Live

Surse: Cele două variante discutate în Coaliție pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Când se ia decizia

Data actualizării: Data publicării:
Liderii coaliției PNL-PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ședinţa de guvern anunţată iniţial pentru ora 10.00 va fi reprogramată, a anunțat joi Executivul. Guvernul urma să adopte în şedinţă hotărârea cu calendarul alegerilor prezidenţiale, iar decizia de amânare vine după blocajul din Coaliţie pe această temă. Nicolae Ciucă a mers la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Marcel Ciolacu.

ACTUALIZARE 15:45 Coaliţia de guvernare negociază două date pentru organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale: 15 sau 29 septembrie, informează Digi24, citând surse politice.

Dacă turul I va fi pe 15 septembrie, turul al II-lea va pica pe 29 septembrie.

Dacă turul I va fi pe 29 septembrie, turul al II-lea va pica pe 13 octombrie.

O decizie urmează să fie luată marți în Coaliție, tot săptămâna viitoare urmând să fie adoptată şi hotărârea de guvern privind alegerile prezidenţiale.

ACTUALIZARE 11:12 Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a venit joi la Palatul Victoria, pentru o discuţie cu premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, scrie Agerpres.

Știre inițială

Discuţiile din coaliţie, în întâlnirea de miercuri, nu au dus la nicio decizie. PNL îşi doreşte păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin. 

Liberalii mai spun că primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educaţional. 

În plus, potrivit PNL, campania în luna august ar fi extrem de greu de realizat, din cauza condiţiilor meteo şi a perioadei de concedii, ceea ce ar duce la un dezinteres din partea populaţiei. Astfel, spun aceştia, nu ar exista o dezbatere suficientă pentru cea mai importantă poziţie în stat, cea de preşedinte. 

Social-democraţii, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată şi de liberali la momentul în care a fost luată. 

În urma discuţiilor de miercuri seară, nu s-a ajuns la nicio decizie concretă, astfel că este de aşteptat liderii celor două partide se se întâlnească într-o nouă şedinţă a coaliţiei, care însă nu a fost stabilită încă. 

Executivul a anunţat, joi dimineaţă, că şedinţa de Guvern anunţată iniţial pentru ora 10.00, va fi reprogramată. 

Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor este 2 iulie, scrie News.ro.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Consultări pentru calendarul prezidențialelor. Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Guvern cu REPER și Forța Dreptei

Sondaj INSCOP pentru parlamentare: PSD, pe primul loc în intențiile de vot, urmat de PNL și AUR. Partidul Dianei Șoșoacă trece pragul

Mihai Tudose: Nu PSD a vrut alegeri în septembrie, ci PNL. Cred că o să fie alegeri la termen și cu asta basta

PNL, nou atac la premier: Șoșoacă devine partener de dialog și fantasme politice a lui Ciolacu. Un stat târât în mocirla extremismului

Partenerii noștri