Live

Sfatul „util” al ambasadorului Germaniei la București pentru Guvernul Dăncilă

Data actualizării: Data publicării:

Ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt, a afirmat, luni, că ar fi util dacă întreg Guvernul s-ar distanţa public de defăimările la adresa minorităţii germane.

Recentele afirmaţii defăimăitoare ale unor înalţi politicieni români la adresa minorităţii germane sunt total inacceptabile. Sunt foarte recunoscător că ministrul Afacerilor Externe a respins cu fermitate aceste defăimări (...) multe alte voci din sfera politică, din societatea civilă, dar şi multe voci individuale şi-au exprimat solidaritatea. Este motivul pentru care aş vrea să vă mulţumesc şi aceasta e expresia vie a solidarităţii europene. Nu vreau să vă ascund că ar fi util dacă şi întregul Guvern al României s-ar distanţa public necondiţionat de aceste defăimări, pentru că aceste defăimări au importanţă pentru toţi, nu doar pentru minoritatea germană, ne afectează pe toţi”, a declarat ambasadorul Germaniei, la dezbaterea „100 ani - România modernă şi rolul minorităţilor. Minoritatea germană ca stimulent al dialogului comunitar”.

El a afirmat că România modernă a parcurs cu succes un secol întreg plin de „provocări uriaşe şi catastrofe îngrozitoare” ca o ţară unită, plurietnică, pluriculturală, plurilingvistică şi plurireligioasă, unită în diversitate, de fapt ca „o mică Europă timpurie”. Meier-Klodt a adăugat că acest aspect merită să fie menţionat mai des, mai ales în contextul Centenarului.

Ambasadorul Germaniei a mai spus că minorităţile clădesc punţi între România şi ţările lor de origine.

Prezent la aceeaşi dezbatere, organizată la iniţiativa Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-Germană, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a declarat că trebuie condamnată ferm aruncarea de acuzaţii privind minoritatea germană.

Alături de cea a românilor, fundamentală, contribuţia minorităţii germane sau a altor etnii s-au adăugat benefic la construcţia statului român modern (...) prin particularităţile acestei relaţii interetnice care este o adevărată bogăţie a ţării noastre, România se prezintă pe plan internaţional ca un exemplu de convieţuire etnică şi spaţiu al dialogului intercomunitar (...) Trebuie condamnate ferm aruncarea de acuzaţii absurde şi vehicularea de aserţiuni mincinoase despre minoritatea germană din România şi trecutul ei. Asistăm de ceva timp la dezvoltarea unui discurs al urii ce are ca ţintă minoritatea germană, instituţiile sale reprezentative şi pe liderii săi. Acest curs periculos şi nedemn trebuie oprit în primul rând prin intervenţia cu celeritate şi fără echivoc a responsabililor guvernamentali şi, acolo unde e cazul, prin asumarea unor decizii politice şi gesturi corespunzătoare”, a spus Sergiu Nistor.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe George Ciamba a spus că România este ţara diversităţii, fiind marcată de variante influenţe culturale. El a precizat că alături de populaţia majoritară românească pe teritoriul ţării locuiesc 20 de minorităţi naţionale istorice. Ciamba a declarat că minoritatea germană a fost un catalizator al relaţiilor bilaterale, că a avut şi are un rol important în dezvoltarea societăţii civile. El a menţionat şi că Germania este al treilea investitor străin în economia românească.

Dezavuăm şi respingem cu fermitate orice fel de luări de poziţie, orice fel de defăimări care aduc atingere imaginii minorităţii germane şi reafirmăm aprecierea pentru loialitatea acestei minorităţi de-a lungul timpului şi pentru modelul de convieţuire interetnică şi interconfesională oferit”, a afirmat Ciamba.

La rândul său, filosoful Andrei Pleşu, preşedintele Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, a declarat că i s-a părut „brutal” că unii politicieni sunt dispuşi să stigmatizeze un coleg pentru că aparţine minorităţii germane.

Fără prezenţa germană şi nu numai la vârf, pentru că fără Carol I nu se poate gândi integrarea României în modernitate, dar şi în mediul academic, mediul literar, fără prezenţa germană ritmul nostru de integrare ar fi fost mai lent şi din cauza asta mi s-a părut cu atât mai supărător, mai brutal să aud politicieni de azi care sunt dispuşi să stigmatizeze un coleg politician pentru simplul fapt că aparţine minorităţii germane”, a spus Pleşu.

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), Paul Jurgen Porr, a declarat că din 2014 a început o campanie de denigrare a FDGR. „Ţinta era Iohannis, noi doar victime colaterale (...) această campanie s-a exacerbat în ultimul timp”, a declarat preşedintele FDGR.

Sursa: Agerpres

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma

Guvernul a prelungit amnistia fiscală până pe 19 decembrie. Măsurile luate de Executiv privind acciza la băuturile alcoolice

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Partenerii noștri