PSD vrea eliminarea avizelor obligatorii ale ministerelor. OUG-urile, adoptate mai ușor
PSD vrea simplificarea unor proceduri din domeniul administrativ prin eliminarea obligaţiei de obţinere a avizelor unor instituţii sau ministere implicate într-un proiect de act normativ, potrivit unui document discutat sâmbătă în şedinţa CEx de la Neptun. E-mailul ar putea fi introdus în corespondenţa oficială, cu aceeaşi importanţă ca cea scrisă.
„Introducerea e-mail-ului în corespondenţa oficială. Arhivarea corespondenţei şi documentelor în format electronic. Eliminarea avizelor obligatorii ale unor instituţii/ministere implicate într-un proiect de act normativ. Simplificarea obţinerii avizelor interne şi corespondenţei interinstituţionale. Corespondenţele electronice dintre instituţii vor avea aceeaşi importanţă ca cea scrisă şi vor constitui suport pentru orice proiect legislativ. Simplificarea procedurii transferului corespondenţei, sesizărilor de la o instituţie la alta”, se arată în documentul discutat de PSD, care prevede adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru simplificare administrativă.
Presa a relatat zilele trecute că urmează schimbări importante în Guvern pentru o iminentă ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. Astfel, se intenționează modificarea HG 561/2009 pentru ca actele normative să aibă doar facultativ nevoie de avizele miniștrilor. În plus, Eugen Nicolicea, inițiator al mai multor proiecte toxice în justiție, ar urma să ocupe de săptămâna viitoatre funcția de secretar general al Guvernului.
O altă ordonanţă din domeniul administraţiei luată în calcul se referă la Codul Finanţelor Publice locale, prin care „autorităţile locale pot elabora şi aproba stategii privind dezvoltarea economică, socială şi de mediu, în concordanţă cu proiecţiile bugetare locale multianuale”.
Printre beneficii, social-democraţii enumeră faptul că întregul impozit pe venit se va transfera la bugetul administraţiei locale şi va exista un sistem de echilibrare bazat pe asigurarea sumei minime pe locuitor fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, precum şi compensarea între obligaţiile unităţii administrativ-teritoriale către un operator economic şi plăţile datorate de acesta drept impozite şi taxe locale şi stingerea obligaţiilor debitorului prin compensarea cu darea în plată a unor imobile (terenuri+clădiri).
Sursa: Digi24, News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News