Live

S-au strâns 100.000 de semnături pentru inițiativa „Oameni noi în politică”

Data actualizării: Data publicării:

Fostul prim-ministru Dacian Cioloş a anunţat, marţi, că au fost strânse 100.000 de semnături pentru iniţiativa cetăţenească „Oameni noi în politică”, dar că mai există câteva judeţe în care nu a fost atins deocamdată baremul minim de 5.000 de semnături.

„Până în momentul de faţă am reuşit să strângem cele 100.000 de semnături necesare. În săptămânile următoare intenţionăm să continuăm strângerea de semnături pentru a avea un număr mai consistent, dar mai avem şi de îndeplinit baremul în câteva judeţe, unde avem nevoie de un minim de 5.000 de semnături. Mai sunt câteva judeţe unde mai avem nevoie de câteva sute de semnături pentru a îndeplini acest barem, dar suntem deja în faza în care putem anunţa că avem cele 100.000 de semnături”, a declarat Cioloş, la o conferinţă de presă.

El a reamintit că pe 11 septembrie Mişcarea România Împreună, alături de USR, PACT, Partidul Oamenilor Liberi şi mai multe organizaţii civice, a lansat campania de strângere de semnături pentru o reformă a legislaţiei electorale.

„Iniţiativa presupune adunarea de semnături pentru a trimite în Parlament o solicitare de modificare a legilor electorale, modificări care să faciliteze accesul la candidatură, atât la alegerile locale, cât şi la parlamentare, al unor oameni noi, al unor oameni tineri, care să permită o mai bună reprezentare a diasporei şi care să asigure proces electoral mai transparent. Avem în această iniţiativă ideea de alegeri în două tururi de scrutin pentru alegerile locale, un număr mai mic de semnături care să fie necesare pentru candidaturi independente la consiliile locale sau consiliile judeţene, o reprezentare mai bună a diasporei în Parlamentul României şi câteva mecanisme care să asigure obiectivitatea, onestitatea şi transparenţa alegerilor”, a spus Cioloş.

Inițiativa „Oameni noi în politică” a fost propusă de 27 de organizații civice și patru partide politice și a fost avizată de Consiliul Legislativ pe 2 iulie. Odată strânse semnăturile, proiectul și expunerea de motive se înregistrează la Parlament și, după controlul de constituționalitate, trebuie să înceapă dezbaterile în cele două Camere.

Proiectul se referă la:

  • Asigurarea unor alegeri corecte

  • Eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare

  • Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri

  • Alegerea primarilor în două tururi

  • Creșterea numărului de parlamentari aleși de Diaspora

  • Vot liber pentru românii aflați în străinătate

  • Vot preferențial pe liste de partid (liste deschise).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu

Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”

Elena Lasconi, la Digi 24, despre negocierile fără USR: Noi ne dorim la guvernare, ei nu ne doresc

Partenerii noștri