Live

PSD a votat în unanimitate pentru asumarea răspunderii pe pachetul fiscal: „Dacă PNL nu e de acord, suntem gata de alegeri”

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu, presedintele PSD. Foto: INQUAM Photos/Ilona Andrei

Liderii PSD din teritoriu au votat în unanimitate pentru asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare prin care trebuie reduse cheltuielile și eliminate unele facilități fiscale, precum și majorarea unor taxe, potrivit surselor Digi24. Votul a fost dat chiar dacă în coaliție nu a fost stabilită încă forma finală a pachetului de măsuri fiscale.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a spus liderilor partidului prezenți la ședința Consiliului Politic național că, dacă liberalii nu sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului, PSD este gata să meargă la alegeri.

Liderii PSD au discutat și despre o solicitare a liberalilor ca cele două partide să facă un pact de neagresiune înainte de algerile de anul viitor, astfel încât să nu se atace reciproc și să nu-și racoleze membrii de partid. Potrivit surselor Digi24, unul dintre liderii PSD din teritoriu a spus că se poate face acest pact, dar începând cu 1 ianuarie 2025, după încheierea tuturor algerilor din 2024.

Ciolacu a spus încă de săptămâna trecută că vrea ca Guvernul să-și asume răspunderea pe aceste măsuri, care ar trece în acest fel de Parlament fără dezbateri.

„Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială”, a spus Ciolacu săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a spus la rândul său că decizia angajării răspunderii de către guvern în privința măsurilor fiscale a fost discutată, agreată şi stabilită în coaliţie. El a precizat că motivul asumării răspunderii este unul cât de poate de pragmatic: „suntem într-o situaţie de reală urgenţă pentru aplicarea măsurilor, ca să aibă efectul dorit în aceste ultime patru luni ale anului”.

Guvernul este nevoit să ia măsuri pentru a reduce cheltuielile bugetare și pentru strânge mai mulți bani la buget, pentru ca România să nu rămână fără fonduri europene din cauza deficitului bugetar prea ridicat.

Totuși, nu se știe încă exact ce va conține pachetul de măsuri.

Ciolacu și mai mulți miniștri au mers săptămâna aceasta la Bruxelles, pentru negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a mers cu o propunere de deficit de 5,5%, dar surse din CE spun că nu a fost acceptată această cifră, în condițiile în care România ar trebui să se încadreze în ținta de deficit de 5,5%.

Ciolacu a spus vineri, la Bruxelles, după întâlnirea cu președinta CE, că executivul european a înțeles contextul în care se află România și a arătat o „flexibilitate” în ceea ce privește ținta de deficit bugetar pe care România trebuie să o respecte. El a spus însă că nu este de acord cu creșterea TVA peste nivelul de 19%, variantă propusă de oficialii europeni.

Ce propuneri are Guvernul pentru reducerea deficitului

Pentru creșterea veniturilor, Guvernul are în vedere mai multe măsuri care se vor aplica de la 1 octombrie și 1 ianuarie.

De la 1 octombrie:

  • eliminarea unor facilități fiscale (agricultură, construcții și IT)
  • plata contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale (PFA)
  • creșterea salariului minim la 3.300 lei
  • creșterea taxelor pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță
  • taxe pe mașini și case scumpe
  • creșterea impozitelor pentru micile afaceri
  • TVA crescut: activități turistice și de agrement

De la 1 ianuarie:

Iar pe partea de reducere a cheltuielilor bugetare Guvernul are în vedere câteva măsuri:

Pentru intervalul 1 octombrie - 1 ianuarie:

  • Reducerea numărului de secretari de stat cu 30%
  • Eliminarea posturilor vacante care nu se regăsesc în sănătate, educație, justiție, apărare și finanțe
  • Limitarea normei de hrană
  • Acordarea voucherelor de vacanță pentru funcționarii care au salariul sub 8.000 lei net
  • Limitarea sporului de condiții vătămătoare la 1.000 lei net
  • Reducerea numărului total de funcții de conducere
  • Reducerea cheltuielilor totale ale instituțiilor
  • Reducerea numărului de consilieri personali

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Campanie a PNL împotriva Elenei Lasconi: Reclame plătite de o firmă a unui liberal care a dat lovitura în anul electoral 2024

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Fenechiu spune că PNL nu l-a plătit pe Dani Mocanu pentru melodia despre Ciucă. Reacția manelistului

Ilie Bolojan a discutat cu Lasconi şi Geoană, dar neagă că le-a cerut să se retragă din cursa pentru Cotroceni

Partenerii noștri