vorbă urgent cu ministrul Justiţiei, trebuie să înţeleagă că trebuie să dea aceste ordonanţe de urgenţă pe care le aşteaptă toată lumea. Dacă nu, o să vedem când facem Comitet executiv ce vom hotărî noi”, a spus Rădulescu.
Întrebat dacă Tudorel Toader trebuie să mai rămână ministru al Justiţiei, Rădulescu a răspuns: „Să nu mai rămână”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News