Guvernul Orban a trecut de votul Parlamentului. A primit 240 de voturi
Guvernul Ludovic Orban a trecut de votul Parlamentului. A primit 240 de voturi. PSD a boicotat ședința, în încercarea de a nu asigura cvorumul necesar votului. Nu au fost prezenți nici președinții celor două camere ale Parlamentului, iar ședința a fost condusă de senatoarea PNL Alina Gorghiu.
Urmăriți în direct ședința Parlamentului:
ACTUALIZARE 17.25. Guvernul Orban va depune jurământul la Cotroceni, la ora 19.00. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea guvernului.
ACTUALIZARE 17.05. „Vă mulțumesc și aveți încredere în noi”, a spus Ludovic Orban, după ce a fost anunțat rezultatul votului.
ACTUALIZARE 16.55. Guvernul a trecut cu 240 de voturi. Avea nevoie de 233 de voturi pentru a trece.
Chiar dacă nu au participat la ședința de plen, președinții celor două camere ale Parlamentului au asistat la numărătoarea voturilor.
ACTUALIZARE 16.49. S-a încheiat votul. Începe numărătoarea. Au votat peste 233 parlamentari.
ACTUALIZARE 16.12. S-a încheiat votul la Senat. Au votat 64 de senatori.
Încep să voteze deputații.
ACTUALIZARE 16.00. Eugen Gioancă este primul parlamentar PSD care a votat. Pe de altă parte, Scarlat Iriza, un alt social-democrat care spunea că va vota guvernul, nu este în sală.
Eugen Gioancă a preluat mandatul lăsat liber de Claudiu Manda, care a devenit europarlamentar ales pe listele PSD.
ACTUALIZARE 15.53. Începe votul.
ACTUALIZARE 15.50. Alfred Simonis (PSD) cere verificarea cvorumului și a cerut un vot de control al cvorumului, prin apel nominal.
Liberalul Florin Roman a anunțat că au fost 241 parlamentari înregistrați la ședință și că apelul nominal se face în același timp cu votul.
ACTUALIZARE 15.48. Alina Gorghiu, care conduce ședința plenului, a anunțat că va începe votul. Va fi vot secret, cu bile.
ACTUALIZARE 15.35.Ludovic Orban le răspunde celor care au luat cuvântul în Parlament.
Pentru Dan Barna, USR: „Nu am inclus toate punctele care existau în acordul nostru, dar toate stau la baza guvernării. Alegerile anticipate – în măsura în care va fi posibil, vom susține alegerile anticipate, dar cu condiția să existe un pact politc ca să ne asigurăm că nu aruncăm țara în criză”.
Pentru Kelemen Hunor, UDMR: „Votați un guvern responsabil, care va respecta Parlamentul. Pentru sistemul educațional, vom aloca toate resursele care pot fi alocate. Să fim cinstiți, nu putem aloca din primul an 6% pentru educație și 4% pentru infrastructură. Vom aloca atât cât e posibil, respectând deficitul”.
Pentru Varujan Pambuccian, minorități: „Mulțumim pentru sprijin”.
Pentru Varujan Vosganian ALDE: „Vom considera o proritate a acestui guvern investițiile publice. În ceea ce privește atitutindea față de justiție, poziția mea a fost toleranță zero față de corupție, toeranță zero față de abuz. Există instituții care să sancționeze orice abuz. Nu am înțeles partea cu slugărnicie. România este un partener și vom negocia pe picior de egalitate cu orice partener.”
Pentru Marius Pașcan: Suntem la fel de interesați de aceste priorități, inclusiv de rețelele locale de gaze.
ACTUALIZARE 15.29. Marius Pașcan (PMP) a spus că „mai important decât orice în acest moment este stabilitatea țării”, așa că PMP va vota guvernul Orban.
ACTUALIZARE 15.25. Varujan Vosganian a anunțat că ALDE va vota guvernul pentru că România are nevoie de buget.
El a amintit și de cele 12 puncte solicitate de ALDE în discuțiile cu PNL și a subliniat că sunt multe proiecte de infrastructură importante, mai ales cele care leagă Moldova de alte zone ale țării.
Vosganian a amintit și de ceea ce el numește abuzurile în justiție, unde, a spus el, nu a existat un acord cu PNL.
„În privința MCV am sesizat o anumită docilitate și vă cer să apărați suveranitatea României”, i-a spus el lui Ludovic Orban.
ACTUALIZARE 15.25. Varujan Pambuccian a anunțat că toți membrii grupului minorităților naționale sunt în sală și vor vota Guvernul.
ACTUALIZARE 15.23. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că guvernul trebuie să aloce 6% din PIB pentru educație.
„Dacă veți pune în aplicare legile din Parlament, dacă veți respecta tratatele ratificate, dacă ne veți respect, veți fi respectat”, a spus el.
El a amintit că au fost și miniștri care au primit aviz negativ în Parlament. „Responsabilitatea vă aparține”, a spus el.
ACTUALIZARE 15.15. Președintele USR, Dan Barna, a spus că votul de astăzi nu este un vot în alb și că va sancționa „orice posibil derapaj” al Guvernului.
„România are nevoie de multe reforme și suntem într-o situație delicată. Sunteți în fața unei mari provocări. E ultima zi și sunt ultimele rămășițe ale unei guvernări PSD-Dragnea care aproape a reușit să scoată România din Europa”, a spus el.
Dan Barna a vorbit din nou despre necesitatea alegerilor anticipate.
„Provocarea alegerilor anticipate rămâne o temă esențială. Dacă vom da din nou șansa PSD ca într-un an să își revină va fi un eșec comun al întregii opoziții”, a spus Dan Barna.
ACTUALIZARE 15.05. Alina Gorghiu (PNL): „Astăzi vine în fața dumneavoastră un guvern liberal. S-a format o majoritate prin prezența mai multor partide, vă respect decizia știind că nu e o decizie ușor de digerat. Dacă votul va fi pozitiv, acest Guvern va intra deja în pâine. Și nu mă mir că PSD a fugit astăzi din sală, a absentat la consultările de la Cotroceni așa cum a fugit de vot. Acestea sunt proceduri care trebuie respectate. Democrația înseamnă să respecți”.
„Nu voiam să o văd pe doamna Dăncilă zâmbind fals, mimând că-i face plăcere să cedeze Guvernul, dar mă așteptam ca PSD să respecte Parlamentul și să fie prezet. Să le fie rușine”, a mai spus Alina Gorghiu.
ACTUALIZARE 14.27. Premierul desemnat, Ludovic Orban, vorbește în plenul Parlamentului.
„Vă felicit, apreciez acestă prezență. Nu-mi aduc aminte ca în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat ca ședința de învestire a unui guvern să fie boicotată de două partide care arată clar lipsa totală de respect față de cetățen”, a spus Orban.
Orban a vorbit despre guvernarea PSD „care din păcate a făcut rău României. Treebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, al reconstrucției, al reluării dialogului interinstituțional, care să reașeze România pe traiectoria nord-atlantică.
El a spus că guvernul pe care îl propune va fi unul cu o durată limitată, care trebuie să ia măsuri urgente.
„Foarte multe instituții și autorități locale nu au resursele financiare pentru a încheia exercițiul bugetar și riscă să nu poată plăti salariilor. Există întârzieri la plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități. Această situație nu poate fi tolerată”, a spus Orban.
„Situația pregătirii pentru iarnă este dezastruoasă. Suntem în poziția în care România a rămas ultima țară cre trebuie să nominalizeze comisarul european. Fostul premier s-a încăpățânat să impună candidați care ne-au făcut de râs. Există necesitatea elaborării bugetului de stat pentru 2020”, a spus Orban.
El a vorbit și despre necesitatea prorogării termenului de pensionare anticipată pentru magistrați, în lipsa căreia sistemul de justiție ar fi blocat.
O altă prioritate a guvernului este de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor guvernamentale, care a fost distrusă în ultimii 3 ani de aducerea unor oameni fără competențe, dar pe pile sau pe bază de carnet de partid, a spus Orban.
„În ceea ce privește politica fiscală, ne-am angajat să reparăm acele acte normative care au avut consecințe grave, ca OUG 114. Vom încerca abrogarea acelor prevederi nocive privind energia, pilonul 2 de pensii, telecomunicațiile și vom păstra prevederile pentru domeniul construcțiilor”, a spus Orban. El a vorbit și despre eliminarea supraaccizei la combustibil.
Premierul desemnat a vorbit și despre MCV, în condițiile în care Bulgaria ar putea ieși de sub supraveghere, în timp ce România a fost criticată aspru în ultimul raport. Orban a spus că România trebuie să respecte recomandările MCV.
„De asemenea, din punctul nostru de vedere, este imperios necesar să abrogăm prevederile recursului compensatoriu care au scos peste 20.000 de deținuți înainte de termen pe stradă, iar foarte mulți dintre ei au comis infracțiuni. De asemenea, serviciul de probațiune trebuie dezvoltat pentru a asigura reinserția socială a celor care sunt eliberați prin detenție”, a spus Orban.
„De asemenea, și în Poliție și Jandarmerie trebuie să schimbăm mentalitatea, atitudinea pe care o au, determinarea cu carese implică în realizarea misiunii, programele de completare trebuie completate efectivele, acolo unde este necesar și trebie asigurate toate resursele necesare, pentru că aici este vorba despre viață, siguranță, integritatea fizică. Acestea trebuie apărate și de comisie și jandarmerie și celelalte. Război total împotriva infracționalității, a clanurilor interlope care fac Legea”, a adăugat el.
„Trebuie să ne stabilim ca obiectiv ca și România să scape de sub MCV și să ne asumăm răspunderea pentru a face cu adevărat o justiție independentă pentru România”, a spus el.
„Trebuie să readucem Jandarmeria, poliția, în situația în care le-a pus Constituția, de a fi în slujba cetățeanului. Să terminăm cu utilizarea politică a acestor instituții fundamentale”, a continuat Orban.
Orban a prezentat și prioritățile guvernului pentru educație. A vorbit despre relansarea școlilor profesionale, despre extinderea programului afterschool, despre asigurarea unei mese calde pentru elevi.
În domeniul sănătății, a spus că trebuie pus accent pe partea de prevenție și trebuie sprijiniți medicii de familie, astfel încât oamenii să meargă la analize pentru a primi din timp diagnostic.
El a acuzat-o pe premierul demis Viorica Dăncilă că nu a înțeles ce i s-a spus despre proiectele de infrastructură. „Nici acum nu înlelege nimic”, a spus el, iar declarația a fost primită cu aplauze.
Orban a vorbit și despre prioritățile în materie de politică externă, apărare și mediu.
„Voi evita la maxim adoptarea de ordonanțe de urgență”, a spus Orban.
El a spus că Guvernul trebuie să readucă încrederea partenerilor străini și a cetățenilor.
ACTUALIZARE 14.26 Alina Gorghiu citește regulamentul.
ACTUALIZARE 14.16. Mai mulți parlamentari anunță că sunt probleme cu cartelele. 11 dintre ei spun că nu pot vota, deoarece cartelele dau eroare. Printre cei care s-au plâns de probleme cu cartelele este și fostul șef al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
În sală sunt 235 de parlamentari, potrivit listelor de prezență, suficienți pentru a asigura cvorumul.
ACTUALIZARE 14.10. Premierul desemnat Ludovic Orban și miniștrii propuși au ajuns în sala de plen. Orban stă pe locul ocupat până de curând de premierul demis Viorica Dăncilă.
Ședința a început cu o întârziere de 10 minute. A fost ținut un moment de reculegere pentru Sorin Frunzăverde, care a murit la sfârșitul săptămânii trecute.
Potrivit celor mai recente informații, pe lângă formațiunile care au anunțat că vor vota guvernul și grupul minorităților, vor mai vota cinci parlamentari neafiliați, doi social-democrați și doi afiliați PSD care au fost în ALDE până de curând și mai mulți parlamentari.
Nici Pro România nu va asigura cvorumul, a anunțat Victor Ponta, dar în partidul său sunt voci care spun că guvernul ar trebui votat. Printre aceștia, și Mihai Tudose. Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu au anunțat, după o ședință a parlamentarilor Pro România, că nu s-a ajuns la o decizie, astfel că o parte dintre parlamentarii formațiunii vor lipsi de la ședință, dar vor fi și câțiva care vor vota guvernul. Este vorba despre șapte parlamentari Pro România care au luat această decizie.
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Momentul în care Ludovic Orban își anunță retragerea din cursa pentru Cotroceni
Orban, întrebat cine a condus de fapt PNL în mandatul său: „Eu, cu anumite contribuții”
Orban: Domnule Ciolacu, nu v-aș vota nici măcar primar la Dobroești
Orban le-a împărțit câte trei trandafiri roșii liberalilor, în Parlament. Reacția lui Ciucă
Ludovic Orban și-a dus partidul la poarta lui Iohannis: „Te-ai făcut frate cu dracu, Să-i dai bacu` lui Ciolacu!”
Ludovic Orban depune plângere penală împotriva celor care l-au agresat
Orban: Am fost scuipat, lovit cu băţ de la steag
Victor Ponta: Eu nu cred că domnul Ciucă știa de gaura din buget
Ludovic Orban a anunțat că se bazează pe mai multe voturi decât cele 233 necesare pentru a trece guvernul. Ultimele calcule arată că sunt „între 237 și 243 de voturi”, a spus el într-o conferință de presă.
Întrebat, la intrarea în sala de plen, dacă intră încrezător în plen, Orban a răspuns: „Cu siguranță”. Întrebat dacă guvernul va trece, el a răspuns: „Eu cred că da”.
USR a anunțat în urmă cu puțin timp că toți parlamentarii formațiunii vor fi prezenți în Palament pentru a vota guvernul.
„Toţi parlamentarii USR sunt prezenţi, vom vota pentru învestire, nu ne opunem şi depunem toată energia la acest vot pentru a trimite Guvernul Dăncilă acasă. Noi suntem prezenţi 100% la acest vot, sper să existe cvorumul necesar, asta e miza. Lupta e dacă va fi cvorum. Sunt optimist că vor fi şi voturile necesare”, a spus Dan Barna, președintele USR, înainte de ședința din Parlament.
Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că toți parlamentarii ALDE sunt prezenți la ședință, cu excepția deputatului Daniel Olteanu, care a suferit o intervenție chirurgicală. „
„Sper ca votul sa fie concludent. Sper ca premierul desemnat sa întrunească voturile necsare ca guvernul să fie format”, a spus el.
Chiar dacă ședința comună începe la ora 14.00, votul pentru guvern va începe în jurul orei 15.30.
Dacă noul cabinet va primi votul de încredere al Parlamentului, premierul desemnat Ludovic Orban ar urma să meargă la Cotroceni, urmând ca guvernul să depună jurământul chiar din această seară.
În aceste condiții, ar fi ultima zi la Palatul Victoria a Vioricăi Dăncilă, premierul demis luna trecută prin moțiune de cenzură.
În ședința de guvern de astăzi, Viorica Dăncilă a criticat din nou echipa de miniştri propusă de Ludovic Orban şi a vorbit despre majorarea salariului minim brut pe ţară, pe care a lăsat-o moştenire viitorului Guvern.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News