Live

România și Ucraina au semnat un memorandum pentru asigurarea tranzitului produselor ucrainene și construcția unui pod rutier

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Premierul Marcel Ciolacu şi omologul său ucrainean, Denîs Șmîhal, au semnat miercuri, la finalul şedinţei comune a executivelor celor două ţări, desfăşurată la Kiev, un memorandum privind „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina - România şi a infrastructurii rutiere conexe”. 

De asemenea, a fost semnat un acord între Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Guvernul României privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa romano-ucraineană, între localităţile Bila Tserkva şi Sighetu Marmaţiei. 

Pe lista documentelor semnate la finalul şedinţei comune a celor două executive se află şi un Protocol de implementare între Cabinetul de miniştri al Ucrainei şi Guvernul României a Acordului între Ucraina şi Comunitatea Europeană privind readmisia persoanelor, dar şi un Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul pentru Industrii Strategice al Ucrainei privind cooperarea în domeniul industriei de apărare. 

Totodată, a fost semnat un Memorandum de înţelegere în domeniul farmaceutic, dar şi o Declaraţie de intenţie între Ministerul Sănătăţii din România şi Ministerul Sănătăţii din Ucraina. 

Comisia Europeană salută Memorandumul de înțelegere între România și Ucraina privind coridoarele de solidaritate 

Comisia Europeană salută semnarea Memorandumului de înțelegere între Guvernul României și Guvernul Ucrainei, „care va contribui în continuare la creșterea capacității culoarelor de solidaritate, în special având în vedere daunele cauzate infrastructurii de transport din Ucraina din cauza agresiunii rusești”, arată un comunicat de presă transmis de Executivul european. 

Potrivit sursei citate, România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și se angajează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează o astfel de cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina. 

Comisia continuă să sprijine punerea în aplicare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina și a planului de acțiune ucrainean în ceea ce privește exportul de cereale ucrainene, în special prin facilitarea legăturilor transfrontaliere și a operațiunilor de transport. 

Îmbunătățirea trecerii frontierei dintre Ucraina și România, astfel cum este reglementată de acest memorandum, va servi nu numai nevoilor imediate de import și export ale Ucrainei, ci o va ancora ferm în spațiul de transport al UE, conform CE. Finanțarea este deja disponibilă de la bugetul UE, de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în timp ce viitoarea Facilitate pentru Ucraina va contribui și mai mult la reconstrucția și dezvoltarea infrastructurii de transport a Ucrainei și a legăturilor acesteia cu UE.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern, înainte de consultările cu Iohannis. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

PSD insistă ca Ciolacu să rămână premier și în viitorul Executiv. Paul Stănescu: „Încerc să-l conving.” Cum arată acum noul Guvern

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri