Live

Schimbare la DIICOT. Oliver Felix Bănilă, propus de Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a lui Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT, în vederea obţinerii avizului consultativ. Oliver-Felix Bănilă este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

„În urma desfăşurării procedurii de selecţie a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiţiei, vă aducem la cunoştinţă faptul că, ministrul justiţiei, prof.univ.dr. Tudorel TOADER, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obţinerii avizului consultativ”, anunţă ministerul.

Ulterior, propunerea va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău.  În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.

În momentul candidaturii pentru funcția de membru al CSM, Bănilă pleda, într-un interviu, pentru acordarea CSM dreptului de inițiativă legislativă în domeniul Justiției.

Este foarte important, pentru o justiție independentă, ca să nu mai depindem de bunăvoința sau agenda unui ministru al justiției, pentru că, așa cum ne învață istoria recentă, și în astfel de chestiuni poate interveni subiectivismul acestuia, bunele sau relele sale intenții, cunoștințele sale juridice mai solide sau mai precare, disponibilitatea de a susține sincer sistemul versus dorința de a face declarații populiste și aducătoare de câștiguri temporare de imagine, etc”, susținea Bănilă.

Contracandidatul lui Bănilă a fost actualul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Cei doi au susţinut vineri interviurile.

„Mi-a plăcut foarte mult că au citit proiectul de management. Mi-au pus întrebări foarte bune, pertinente, cred că am răspuns corect, o să vedem pe 14 (mai - n.r.)", a declarat Horodniceanu, după interviu.

Conform reglementărilor legale în vigoare, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Candidaţii au întocmit un proiect managerial privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de procuror-şef al DIICOT. Ei trebuiau să depună şi cel puţin 10 lucrări pe care le-au întocmit în compartimentele în care şi-au desfăşurat activitatea, în ultimii cinci ani, precum şi ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A anunțat că soția îl părăsește după 19 ani de căsătorie: ”Mi-a dat prea multe șanse”. Care ar fi, de fapt, motivul divorțului

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Operațiunea „Ghost Guns”: DIICOT a găsit arme, bani falși și câini de luptă. 66 de persoane sunt cercetate

Descindere în Timișoara: audieri în cazul unor persoane cu handicap puse să cerșească și al unei femei cu HIV puse să se prostitueze

Operaţiunea „Ghost Gun”. 131 de percheziţii la traficanți care vindeau arme unor clanuri. Ce se știe despre cumpărători

Victorie în instanță a familiei Pascu: Părinții șoferului drogat care a ucis doi tineri în 2 Mai scapă momentan de proces

Partenerii noștri