Live

PSD-PNL-USR-UDMR încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern, pro-european. Care sunt variantele de premier

Data actualizării: Data publicării:
Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile naţionale încep, săptămâna aceasta, negocierile pentru formarea Guvernului, în condiţiile în care, după anularea alegerilor prezidenţiale, vor merge în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru nominalizarea şefului Executivului.

Deja un prim pas a fost făcut prin conturarea unei majorităţi pro-europene în noul Legislativ, după ce formaţiunile politice au semnat o rezoluţie în acest sens, scrie News.ro.

PSD se consideră îndreptăţit să dea premierul şi mizează pe continuitate în guvernare, cu Marcel Ciolacu.

Social-democraţii urmează să decidă, într-o şedinţă de conducere, propunerea de premier cu care vor merge la negocieri, cei mai mulţi dintre liderii partidului dorind ca poziţia să fie ocupată de Marcel Ciolacu, deja revenit în fruntea partidului după eşecul din primul tur la prezidenţiale.

Social-democraţii spun că plasarea pe primul loc la alegerile parlamentare le dă dreptul de a propune premierul în noua coaliţie.

Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, afirma că opinia sa personală este că partidul care a câştigat cele mai multe mandate este cel mai îndrituit să dea premierul, dar nu sunt blocaţi în acest proiect.

Ce l-ar putea încurca pe Ilie Bolojan să fie prim-ministru

Liderul PNL Ilie Bolojan, dorit de toate partidele în campanie, ar rputea fi încurcat de scorul mic înregistrat la alegerile parlamentare.

O altă variantă de premier este preşedintele PNL, Ilie Bolojan, dorit de altfel atât de USR cât şi de PSD în declaraţiile făcute de Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu în campania pentru alegerile prezidenţiale. Liberalii au însă o problemă, legată de scorul mic pe care l-au înregistrat la alegerile parlamentare şi care îi încurcă în nominalizarea şefiei Executivului.

„Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele. Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”, spunea recent Ilie Bolojan.

Majoritatea în Parlament se conturează, deja. PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile au semnat o rezoluţie privind formarea unei coaliţii care să asigure stabilitatea guvernării, în care îşi asumă responsabilitatea de a evita izolarea internaţională a României, de a susţine un ritm solid al dezvoltării economice şi de a proteja parcursul european al ţării.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tudose: Coaliția e confortabilă, strângem mai mult de 65%. PSD ar trebui să dea premierul, dar nu suntem blocaţi în acest proiect

Bulgaria se îndreapă din nou spre alegeri anticipate, după eșecul formării unei majorități care să guverneze

Nicușor Dan, despre majoritatea pe care o vrea în Consiliul General: E puțin probabil să am nevoie de PSD

Dan Barna este convins că USR va reveni la guvernare: „Rezultatul va fi mult diferit față de europarlamentare”

Partenerii noștri