Live

Scandal în Parlament la adoptarea declarației de susținere a Ucrainei. Șoșoacă preia discursul lui Putin: „Nazismul este în floare”

Bogdan Păcurar Data actualizării: Data publicării:
Diana Șoșoacă FOTO: Inquam Photos / George Călin

Parlamentul a fost marți scena unui nou scandal politic prilejuit de adoptarea, în plenul reunit, a unei Declaraţii la împlinirea pe 24 februarie a unui an de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Senatoarea Diana Șoșoacă a declarat că prin primirea de trupe străine pe teritoriul României se încearcă transformarea țării noastre în „teatru de război” și i-a făcut „hitleriști” pe parlamentarii care votează pentru adoptarea Declarației. Aceeași opinie a transmis-o și deputatul ex-AUR Mihai Lasca. La observația deputatului PNL Pavel Popescu că astfel de declarații sunt în acord cu retorica Rusiei, liderul AUR George Simion a răspuns făcându-l pe liberal „analfabet funcțional”. Declarațiile de la pupitrul Parlamentului au continuat cu o serie de jigniri și cuvinte tari, Diana Șoșoacă încheind prin a-i face pe bărbații din Parlament „misogini”, „mitocani” și „brute”.

Dezbaterea din Parlamentul a început cu Informarea din partea preşedintelui României „cu privire la aprobarea forţelor şi mijloacelor Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care sunt trimise la misiuni şi operaţii, în afara teritoriului naţional, în anul 2023”.

Diana Șoșoacă: „Dar voi, că vreți război, nu sunteți hitleriști?”

Senatoarea Diana Șoșoacă a luat cuvântul, acuzându-i pe parlamentari de „înaltă trădare” și că sunt „hitleriști”, pentru că „vor război”. 

Diana Șoșoacă, declarații:

- Ucraina nu este stat membru NATO. Teritoriul României este folosit ca teatru de război, iar românii în curând vor fi folosiți ca și carne de tun, așa cum au fost folosiți românii din Ucraina.

- Când spui că vrei pace ești făcut putinist. Dar voi, că vreți război, nu sunteți hitleriști?

- Nazismul este în floare. Ceea ce faceți voi cu teritoriul României este un act de înaltă trădare. Nu suntem nici alături de Ucraina, nici alături de Rusia, nu suntem nici alături de Statele Unite ale Americii și nici de NATO, dacă NATO devine o organizație ofensivă.

[Din sală se aud fluierături]

- Niciun „Uă”! Vorbiți frumos, că eu nu v-am spus „Uă!”, da? Învățați să vorbiți frumos. Este rușinos ce a ajuns Parlamentul României.

Mihai Lasca a cerut demiterea lui Iohannis

După Diana Șoșoacă a luat cuvântul deputatul Mihai Lasca, fost AUR, actualmente neafiliat, care a cerut ca România să nu intre în război.

Mihai Lasca, declarații:

- Vin cu o umilă rugăminte: Spuneți NU războiului! Spuneți NU intrării României într-o vărsare de sânge! Nu lăsați sângele copiilor noștri să curgă pe mâinile noastre.

- Lacrimile părinților, care vor fi vărsate în urma acestei crime, vor fi ca o piatră care va apăsa pe pieptul nostru.

- În loc să ne trimitem copiii la război, i-aș ruga pe colegii de la AUR să inițieze demersul pe care l-au promis românilor, și anume demiterea acestui clovn numit Klaus Werner Iohannis, un om care, în afară de ură, nu lasă nimic în urma sa, nici măcar un urmaș. Un om fără copii, care-i trimite pe copiii noștri la război.

A revenit la microfon Diana Șoșoacă, spunând că nu simte reprezentată de Klaus Iohannis.

Diana Șoșoacă, declarații:

- Nu mă reprezintă și nu mă va reprezenta niciodată un președinte cu cetățenie germană, care face interesele Austriei și ale Germaniei, care vânează un post la NATO, pe care nu-l mai apucă.

Despre informarea președintelui privind aprobarea dislocării în România, la nevoie, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată:

- Păi ce înseamnă „foarte ridicată”? Mai avem un pas și o să fim solicitați, probabil la o lună după intrarea în război, încălcând toată Constituția României, să aprobăm intrarea României în Război. Într-un război în care România va fi folosită doar ca teatru de operațiuni.

Pavel Popescu: „Este ca și cum ar arunca o grenadă”

A luat apoi cuvântul deputatul PNL Pavel Popescu, care a spus că declarațiile anterioare vin de la parlamentari care merg periodic la Ambasada Rusiei.

Pavel Popescu, declarații:

- Este absolut inacceptabil ca niște colegi, care vin într-un soi de hemoragie zilnică, aici, din Ambasada Rusiei... colegii care au vorbit se duc săptămânal, lunar în Ambasada Rusiei, în casa celor care îl validează pe criminalul Putin în acest război sângeros.

- Se ridică la acest pupitru și folosesc niște cuvinte și niște teorii care sperie întreaga populație. Ceea ce fac unii colegi este ca și cum ar arunca o grenadă, stimată doamnă deputat... senator (Diana Șoșoacă - n.r.).

George Simion: Pavel Popescu, analfabet funcțional

Liderul AUR George Simion a luat și el cuvântul, făcându-l analfabet funcțional pe Pavel Popescu, dar contrazicându-i și pe Diana Șoșoacă și Mihai Lasca. Simion spune România nu va intra în război.

George Simion, declarații:

- Dl. Pavel Popescu poate face parte din categoria analfabeților funcționali, care nu sunt în stare să înțeleagă un discurs. 

- Nu intrăm în război, nu ne trimitem copiii la război.

Diana Șoșoacă despre bărbații din Parlament: „O groază de brute”

Diana Șoșoacă a avut o ultimă luare de cuvânt, într-un drept la replică pentru Pavel Popescu, și a folosit ocazia pentru a-i face pe bărbații din Parlament „incompetenți”, „misogini”, „mitocani” și „brute”.

Diana Șoșoacă, declarații:

- Ce v-ați face voi dacă n-ar fi Șoșoacă în Parlament? Ați muri de plictiseală, că de incompetență sunteți oricum aproape toți afectați.

- Este bine domnule - nu știu cum vă cheamă, nu v-am văzut niciodată, că mai ușor cu pianul pe scări pe-aici -, dar noroc cu Șoșoacă că mai trezește niște parlamentari pe-aici, noroc cu doamna Șoșoacă - apropo, mâine este 8 Martie, ați votat aici o declarație de egalitate în drepturi, știu că sunt mai tare decât vreo 1.000 de bărbați, dar totuși din punct de vedere al zilei de 8 Martie, de bun simț și nu aș fi vrut să vă văd că decădeți în halul ăsta.

- De fapt, sunteți plini în toate partidele astea de misogini și de mitocani - efectiv, ăsta este adevărul. O groază de brute care au ajuns în parlamentul țării, care-și bat joc de femei și care-și bat joc de România și de pacea pe care o aveam în România. Rușine vouă! 

Mihai Lasca: „Se pregătesc apele pentru a participa la război”

După ședința Parlamentului, deputatul Mihai Lasca a declarat pentru Digi24.ro că afirmațiile lui Pavel Popescu, care a vorbit despre parlamentari care merg la Ambasada Rusiei, nu-l privesc.

„Poate s-a referit la ea (Diana Șoșoacă - n.r.), habar nu am, pentru că au apărut niște poze în spațiul public de la ceva eveniment. Nu cred că la mine a făcut referire, că nu avea de ce”, a spus Mihai Lasca.

El a mai afirmat că nu a participat niciodată la un eveniment organizat de Ambasada Rusiei, „nici vorbă”, și spune că discursul din Parlament l-a scris împreună cu consilierii săi.

„Declarațiile mele le fac eu cu consilierii mei.”

Mihai Lasca consideră că ajutarea Ucrainei echivalează cu o declarație de război la adresa Rusiei.

„Faptul că participăm la trimiterea armelor, munițiilor în acest război e un fel de declarație de război împotriva Rusiei. Avem vreo obligație față de Ucraina? Din câte știu eu, nu avem”, a spus Mihai Lasca.

Atrăgându-i-se atenția că aceasta este și retorica Rusiei, deputatul a continuat: „Așa și este, nu? Nu înseamnă că dacă vrem să avem liniște și pace în țara noastră ținem cu unii sau cu alții. În schimb, vedeți ce face regimul nazist din Ucraina cu preoții ortodocși din bisericile românești ortodoxe din Ucraina. Îi înjunghie, se fac tot felul de percheziții și pretexte că ar fi ascuns spioni...”.

El spune că singurul ajutor oferit de România ar trebui să fie umanitar: „România ar trebui să participe doar cu ajutor umanitar, atât. Exclusiv umanitar. Nu avem nicio obligație să trimitem trupe”.

Întrebat dacă România a trimis trupe în Ucraina, deputatul a nuanțat: „Nu știu dacă am trimis trupe, sper că nu am trimis încă”.

Cu toate acestea, Mihai Lasca consideră că informarea trimisă de președintele Klaus Iohannis Parlamentului e un semn că România va intra în război.

„Se pregătesc apele pentru a participa la război. Aste e opinia mea și a mai multor colegi. (...) Se și vehiculează asta, că vom fi introduși fără ca poporul român să-și dorească asta. Doar cei din conducere fac jocurile factorilor externi”, a mai declarat Mihai Lasca pentru Digi24.ro

Declarație adoptată în Parlament: Federaţia Rusă să înceteze războiul

Parlamentul a adoptat, marţi, în plenul comun, o declaraţie de susţinere a Ucrainei în contextul împlinirii, pe 24 februarie 2023, a unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Federaţiei Ruse.

S-au înregistrat 285 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 2 abţineri.

Au votat împotrivă deputații Mihai Lasca (neafiliat), Ciprian Ciubuc (neafiliat), Mircea Dăneasă (AUR), Daniel Ghiță (PSD) și senatoarea Diana Șoșoacă.

În Declaraţie se precizează că Federaţia Rusă a declanşat unilateral şi neprovocat războiul de agresiune împotriva Ucrainei, escaladând încălcările anterioare ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, prin anexarea ilegală, în 2014, a Crimeii.

„Federaţia Rusă desfăşoară o invazie militară masivă asupra statului ucrainean, însoţită de crime împotriva populaţiei civile ucrainene, atacarea sistematică a infrastructurii energetice, dezinformare şi propagandă pe scară nemaiîntâlnită până acum, precum şi de o retorică mincinoasă care încearcă să ascundă adevărul cu privire la războiul de cucerire dus în Ucraina, cu încălcarea Cartei ONU, a dreptului internaţional şi a principilor care guvernează relaţiile între state. Se agravează tragedia umanitară a populaţiei civile ucrainene, suferinţele, fără precedent in istoria Europei, de după al Doilea Război Mondial, a milioane de oameni, fiind provocate deliberat de agresorul rus în cadrul unei strategi premeditate, cinice şi brutale de zdrobire a întregi naţiuni ucrainene”, se arată în declaraţia citată de Agerpres.

În document se evidenţiază că „asistăm la perpetuarea retoricii agresive şi iresponsabile a Federaţiei Ruse cu privire la continuarea războiului împotriva Ucrainei şi la potenţiala utilizare a arsenalului nuclear, cu ameninţări la adresa altor state suverane, inclusiv membre NATO”.

„Milioane de oameni trăiesc în fiecare zi cu teama că vor deveni următoarele victime ale agresiunii Rusiei, mulţi dintre ei fiind obligaţi să îşi părăsească căminele în căutarea disperată a supravieţuirii. Războiul declanşat în urmă cu un an provoacă prejudicii grave ordinii internaţionale de drept, libertăţii de navigaţie, economiei şi comerţului internaţional, afectând direct sau indirect un număr uriaş de persoane pe întreg globul şi având implicaţii severe inclusiv asupra siguranţei alimentare şi a rezervelor de hrană în diverse regiuni ale lumi”, se menţionează în documentul adoptat.

Parlamentul reafirmă sprijinul ferm al României pentru lupta eroică a statului şi a poporului ucrainean, îşi exprimă respectul pentru curajul, demnitatea şi rezistenţa manifestate deopotrivă de armata ucraineană şi de populaţia civilă şi reconfirmă „susţinerea neabătută” a României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în limitele frontierelor recunoscute internaţional.

În declaraţie se condamnă ferm războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva unui stat suveran, al cărui teritoriu este inalienabil şi indivizibil.

„Cerem Federaţiei Ruse să pună, fără întârziere, capăt războiului şi să îşi retragă de urgenţă toate forţele militare şi echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei, în frontierele recunoscute internaţional. Subliniem, încă o dată, că toate încercările de schimbare prin forţa a graniţelor Ucrainei, prin deciziile de anexare ilegală a unor regiuni ale Ucrainei, începând cu 2014, reprezintă încălcări flagrante ale Cartei ONU, ale dreptului internaţional, precum şi ale independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei. Solicităm Federaţiei Ruse să colaboreze necondiţionat cu organizaţiile internaţionale şi cu Curtea Penală Internaţională sesizată cu anchetarea şi judecarea crimelor de război, a crimelor împotriva umanităţii şi a genocidului săvârşite împotriva Ucrainei şi susţinem demersurile internaţionale (...) de înfiinţare a unui mecanism jurisdicţional pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de săvârşirea crimei de agresiune”, se transmite prin declaraţie.

Parlamentul solicită, prin acest document, Federaţiei Ruse „să înceteze de îndată retorica cu privire la utilizarea armelor nucleare şi a acţiunile de intimidare la adresa altor state, precum şi acuzaţiile fără temei privind pretinsa folosire de către Ucraina a armelor biologice”.

„Reafirmăm dreptul fiecărui stat, inclusiv al Ucrainei, de a decide, în mod suveran, asupra viitorului său, pe baza voinţei populare liber exprimate. Respingem cu hotărâre abordarea promovată nedisimulat de Federaţia Rusă privind stabilirea de aşa-zise 'sfere de influenţa', care este în contradicţie profundă cu ordinea de drept la nivel internaţional. Exprimăm îngrijorarea cu privire la caracterul profund nedemocratic al evoluţiilor politice din ultimii ani din Federaţia Rusă, marcate de absenţa unei reale dezbateri libere şi democratice, de consolidarea controlului asupra întregului spaţiul public şi de deriva accentuată spre arbitrar şi unilateralism, inclusiv în relaţiile internaţionale”, se mai arată în declaraţia Parlamentului.

Alt aspect al declaraţiei vizează solidaritatea României şi cu toate statele vizate de retorica agresivă a Federaţiei Ruse, în special şi în mod distinct cu Republica Moldova, motiv pentru care se solicită Federaţiei Ruse „să oprească campaniile de dezinformare menite să ascundă adevărul legat de războiul de agresiune, ilegal şi legitim, pe care îl duce împotriva Ucrainei şi, implicit, împotriva ordinii de drept internaţionale”.

„Ne afirmăm solidaritatea faţă de politica aliaţilor şi a partenerilor României cu privire la războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Solicităm comunităţii europene şi euroatlantice să înăsprească în ritm susţinut sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse şi să asigure menţinerea acestora atâta vreme cât pe teritoriul Ucrainei, în frontierele recunoscute internaţional, rămân forţe de ocupaţie. Sancţiunile trebuie să vizeze inclusiv pe responsabili direcţi ai atrocităţilor comise în Ucraina: preşedintele Vladimir Putin şi întreg regimul său”, se punctează în declaraţie.

Parlamentul mai susţine „necesitatea angajării substanţiale a României în viitoarele eforturi de reconstrucţie post-conflict a statului ucrainean, precum şi intensificarea sprijinului acordat de statul român, îndeosebi, populaţie civile ucrainene”.

„Subliniem nevoia concentrării eforturilor statului român, în egală măsură, şi sprijinirea procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Republicii Georgia, ţinând cont atât de opţiunea exprimată majoritar de populaţia celor trei state, cât şi de statutul oficial de state candidate, dobândit de primele două, în iunie 2022, cât şi de perspectiva europeană confirmată pentru cel de-al treilea. Exprimăm aşteptarea ca autorităţile ucrainene să trateze cu atenţie şi celeritate aspectele importante ridicate de statul român în relaţiile bilaterale, precum situaţia etnicilor români din Ucraina, respectiv necesitatea de a proteja patrimoniul şi biodiversitatea unice ale Deltei Dunării, în conformitate cu angajamentele şi standardele europene şi internaţionale în materie”, se încheie declaraţia Parlamentului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

George Simion spune ce va face dacă nu va putea candida Călin Georgescu la prezidențiale

George Simion: „Noul guvern este la fel de ilegitim ca președintele Klaus Iohannis”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Partenerii noștri