Live

Scandalul privind revocarea lui Dragnea. Zegrean: Privind în urmă, întâmplarea de azi ar putea fi valabilă

Data actualizării: Data publicării:
Augustin Zegrean

A fost scandal în Camera Deputaților. PNL a cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectelor de revocare din funcție a lui Liviu Dragnea și Florin Iordache. Acesta din urmă a refuzat să supună la vot propunerile, susținând că nu sunt regulamentare. Opoziția susține că cei doi nu mai sunt la șefia Camerei Deputaților și a invocat o hotărâre a CCR, care spune că plenul Parlamentului este suveran, dar și precedentul Roberta Anastase din 2012. „Curtea Constituţională a încercat să stabileascî anumite reguli, dar de fiecare dată Camerele au procedat altfel. Privind în urmă, întâmplarea de azi ar putea fi valabilă”, a declarat la Digi24 Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale.

Întrebat ce părere juridică are despre scandalul privind revocarea lui Liviu Dragnea, Zegrean a făcut referire la situaţiile anterioare în care s-a pus o astfel de problemă politică.

„Fiecare tabără spune altceva. E devreme să tragem concluzii. Constituţia prevede legat de astfel de evenimente – pentru că am fost de faţă la o schimbare de preşedinte, prima schimbare de preşedinte în timpul mandatului, în 2005, al lui Adrian Năstase, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor.

După aceea au mai fost multe, au necesitat şi provocat mari discuţii, niciodată nu s-au făcut cu calm schimbările.

Constituţia spune că fiecare Cameră îşi alege un Birou Permanent şi preşedintele e ales pe durata mandatului. La acelaşi articol, ultima teză spune că membrii BP pot fi înlocuiţi în timpul mandatului, asta a dat naştere la mari discuţii. În 2005 se spunea că nu se poate schimba pentru că preşedintele e ales pe durata mandatului, dar cum preşedintele e membru al BP, poate fi schimbat în timpul mandatlui. Aşa au decis şi Camera Deputaţilor, şi Senatul au procedat in diverse momente de criză la schimbarea intempestivă a preşedinţilor Camerei. Aşa a fost cu Vasile Blaga, cu Roberta Anastase, Valeriu Zgonea.

Nu e o regulă clară, pentru că e mai mult cutumă decât regulă.

CCR a încercat să stabilească anumite reguli dar de fiecare dată Camerele au procedat altfel.

Privind în urmă, întâmplarea de azi ar putea fi valabilă.

Fiecare schimbare de preşedinte a avut alte reguli”, a declarat Augustin Zegrean.

"Dacă nu se vor înţelege, probabil se vor adresa CCR.

Cineva a spus că nu a fost cvorum. În privinţa schimbării din funcţie a preşedintelui, aceasta se face prin hotărâre, care se adoptă cu majoritatea deputaţilor prezenţi. Trebuie avut în vedere şi art 67 care spune că Parlamentul îşi desfăşoară activitatea în prezenţa majorităţii membrilor.

Dacă au fost în sală majoritatea deputaţilor şi majoritate din majoritatea asta prezentă a votat pentru e ok

E nevoie de o hotărâre care trebuie semnată de cineva şi publicată în Monitorul Oficial. Aici va fi lupta. Întrebarea e cine va semna hotărârea de azi, dacă se va publica în Monitorul Oficial. Devine operantă de la data publicării în MO", a adăugat fostul preşedinte al CCR.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia fiscală

Parlamentul Germaniei votează o lege pentru a proteja Curtea Constituţională de influenţe politice

Cu o zi înainte de decizia CCR, ziarul rusesc Pravda spunea că în România „se pregătește un Maidan”

Rectorul Universității Babeș Bolyai: „Hai să fim raționali, să unim româniile polarizate acum într-o Românie euroatlantică puternică”

Partenerii noștri