Live

Prima victorie a Opoziției împotriva PSD. Moțiunea de cenzură va fi votată joia viitoare

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
foto INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN

Opoziția a reușit o victorie importantă  împotriva PSD care încearcă în continuare prin toate mijloacele să blocheze votul la moțiunea de cenzură. Partidele din Opoziție s-au unit și au respins, prin vot, calendarul stabilit de PSD prin care votul la moțiune ar fi urmat să fie dat sâmbătă. Președintele Camerei Deputaților a anunțat că moțiunea de cenzură va fi votată joia viitoare.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat după suspendarea ședinței de plen că ”matematic, PSD a pierdut majoritatea”.

De la PSD au lipsit 26 de parlamentari, iar 3 nu au votat. Printre ei, baronul de Olt, Paul Stănescu, unul dintre cei mai vocali opozanți ai Vioricăi Dăncilă în PSD. 

.................................................

Ora 16:00 Moțiunea de cenzură va fi votată joia viitoare, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Toți liderii de grup au stabilit că moțiunea va fi citită joi, 3 octombrie, la ora 10:00.

Ora 15:40: Pauză de consultări.

Florin Iordache: Supun la vot programul de astăzi, dacă doriți sâmbătă când începe ședința puteți solicita modificarea programului. Vă rog votați.

Opoziția câștigă primul demers. Programul a fost  respins cu 194 de voturi contra 181 pentru si 1 abtinere.

Ședința s-a închis.

Ora 15:10: A început ședința de plen reunit în care ar trebui să se dezbată moțiunea Opoziției.

Raluca Turcan (PNL): Vă propunem ca votul pentru moțiunea de cenzură să nu fie dat sâmbătă, să fie dat luni, la ora 16. Niciodată în 30 de ani o moțiune de cenzură nu a fost votată în zile de sâmbătă sau duminică. O singură dată a fost citită moțiunea când ați dat jos Guvernul Grideanu.

Sunt mai multe grupuri care au semnat moțiunea de cenzură. În grupul minorităților este luată o decizie luată în grup să nu se voteze în zilele de sâmbătă sau duminică vă oferim un argument în plus. 

Al treilea argument este modificarea programului de lucru care este atributul plenului reunit. Până acum BPR a propus programul de lucru însă plenul reunit poate decide modificarea programului de lucru.

Ceea ce dumneavoastă încercați să faceți este doar un abuz și un semnal de slăbiciune. 

Florin Iordache (PSD): Eu voi supune regulamentar programul și ordinea de zi pentru ziua de astăzi. Supun dezbaterea moțiunii pentru că asta prevede programul.

Gabriel Andronache (PNL): Solicitarea PNL este pe deplin întemeiată, conform regulamentului. Aveți obligația să supuneți votului această procedură.

Florin Iordache (PSD): În ziua de sâmbătă dimineață puteți veni și solicita schimbarea programului. Supun la vot ordinea de zi și programul pentru ziua de astăzi.

Stelian Ion (USR): Ordinea de zi încă nu există. Avem un proiect de ordine de zi. S-a solicitat mai devreme o modificare, au fost prezentate argumentele și vă solicităm să supuneți la vot această modificare. Plenul este suveran. Este o solicitare rezonabilă dacă nu vă este frică de moțiunea de cenzură.

Florin Iordache: Nu ne este frică. 

Marius Pașcan (PMP): Ar trebui să vă fie rușine. Ați împins democrația în sensul în care folosiți în mod fraudulos regulamentul. Ceea ce doriți dumneavoastra e diferit de ceea ce vrea poporul român. Vă bateți joc de voința poporului român. Vă cerem să nu ne impuneți dictatorial când să votăm moțiunea. Lăsați-ne să o votăm când vrem noi.

Alina Gorghiu (PNL): Vă citez din regulament că poate vă dă Dumnezeu mintea de pe urmă. Conform regulamentului stabilirea proiectului și a programului de lucru ale ședințelor sunt stabilite în așa fel în care sunt aprobate, adică de plen.

Titus Corlățean (PSD): Articolul 20 din regulament spune că proiectul ordinii de zi și al programului de lucru este supus votului în ziua decisă de biroul reunit. BPR s-a reunit și a stabilit ca astăzi să fie citirea. De ce sâmbătă votul, pentru că constituție prevede 3 zile care pică în ziua de sâmbătă.

Stelian Ion (USR): Votul se poate da după trei zile din momentul citirii, nu fix în a treia zi. Vă rog nu induceți în eroare. Votul vă solicităm să fie dat luni și vă propunem să supuneți la vot asta. Altfel, este un abuz cu care ne-ați obișnuit de 3 ani de zile.

 

 


Știrea inițială

Social democrații susțin că dacă ordinea de zi va fi blocată, atunci ar putea programa citirea moțiunii mâine, iar cele 3 zile până la dezbatere și vot s-ar împlini duminică. În acest fel, planul B al PSD este să programeze votul pe moțiunea de cenzură duminică. Însă scenariul de astăzi în care Opoziția blochează demersul PSD, s-ar putea repeta și mâine. 

Un lucru este cert, social democrații se chinuie în aceste zile să strângă suficienți parlamentari pentru a asigura cvorum de ședință în momentul votului din weekend, astfel încât să se țină ședința și moțiunea să fie respinsă. „Dacă se votează în weekend avem șanse pentru că vor fi mulți plecați”, susțin surse din PSD. Însă, aceleași surse recunosc că este greu ca PSD să adune 233 de parlamentari care să fie prezenți în sală și să asigure cvorumul necesar la votul moțiunii. „Avem, împreună cu minoritățile cel mult 220 de parlamentari, încercăm să mai găsim 13”, susțin sursele citate.

PSD poartă negocieri om la om cu parlamentarii PMP și cu cei din ALDE, cărora le promit funcții și fonduri bugetare pentru circumscripții în cazul în care nu vor vota moțiunea de cenzură, susțin surse politice. 

„Un joc de-a șoarecele și pisica”, susțin surse parlamentare despre războiul dintre Opoziție și Putere. Între timp însă, PSD mai pierde doi parlamentari care au trecut în tabăra lui Victor Ponta. Deputații Horia Nasra și Cornel Itu au trecut, chiar înaintea plenului renuit în care se citește moțiunea, la Pro România. 

În acest moment, în Parlament PSD mai are doar 201 parlamentari. Iar ultimele calcule arată în felul următor:

PSD - 201

PNL - 95

USR - 40

PRO ROMANIA+ALDE - 51

UDMR - 30

PMP - 17

MINORITATI - 17

NEAFILIATI - 14

La ședința de plen în care ar trebui citită moțiunea de cenzură care ar putea demite Guvernul, nu participă premierul Viorica Dăncilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția Elenei Lasconi, după învestirea noului Guvern: „Au combinat cum au putut ca să nu-şi piardă influenţa”

Lidera POT, Anamaria Gavrilă, acuză PSD de șantaj și presiuni asupra membrilor de partid. Reacția lui Marcel Ciolacu

Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere

Revenirea lui Crin Antonescu, fondatorul USL care i-a luat locul lui Băsescu timp de 50 de zile

Partenerii noștri