Live

România promite sprijin total pentru reformarea Republicii Moldova: „Mesaj ferm de deschidere și disponibilitate din partea noastră”

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Foto: twitter/Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, o întrevedere cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, chiar în ziua în care Curtea Constituțională a țării vecine a validat rezultatul alegerilor parlamentare, câștigate de partidul PAS, urmând să fie învestit un nou guvern de la care, a spus Aurescu, se așteaptă îndeplinirea reformelor promise, care să repună Republica Moldova pe drumul european. 

Bogdan Aurescu a declarat, în conferința de presă comună susținută cu Maia Sandu, că România a sprijinit și va continua să sprijine și mai eforturile de reformă, pe toate palierele, și a anunțat că cele două părți au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităților de cooperare în perioada următoare. Astfel se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs și identificarea de noi proiecte și programe, inclusiv pe baza priorităților de guvernare și a necesităților concrete pe termen scurt și mediu.

O atenție deosebită va fi acordată continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din sfera energiei și transporturilor, precum și derulării și multiplicării de programe de asistență, ambele cu rezultate pozitive, în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, a arătat ministrul Afacerilor Externe român.

„Avem încredere în programul de reforme asumat de doamna Președinte Maia Sandu, încredere reafirmată și cu ocazia vizitei pe care domnul Președinte Klaus Iohannis a făcut-o în decembrie anul trecut, la Chișinău.

Am fost mereu și vom fi și în viitor alături de domnia sa și de Guvernul care își va începe în curând mandatul, în eforturile de avansare a acestor reforme, care sunt de natură să consolideze poziția Republicii Moldova ca partener solid în relația cu Uniunea Europeană”, a spus Bogdan Aurescu în cadrul conferinței de presă. 

Din nefericire, a spus acesta, „proiectele de pe agenda bilaterală guvernamentală au avansat prea puțin și prea lent în ultima perioadă, din motive care nu au ținut de România”. „De aceea, contăm pe o cooperare reînnoită cu viitorul Guvern”, a explicat el.

„Mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, ale domnului Președinte Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Cîțu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizării tuturor acestor proiecte şi o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea și modernizarea statului, pentru creșterea rezilienței sale în fața tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este mesaj ferm de deschidere și disponibilitate depline din partea noastră, care îmi doresc să ajungă la toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de limba maternă vorbită, de regiunea în care se află, dacă se află la sat sau la oraș, și indiferent de vârstă.

Astăzi am discutat despre importanța convenirii unui nou program de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 și ieșit din vigoare, din păcate, în martie, în acest an.

Noi am depus eforturi susținute pentru a prelungi valabilitatea acestui Acord, dar, din motive care nu au fost imputabile părții române, s-a ajuns la ieșirea din vigoare a Acordului. Cu toate acestea, Acordul acesta a permis finanțarea de către România, peste un deceniu, a unor proiecte emblematice și în beneficiul real al cetățenilor: peste 1.000 de grădinițe, instituții școlare, asigurarea de contribuții la dezvoltarea gazoductului Iași-Chișinău.

De asemenea, vreau să vă anunț că am decis, ca ministru de externe al României, acordarea unei noi contribuții voluntare din partea României, în valoare de 300.000 euro, prin intermediul European Endowment for Democracy, în scopul implementării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente din Republica Moldova. Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de către domnul Președinte Klaus Iohannis în decembrie anul trecut, la Chișinău, și vine în continuarea contribuției voluntare similare, de 250.000 euro, pe care am acordat-o anul trecut, în luna noiembrie. Am plecat de la premisa, în acordarea acestei asistențe, că susținerea societății civile și presei independente din Republica Moldova reprezintă elemente centrale pentru dezvoltarea unei societăți democratice, reziliente și incluzive.

Am discutat, de asemenea, despre proiectele de interconectare din sfera energiei și din sfera infrastructurii de transport. Trebuie să lucrăm împreună, în mod susținut, pentru avansarea și operaționalizarea acestora.

România este, prin urmare, angajată în implementarea unor proiecte care pot să aducă dezvoltare și bunăstare pe termen mediu și lung, beneficii concrete pentru cetățeni, inclusiv oportunități de ordin economic și social. Am dat astăzi, ca exemplu, necesitatea implementării cât mai rapide a Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte, având în vedere intenția autorităților din regiunile limitrofe Prutului de a coopera în domeniul serviciilor de alimentare cu apă, care trebuie să fie ameliorate.

Chiar dacă România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, dorim o consolidare a investițiilor românești în Republica Moldova și am discutat și despre acest aspect”, a mai declarat Bogdan Aurescu. 

Maia Sandu: Avem ocazia să construim un parteneriat puternic şi reciproc avantajos

Republica Moldova şi România au ocazia să construiască un parteneriat "puternic" şi "reciproc avantajos", bazat pe dialog "sincer", care va oferi soluţii pentru problemele cetăţenilor şi va deschide oportunităţi pentru dezvoltare, a declarat, vineri, preşedintele Maia Sandu, după întâlnirea avută la Chişinău cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Maia Sandu a evidenţiat că România este cel mai mare donator de vaccin anti-COVID pentru Republica Moldova, menţionând că vineri se va primi încă un lot de 100.000 de doze de ser Pfizer BioNTech.

"Am avut o discuţie bună despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate şi despre acţiunile planificate pe agenda bilaterală dintre Chişinău şi Bucureşti. I-am mulţumit şi cu această ocazie domnului ministru pentru sprijinul semnificativ pe care l-a primit Republica Moldova de-a lungul timpului din partea României şi, în special, pentru ajutoarele pe care le-am primit în această perioadă complicată, generată de criza pandemică. Am primit echipamente de protecţie, am primit ajutor pentru sistemul medical şi, mai ales, am primit donaţii semnificative de vaccin, donaţii care ne-au ajutat să salvăm sănătatea şi chiar vieţile cetăţenilor Republicii Moldova. Mulţumesc frumos şi domnului preşedinte Klaus Iohannis pentru această asistenţă extrem de preţioasă pentru cetăţenii Republicii Moldova. Astăzi în Moldova va mai ajunge un lot de 100.000 de doze de vaccin Pfizer BioNTech şi cu această donaţie trecem de cifra de peste jumătate de milion de vaccinuri care vin din România. România este cel mai mare donator de vaccin pentru Republica Moldova", a afirmat Maia Sandu, într-o declaraţie de presă comună cu Bogdan Aurescu, citată de Agerpres.

Ea a menţionat că discuţiile au vizat actualizarea programelor cu România referitoare, printre altele, la dezvoltarea economică, a infrastructurii,la Sănătate.

"Am discutat şi despre relansarea dialogului la nivelul guvernamental în momentul în care vom avea următorul Guvern votat de către Parlament. Am reluat discuţiile asupra programelor pe care le-am iniţiat anterior şi, evident, am discutat despre actualizarea acestor programe, pornind de la contextul pe care îl avem astăzi în Republica Moldova şi de la programul ambiţios de transformare a societăţii în Republica Moldova, programe care ţin de dezvoltare economică, programe care ţin de dezvoltarea infrastructurii, de rezolvarea problemelor de trafic, probleme sociale, probleme în domeniul sănătăţii şi multe alte domenii în care ne-am bucurat de a lungul timpului de sprijin din partea României şi unde vom continua această colaborare", a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, parteneriatul dintre Republica Moldova şi România va oferi soluţii pentru problemele cetăţenilor şi va apropia şi mai mult cele două ţări. "Sunt bucuroasă să spun că astăzi avem o colaborare foarte bună între Republica Moldova şi România şi apreciez foarte mult deschiderea autorităţilor de la Bucureşti, deschiderea domnului preşedinte Klaus Iohannis sau a domnului prim-ministru Cîţu, a dumneavoastră şi a altor reprezentanţi ai Guvernului de la Bucureşti pentru a aprofunda şi a consolida această relaţie. Avem ocazia să construim un parteneriat puternic şi reciproc avantajos, bazat pe dialog sincer între Republica Moldova şi România, un parteneriat care va oferi soluţii pentru problemele cetăţenilor noştri, un parteneriat care va deschide oportunităţi pentru dezvoltare şi un parteneriat care ne va apropia şi mai mult", a adăugat ea.

Editor : Adriana Duțulescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Surse: SIE va cere Ucrainei și R. Moldova să desecretizeze documentele privind interdicția lui George Simion în cele două țări

„Un atac fără precedent”. Recean spune că R. Moldova luptă cu o grupare criminală, plătită din exterior cu aproape 2% din PIB-ul țării

Ce i-a transmis Chișinăul ambasadorului Rusiei după ce drone rusești au fost găsite pe teritoriul Republicii Moldova

Un ministru din guvernul R. Moldova şi-a anunţat demisia în ziua în care Maia Sandu a promis măsuri împotriva „corupţiei politice”

Partenerii noștri