Live

Salvini, prietenul lui Dragnea, încearcă să-i unească pe dușmanii UE. Ce va face PSD?

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:

O mare adunare a partidelor suveraniste este programată pentru ziua de luni, la Milano. Este organizată de Matteo Salvini, vicepremierul italian, cel care îl curtează insistent pe președintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a-l convinge ca după alegerile din mai, europarlamentarii PSD să se alăture unei alianțe mai largi a euroscepticilor din PE. Miza este dată de numărul important de europarlamentari pe care l-ar avea PSD după alegeri - în jur de 10, în contextul în care analiștii și simulările sociologice arată că acest curent populist ar putea deveni a treia forță din Parlamentul European. 

Foto: InquamPhotos/George Călin

Matteo Salvini, care se bucură de o largă admirație în rândul conducerii PSD, a venit la București în luna octombrie a anului trecut, la invitația ministrului de Interne, Carmen Dan, și a avut atunci o întâlnire cu Liviu Dragnea. „Punctul meu de vedere şi al guvernului italian, Uniunea Europeană nu poate interveni cu voturi şi ameninţări pentru a bloca alegeri ale unor parlamente şi ale unor guverne”, a spus atunci Salvini, într-o conferință de presă la Ambasada Italiei. „Dacă Europa se schimbă şi pune în centrul atenţiei persoanele şi munca, nimeni nu va dori să mai iasă. Dacă, în schimb, în Europa continuă să fie preponderente interesele multinaţionalelor, banii lui (George) Soros şi agricultura care este fărâmiţată, atunci lucrurile nu vor mai merge bine", a marcat liderul italian de extremă dreapta punctele comune de discuție cu PSD. „Noi vom susține întotdeauna dreptul suveran al popoarelor de a propune și aproba în Parlament propriile legi, fără ca de la Bruxelles să poată sosi veto-uri sau amenințări", a mai spus Salvini, devenind cu astfel de mesaje preferatul grupării anti-europene din jurul lui Liviu Dragnea. 

În februarie anul acesta Salvini a participat la un eveniment organizat de Ambasada României în Italia, unde a subliniat din nou punctele comune în gandirea lui și a liderilor PSD. Ulterior, vicepremierul italian a trimis chiar și o invitație către conducerea PSD pentru a se alătura mișcării sale de unificare a forțelor populiste, iar Politico a remarcat, într-o amplă analiză, înscrierea PSD în curentul eurosceptic, deși la nivel oficial, partidul continuă să fie membru al familiei socialiste. 

„În vreme ce pretind că sunt pro-europeni convinși, lideri ai PSD au atacat Bruxelles-ul ca niciodată până acum, în contextul campaniei pentru alegerile din mai. PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, este important nu doar pentru România. (...) Partidul, care a ajutat la negocierile pentru aderarea la UE, ar putea să schimbe balanța în interiorul Uniunii, dacă Bucureștiul se alătură liniei dure a celor  care critică instituțiile europene, cum sunt cei de la Budapesta și Varșovia. (...) Totuși, ar fi un risc enorm pentru PSD să se alăture unei astfel de alianțe, având în vedere că electoratul PSD este în mare măsură pro-european. În România, 52% din populație are o părere pozitivă despre UE - unul dintre cele mai mari procentaje din blocul comunitar - conform unui Eurobarometru publicat în decembrie 2018”, notează Politico. 

Peste 20 de partide de extremă dreapta se reunesc la Milano

Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, liderul partidului de extremă dreapta Liga Nordului, a invitat la Milano peste 20 de partide de extremă dreapta din Europa, în încercarea de a construi o alianță înainte de alegerile europarlamentare din luna mai, scrie The Guardian. este relevant în context de amintit faptul că Salvini a avut în toamna anului trecut o întâlnire cu Steve Bannon, fostul șef de campanie al lui Donald Trump și ideologul mișcării naționalist-extremiste alt-right, stabilit acum în Europa. Vicepremierul Italiei a aderat atunci rapid la mișcarea ideologică pe care Bannon vrea să o construiască în Europa. 

Salvini încearcă să se poziționeze ca lider neoficial al euroscepticilor, grupul populiștilor din Europa, dar rămâne neclar dacă o coaliție de acest gen ar funcționa, date fiind diferendurile politice dintre partide și rețelele de alianțe care deja există în Parlamentul European. Populiștii se află la putere în Italia, Ungaria, Austria și Polonia și încep să capete importanță în alte câteva țări, inclusiv Franța și Olanda, și, conform sondajelor de opinie, vor obține un scor semnificativ la alegerile din luna mai. Totuși, nu se prefigurează o majoritate formată de eurosceptici și cei mai mulți analiști susțin că aceștia vor face eforturi pentru a se prezenta ca un front unit. 

Presa italiană a relatat că partide de extremă-dreapta din 20 de țări au fost invitate la evenimentul organizat de Salvini, care va avea loc luni la un hotel de lux din Milano. Un purtător de cuvânt al Ligii a refuzat să dea detalii despre participanți, spunând doar că „vor fi oferite în zilele următoare”. 

Salvini a declarat săptămâna trecută că parteneri din alte țări ale UE „îl solicită” să inițieze mișcarea de unificare a populiștilor. „Diferența dintre noi și ceilalți este că ei trebuie să caute aliați în afară, dar Liga invită mișcările de dreapta în Italia, țara noastră a devenit centrul, mulțumită acestui guvern”, a spus el. 

Matteo Salvini a devenit ministru de interne și vicepremier al Italiei în vara trecută și coaliția sa de dreapta continuă să câștige teren inclusiv în regiunea din sudul Italiei Basilicata, după 24 de ani de guvernare de stânga. „Adio stânga, și acum să schimbăm Europa”, a scris Salvini pe Twitter după victorie.  

Mesajul Ligii Nordului pentru alegerile europarlamentare spune că aceasta „va reafirma rădăcinile creștinismului, va apăra identitatea națională și supremația Constituției Italiei asupra legilor și directivelor europene”. Totodată, Liga Nordului se opune imigrației, lărgirii UE și politicilor de austeritate. 

Salvini a făcut mai multe încercări de a-și duce mesajul dincolo de granițele Italiei. El a mers la Varșovia în ianuarie, unde a avut întâniri cu Jarosław Kaczyński, liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), și cu alții din coaliția de dreapta aflată la guvernare. Vicepremierul Italiei a spus că cele două țări trebuie să lanseze „o primăvară europeană” care să înceteze dominația axei germano-franceze.  

Cu toate acestea, discuțiile de la Varșovia nu au dus la o cooperare oficială, din cauza diferenței de opinie în legătură cu Rusia. Salvini l-a lăudat pe Vladimir Putin, în timp ce PiS este un adversar al acestuia. 

Marine Le Pen, lidera extremei-drepte franceze a susținut ideea unei alianțe între partidul său și Liga lui Salvini, care să fie extinsă într-o mare alianță a forțelor naționaliste, capabilă să aibă un cuvânt de spus în Parlamentul European. Afișele de campanie ale partidului lui Le Pen o arată pe aceasta alături de Salvini, cu sloganul „Ideile noastre ajung la putere”.

Grupul lui Le Pen din Parlamentul European - Europa Națiunilor și Libertărților - numără acum 36 de locuri din cele 751 ale PE și este cel mai mic grup, fiind acuzat de celelelalte formațiuni de dreapta că este prea extremist. 

O altă posibilitate de a forma o alianță ar fi cu formațiunea lui Viktor Orban, premierul Ungariei, Viktor Orban, care s-a referit la la Salvini ca la un „erou”. FIDESZ este încă membru al PPE, chiar dacă a fost suspendat din cauza retoricii anti-Bruxelles. Surse din interiorul FIDESZ susțin că este puțin probabil ca Orban să participe la adunarea de la Milano, deoarece acest lucru ar însemna o ruptură totală de PPE.  După alegerile europarlamentare însă, este posibil ca lucrurile să se schimbe. „După alegeri, vom decide în FIDESZ ce este mai bine pentru Ungaria: dacă să continuăm cu PPE sau dacă locul nostru este într-o nouă alianță”, a spus Orban luna trecută. Dintr-o astfel de alianță ar mai putea face parte AfD din Germania și partidul populist din Olanda, aflat în plină ascensiune.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Partenerii noștri