Sorin Grindeanu: Dacă nu se respectă ponderile de la alegeri, vom boicota constituirea Parlamentului
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că PSD va boicota constituirea Parlamentului dacă nu sunt respectate ponderile obținute de partide în noul legislativ și procedurile pentru alegerea șefilor de la Camera Deputaților și Senat.
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Liderii coaliției proeuropene s-au întâlnit pentru o nouă rundă de negocieri
Kelemen Hunor spune că PSD e îndreptățit să dea prim-ministrul în noul Guvern. Ce crede despre ideea unei rotații a premierilor
PSD-PNL-USR-UDMR încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern
PSD cere funcția de premier în viitorul Executiv
Întrebat, în contextul negocierilor partidelor de dreapta privind alocarea funcțiilor de conducere în cele două camere ale Parlamentului și comisiile legislative respective, dacă PSD va boicota procesul de constituire a noului Legislativ, fostul premier Sorin Grindeanu a declarat: “Parțial, dacă se va ajunge într-o situație în care să nu se respecte deciziile CCR și ponderile în Parlament date de alegerile din 6 decembrie.
Conform deciziilor Curții Constituționale, proporțional cu voturile obținute de fiecare partid se împart și funcțiile de conducere, pornind de la birourile permanente ale celor două camere până la șefiile comisiilor. Asta este o decizie a CCR, pe care văd că, din ce am citit noi în presă, cei care negociau zilele trecute pe la vila Lac nu țin cont.
E un avertisment pe care l-am transmis inclusiv președintelui Klaus Iohannis la întâlnirea de dimineață de la ora 11.00, spunând că vrem să se respecte toate aceste reguli”.
Acesta a mai spus că președintele Klaus Iohannis “a luat act” de ce au spus social-democrații la consultări.
“Ca posibilitate am invocat această modalitate. Nu vrem să ajungem acolo, pentru că e nevoie de un Parlament și un Guvern nou, dar trebuie respectate și aceste reguli”, a mai precizat liderul social-democrat.
Prim-vicepreședintele PSD spune că liderii socialiști europeni susțin un mesaj al social-democraților români către Comisia Europeană, ambasadele din România și alte instituții.
"Nu e doar mesajul liderului socialiștilor germani. Până acum sunt aproape 30 de semnatari ai unei scrisori pe care noi am înaintat-o, pornind de la președintele socialiștilor europeni, domnul Stanishev. Încet, se construiește această coaliție internațională care se ridică împotriva unei forțări a Constituției, ceea ce se întâmplă în acest moment", a declarat politicianul.
Potrivit unor surse din partid, social-democrații sunt deranjați că, în urma negocierilor purtate coaliția de dreapta PNL-USRPLUS-UDMR, comisiile din Parlament care ar revine PSD sunt cu o miză mai mică în ierarhia Legislativului, în contextul în care s-au clasat pe prima poziție la alegerile generale.
Constituirea noului legislativ presupune validarea a două treimi dintre deputați și a trei pătrimi dintre senatori și ca toți aceștia să depună jurământul.
Dacă social-democrații vor absenta și nu vor depune jurământul, s-ar întârzia calendarul.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News