Live

Regulament nou la Cameră: Suspendări de 30 de zile pentru deputaţi şi fără pancarte în plen

Data publicării:
Foto: INQUAM_Octav Ganea

Comisia pentru regulament a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorbail pe propunerea de modificare a Regulamentului deputaţilor, la propunerea lui Eugen Nicolicea, care prevede că, dacă deputaţii nu respectă regulamentul şi perturbă activităţile, pot fi sancţionaţi cu suspendarea participării la lucrări, între 2 şi 30 de zile lucrătoare. De asemenea, afişarea de bannere şi pancarte în plenul Parlamentului este interizsă, Nicolicea afirmând că prevederile sunt preluate din regulamentul Parlamentului European, transmite News.ro.

Foto: INQUAM_Octav Ganea

Potrivit lui Eugen Nicolicea, prevederile sunt preluate din Regulamentul Parlamentului European, iar propunerea va intra la vot în sesiunea din toamnă.

Astfel, faţă de forma iniţială, Nicolicea a anunţat că a fost introdusă şi o prevedere care le interzice deputaţilor să afişeze bannere sau pancarte în plenul Parlamentului.

“Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Paralmentului”, se arată în propunerea de modificare a regulamentului, consultată de News.ro.

De asemenea, preşedintele de şedinţă poate chema la ordine deputaţii care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputaţii continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă aceştia persistă, dispune eliminarea din sală. Acelaşi articol prevede că evacuarea din sală a deputaţilor în situaţiile prevăzute mai sus se face prin secretariatul general, care cheamă serviciul de securitate.

O altă prevedere stabileşte că preşedintele poate suspenda şedinţa, dacă deputaţii perturbă buna funcţionare a acesteia.

În plus, sunt introduse noi fapte care constituie abateri disciplinare parlamentare, respectiv: ”perturbarea activităţii parlamentare prin nerespectarea normelor de conduită, de curtoazie şi de disciplină parlamentară” şi ”blocarea activităţii parlamentare”.

Iar între sancţiunile pentru abaterile de la Regulament se stabileşte: ”fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare”.

Măsurile au fost luate după ce în luna iunie, câţiva protestatari Rezist s-au aflat pe holul de la plenul reunit al Parlamentului, la invitaţia grupului senatorial USR, în timpul discursului premierului Viorica Dăncilă şi au strigat ”Justiţie, nu corupţie!”, ”Cuib de hoţi şi de mafioţi”, ”Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta”, ei aşezându-se pe jos, pentru a nu fi evacuaţi de către agenţii de pază.

Citiţi şi: De ce a sacrificat-o Iohannis pe Kovesi

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

George Simion: „Noul guvern este la fel de ilegitim ca președintele Klaus Iohannis”

Propunerea PSD pentru Ministerul Justiției este Radu Marinescu. Ciolacu: „Eu vreau o Românie cu zero corupție”

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Partenerii noștri