Live

Exclusiv Reintroducerea uniformelor școlare. Vot în CES: Profesorii - pentru, elevii - împotrivă

Cristian Șuțu Data actualizării: Data publicării:
O propunere legislativă aflată în dezbaterea Parlamentului vorbește despre obligativitatea uniformelor școlare Foto: Profimedia

În Comisia pentru Educație din cadrul Consiliului Economic și Social s-a discutat azi dimineață inițiativa legislativă care propune reintroducerea uniformelor școlare. Proiectul de lege a fost înaintat de parlamentarii partidului AUR, iar acum se află în faza strângerii de avize de la organismele consultative. Cu trei voturi pentru, trei împotrivă și două abțineri, membrii CES au decis să lase pe mâna Parlamentului decizia reintroducerii uniformelor în școli și licee. 

Unul dintre cei care au votat în favoarea reintroducerii uniformelor școlare este Cornelia Popa Stavri, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Într-o declarație acordată Digi24.ro, aceasta a susținut necesitatea introducerii uniformelor școlare începând cu toamna anului viitor. Popa Stavri este convinsă că “reintroducerea uniformei l-ar face pe elev să se concentreze nu pe ținută, ci pe ceea ce are de făcut ca elev la școală, pe cursuri, pe tot ceea ce are de învățat”.

Mai mult, ea vorbește și despre o economie de bani din partea părinților. “Un elev, un tânăr vrea să-și schimbe foarte adesea garderoba. Deja e foarte greu să ții pasul cu moda într-un liceu și chiar într-un gimnaziu. Copiii sunt extrem de pretențioși în ceea ce privește îmbrăcămintea. Iar banii cheltuiți pe haine sunt mult mai mulți față de o uniformă, care l-ar scuti pe părinte față de o asemenea grijă”, declară Cornelia Popa Stavri.

Întrebată dacă are niște date referitoare la numărul școlilor din România care au introdus uniforme pentru elevi, Popa Stavri a răspuns: “Nu am o evidență. Știu doar că toate Colegiile, școlile de prestigiu și liceele bune au uniforme”.

Între cei care au votat împotriva reintroducerii uniformelor școlare a fost Vlad Cherecheș, director al Departamentului pentru Managementul Calității la Universitatea de Vest din Timișoara și reprezentant din partea ANOSR în CES.

Opinia mea a fost să avizăm nefavorabil acest proiect de lege. Legea în forma actuală spune că fiecare școală, după consultarea părinților și a elevilor, își stabilește un semn distinctiv, care poate fi uniformă, ecusoane, eșarfă etc. Dacă școala vrea să aibă uniformă, poate să o facă de astăzi. O modificare legislativă care să ducă la obligativitatea uniformelor școlare în întreaga țară mie mi se pare prea mult. Consultându-mă și cu colegii de la Consiliul Național al Elevilor, ei mi-au transmis că au aceeași opinie. Pentru că nu în toate comunitățile se poate implementa o astfel de măsură, că există nevoi specifice. Plus că în anumite școli, cu siguranță elevii și părinții pot să decidă că nu este cazul să aibă o uniformă și că preferă ca fiecare elev să își exprime cum dorește personalitatea prin vestimentație. Și atunci nu credem că încă o reglementare centralizată, unitară ar putea să aducă un beneficiu procesului educațional”, a declarat Vlad Cherecheș pentru Digi24.ro.

35 de parlamentari AUR au depus la începutul acestei luni o inițiativă legislativă prin care se propune ca în învățământul preuniversitar de stat sau privat să se instituie obligativitatea uniformelor școlare. În 2020, Senatul a adoptat o propunere legislativă similară ce prevedea ca uniforma să devină obligatorie. Fiecare elev ar fi urmat să primească anual 350 de lei din bugetul de stat pentru uniforma stabilită de școala unde învaţă. Proiectul a fost respins însă de Camera Deputaților. 

Subiectul uniformelor școlare stârnește controverse în foarte multe alte țări. Enciclopedia Britanica, care informează că prima utilizare înregistrată a îmbrăcămintei standardizate în educație s-a înregistrat în Anglia în 1222, a publicat recent cele mai comune argumente pro și contra obligativității uniformelor școlare.  

Argumente în favoarea uniformelor

  • Uniformele școlare pot descuraja criminalitatea și pot crește siguranța elevilor.
  • Uniformele școlare îi țin pe elevi concentrați asupra educației lor, nu asupra hainelor lor.
  • Uniformele școlare creează condiții de concurență echitabile în rândul elevilor, reducând presiunea colegilor și agresiunea.
  • Purtarea uniformelor sporește mândria școlii, unitatea și spiritul comunitar.
  • Uniformele școlare pot îmbunătăți prezența și disciplina.
  • Uniformele școlare împiedică afișarea culorilor și însemnelor bandelor.
  • Uniformele școlare facilitează pregătirea pentru școală, ceea ce poate îmbunătăți punctualitatea.
  • Uniformele școlare pot economisi bani pentru părinți.

Argumente împotriva uniformelor 

  • Uniformele școlare limitează libertatea de exprimare a elevilor.
  • Uniformele școlare promovează conformitatea în detrimentul individualității.
  • Uniformele școlare nu opresc agresiunea și pot crește atacurile violente.
  • Uniformele școlare nu îmbunătățesc prezența, pregătirea academică sau rezultatele examenelor.
  • Uniformele școlare subliniază diviziunile socio-economice pe care ar trebui să le elimine.
  • Uniformele pot avea un efect negativ asupra imaginii de sine a elevilor.
  • Susținerea pentru uniformele școlare este condusă mai degrabă de interese comerciale decât de cele educaționale.
  • Părinții ar trebui să fie liberi să aleagă hainele copiilor fără intervenția autorităților.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai mulți elevi au fost răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime, în fața unei școli din China

Războiul primarului din Constanța cu părinții elevilor din oraș. Edilul cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant

Școli fără căldură în prag de iarnă. Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci

Preşcolarii și elevii dezavantajaţi primesc 500 de lei pentru rechizite și haine. Când intră banii pe cardurile sociale

Partenerii noștri