Live

Pe lista scurtă a lui Iohannis: Cîțu, Predoiu, Aurescu. Al doilea premier de sacrificiu - un tehnocrat, al treilea, Orban din nou

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
foto Inquam Photos/ Ilona Andrei

Liberalii se întrunesc în ședință înainte de consultările cu președintele Iohannis la care au fost convocați pentru după amiaza zilei de miercuri, ca să oficializeze un mandat pentru aceste discuții cu șeful statului. După discuțiile purtate marți noaptea de liderii partidului după ce Klaus Iohannis a anunțat că Orban renunță la mandatul de premier desemnat, au decis că vor insista în continuare pe anticipate și s-a conturat ca scenariu de lucru desemnarea unui premier tehnocrat din interiorul actualului Guvern, pentru a fi respins în Parlament, iar după asta, ultimul pas înainte de dizolvarea Parlamentului ar fi desemnarea lui Ludovic Orban ca a treia propunere de premier de sacrificiu. 

Numele aflate pe masa lui Klaus Iohannis pentru funcția de prim-ministru sunt Florin Cîțu, Nicolae Ciucă, Bogdan Aurescu și Cătălin Predoiu. 

Este posibil ca Ludovic Orban să facă parte din noul guvern propus pentru a fi respins de Parlament, pe un post de vicepremier sau la un portofoliu important. 

Totodată, liberalii susțin că din noul Cabinet vor dispărea câteva nume controversate, în frunte cu ministrul Sănătății, Victor Costache, acuzat că a dăunat grav imaginii partidului prin gafele de comunicare în scandalul reformei din Sănătate. Și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, ar putea fi schimbat din funcție, după ce l-a iritat pe șeful său, Ludovic Orban, cu subiectul Irina Rimes, ambasador al lui Brâncuși. Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, ar putea pierde și el nominalizarea, din aceleași motive de imagine proastă. 

Aceasta ar fi doar o măsură menită să cârpească imaginea PNL și a activității guvernamentale, având în vedere că toți cei de mai sus rămân în continuare pe funcții, ca interimari, până la finalizarea procedurii pentru anticipate. 

Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat miercuri că "are multe de făcut la Justiţie" şi a negat că i s-ar fi propus funcţia de premier. Întrebat înaintea şedinţei Biroului Executiv al PNL dacă a fost propus pentru a prelua mandatul de premier, Predoiu a spus: "Nu, nu ştiu. Acest lucru nu cred că e adevărat. Am multe de făcut la Justiţie şi de asta mă ocup".

Întrebat înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL dacă i s-a propus să fie premier, Nicolae Ciucă a răspuns că nu. "Nici măcar nu comentez o astfel de propunere", a spus Ciucă.

În ședința de marți noaptea, liberalii luaseră în calcul și varianta instalării unui guvern până la alegerile la termen, în decembrie, având în vedere că procedura pentru anticipate a fost blocată deja de CCR și există criza coronavirusului, care necesită existența unui Executiv funcțional.

Aripa Orban a PNL s-a opus însă acestei idei. 

PNL va merge, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul Ludovic Orban pentru funcţia de premier, acesta fiind votat de Consiliul Naţional al formaţiunii, a declarat, marţi, europarlamentarul Rareş Bogdan.

"Avem totală încredere în preşedintele Iohannis. Avem un parteneriat cu domnia sa şi vom merge exact pe propunerea făcută de preşedintele Iohannis. Deocamdată, paşii sunt simpli: Ludovic Orban este premierul votat în Consiliul Naţional al PNL, deci PNL merge cu mandatul Ludovic Orban. Sigur că preşedintele României, în care avem totală încredere, are construiţi la rândul său nişte paşi. Vom vedea care sunt paşii aceştia. Dacă nu va fi Ludovic Orban, va fi un om din interior", a declarat Rareş Bogdan înaintea Biroului Executiv al PNL.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Au apărut primele imagini: Ion Țiriac a primit ”bijuteria” după 5 ani! ”Nu întrebați cât costă, că e obscen”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciucă: Nu putem să vorbim de taxă progresivă în condițiile în care cota unică nu e unică, nu și-a terminat efectul, a produs creștere

Ciucă explică de ce a fost ales Cîrstoiu să candideze la Primăria Capitalei: Noi nu am avut un candidat, că nu am avut

Iohannis, la Consiliul European: Ucraina și Republica Moldova rămân teme de prioritate absolută

Kelemen: Nu e vorba de România când candidează Iohannis la NATO. Rutte e cel mai cinic politician din Europa, nu trebuie subestimat

Partenerii noștri