Live

Exclusiv Simion: Am primit interdicție de la Dodon să intru în Republica Moldova. Vreau unire, nu să finanțăm pe unii care creează separatism

Data actualizării: Data publicării:
Liderul AUR George Simion neagă că s-a întâlnit cu un agent FSB - serviciul secret al Rusiei – la Cernăuți în 2011. Foto: captură video Digi24

Liderul AUR George Simion neagă că s-a întâlnit cu un agent FSB - serviciul secret al Rusiei – la Cernăuți în 2011, așa cum a declarat fostul ministru moldovean al apărării Anatol Șalaru. Simion a spus, joi la Digi24, că a primit interdicție din partea fostului președinte Igor Dodon la intrarea în Republica Moldova, „pentru manifestații unioniste”. El spune că „celor de la Chișinău, pe diferite culori politice, nu le place ideea de unire, pentru că nu vor mai fi președinte, premier”. „Maiei Sandu nu-i place unionismul, nu pe mine personal. M-am cunoscut cu Maia Sandu în 2016”, a mai spus liderul AUR.

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova Anatol Șalaru l-a acuzat, în luna martie, pe George Simion de legături cu serviciul secret rus - FSB. Acesta ar fi fost și motivul pentru care liderul AUR a fost expulzat din țara vecină în 2015, susține Șalaru.

Informațiile privind relația lui George Simion cu serviciile secrete din Rusia ar fi fost scoase la iveală de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. O întâlnire între liderul AUR și un șef din FSB ar fi avut loc în 2011, la Cernăuți, iar aceasta nu ar fi fost singura ocazie în care Simion a stat la aceeași masă cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate. 

Ulterior, un agent al serviciilor secrete ucrainene a confirmat informația. 

„Este un mincinos acel ministru. Știți că nu are nicio dovadă, nu? Propagați o minciună. Eu n-am fost în Cernăuți în 2011. Conștient, eu nu m-am văzut cu vreun agent FSB. În viața mea, m-am văzut cu sute de mii de oameni. N-am stat să-l întreb pe fiecare «Ești agent FSB?». Sunt și cel mai rusofob președinte de partid, dar care nu e neapărat vreo calitate, dar am dobândit în timp această rusofobie. 

N-a spus-o niciun oficial moldovean. Eu am primit o interdicție din partea lui Igor Dodon, președintele pro-rus din acel moment al Republicii Moldova pentru manifestații unioniste. Sunt unionist, adică n-aș mai vrea să existe graniță la Prut. 

Celor de la Chișinău, pe diferite culori politice, nu le place ideea de unire, pentru că nu vor mai fi președinte, premier. 

Nu pot intra în Republica Moldova. 

Maiei Sandu nu-i place unionismul, nu pe mine personal. M-am cunoscut cu Maia Sandu în 2016”, a declarat Simion. 

În acest context, el spune că susține în continuarea ideea de a nu finanța Republica Moldova „cu niciun leu”. 

„Eu vreau unire, nu să finanțăm de la bugetul de stat pe unii care creează separatism românesc, pe unii care nu-și doresc unirea. Eu trebuie să-i finanțez pe cei din Republica Moldova ca să am atitudini anti-românești de care am avut parte în ultimii 33 de ani? Pentru că se schimbă succesiv puterea acolo, iar noi dăm le dăm fără să condiționăm. 

Eu m-aș bucura să cumpărăm pachetul majoritar la Poșta Moldovei. Mi se pare o atitudine mult mai sănătoasă prin care putem condiționa la fel cum Bruxelles-ul anumite reforme în statul român de acordarea unor bani”, a mai spus liderul AUR. 

Întrebat dacă Republica Moldova va fi în UE în 2030, dacă AUR ajunge la guvernare, George Simion a răspuns: „Da, cea mai rapidă cale de integrare europeană pentru Republica Moldova este prin unire cu țara mamă”. 

„Au fost doi criminali ai istoriei: Hitler și Stalin, care ne-au rupt, ne-au pus graniță la Prut cu tancurile, prin forță, iar noi va trebui să refacem, pașnic, temeinic, această unitate națională a României”, susține acesta. 

„Există oficiali care consideră că ei sunt o națiune aparte de națiunea română și se consideră moldoveni. Maia Sandu a spus că este româncă, ministrul de externe Nicu Popescu, din câte am văzut eu în pozițiile publice, este mult mai alunecos. Mi-aș dori o afiliere mult mai mare și sper să o obținem pe viitor în direcția unionistă, fiindcă asta este calea trainică. UE este un construct temporar. România va fi România și peste 200-300 de ani și am vrea Republica Moldova împreună cu România așa cum a fost o dată”, a mai spus George Simion la Digi24.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Rusia a lăsat Abhazia în „întuneric total, la propriu și la figurat”. Liderul regiunii separatiste cere ajutor

Partenerii noștri