Rafila, despre îndemnul șefei CE la vaccinare obligatorie: Era o părere personală. E foarte greu să vii acum să discuți despre asta
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că îndemnul președintelui Comisiei Europene, Ursul von der Leyen, care a spus că statele UE ar trebui să ia în calcul introducerea vaccinării obligatorie în contextul răspândirii noii tulpini Omicron, „era o părere personală” iar decizia finală rămâne a guvernelor. El a mai spus că „am discutat prea multe luni despre faptul că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării”.
Despre adoptarea legii certificatului Covid, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că depinde de Parlament.
„Cu siguranță în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri. Discutam despre o variantă care să permită introducerea sau renunțarea la certificatul Covid în funcție de anumiți parametri epidemiologici măsurabili și cunoscuți din vreme de către toată lumea”, a afirmat acesta.
Întrebat despre îndemnul liderilor UE ca statele membre să introducă vaccinarea obligatorie anti-Covid ca măsură de combatere a pandemiei, Rafila a precizat: „Dumneavoastră spuneți de președintele Comisiei Europene nu de liderii UE. Era o părere personală a doamnei președinte”.
„Pe de altă parte, aceste decizii privesc statele membre și lucrul acesta a fost precizat de președintele Comisiei Europene. Cred în continuare în faptul că informarea este cea mai bună soluție și dezvoltarea spiritului de responsabilitate individuală pentru comunitatea în care trăim, încât să ne vaccinăm în număr cât mai mare.
Îmi pare rău, dar am discutat prea multe luni despre faptul că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării.
Cred că trebuie să fim puțin echilibrați și fiecare stat membru are dreptul să adopte o politică de sănătate publică care să răspundă pe de o parte interesului de sănătate publică iar pe de altă parte trebuie să răspundă și contextului național”, a mai declarat oficialul din Guvern.
Întrebat dacă s-ar putea reduce interesul în vaccinare dacă ar fi implementată o măsură de introducere sau renunțare la certificat în funcție de incidența de infectare, Rafila a răspuns: „Nu știu dacă se descurajează vaccinarea. Nu cred că trebuie să fim ipocriți și să spunem că introducem un certificat Covid care este un instrument de protejare a sănătății publice iar în spatele acestuia să existe un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinării. Trebuie să fim corecți cu populația, dacă vrem să avem din partea populației sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem".
Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativității împotriva COVID-19 ca reacție față de răspândirea rapidă a noii tulpini a virusului, Omicron, în țările din blocul comunitar, a declarat miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor că aceștia i-au cerut ca cetățenii să aibă libertatea de a participa la slujbe fără a se impune obligativitatea deţinerii certificatului verde.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, de asemenea, că libertatea religioasă trebuie respectată, fiind „unul dintre elementele de bază”, astfel că o decizie privind certificatul verde pentru credincioși va fi luată „în urma unui mecanism consultativ și incluziv”.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News