Live

Dragnea, discurs-fluviu în PSD: atacuri virulente, accente naționaliste și teme de rezolvat. Amnistia și grațierea, printre ele

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Amnistia și grațierea ar putea fi date până la 15 ianuarie. La Consiliul Național al PSD au fost voci care au făcut o astfel de solicitare. Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, a venit, la rândul său, cu o serie de teme pentru Guvern și social-democrați, inclusiv depunerea, după Anul Nou, a unei plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiți și: CTP: „Suntem în marș spre instaurarea unei dictaturi național-socialiste în România”

Mesajul transmis în urma acestei ședințe a Consiliului Național al PSD este că social-democrații vor amnistie și grațiere și nu se mai ascund să facă această solicitare. La plecare, Liviu Dragnea a lăsat un mesaj destul de clar: nu mai e nevoie de un vot în Comitetul Executiv Național, acum totul cade în sarcina Guvernului. Deși nu și-au asumat public această ordonanță de urgență în momentul în care au plecat de la ședință, premierul Viorica Dăncilă și ministrul justiției Tudorel Toader și-ar fi asumat-o, totuși, în fața liderului PSD, spun informațiile obținute de Digi24. În fapt, ordonanța este deja scrisă și s-a decis să fie dată undeva între Crăciun și cel târziu până în 15 ianuarie. Ordonanța de urgență va grația pedepsele de până la zece ani și va amnistia faptele care au fost cercetate sau condamnate pe baza dosarelor realizate prin intermediul protocoalelor încheiate cu SRI.

Dincolo de asta, Liviu Dragnea a mai trasat o sarcină lui Florin Iordache, „părintele” OUG 13 și cel care acum conduce comisia pentru modificările aduse legilor justiției, și lui Mircea Drăghici, proaspăt propus, dar încă nenumit de Klaus Iohannis în funcția de ministru al transporturilor. Ei doi trebuie să redacteze o plângere penală împotriva președintelui României, în care Klaus Iohannis să fie acuzat de înaltă trădare. Trebuie să depună această plângere anul viitor, la Parchet.

În paralel, în Parlament se vor strânge semnături. Dacă o treime dintre parlamentarii PSD vor semna și apoi va fi supusă la vot Parlamentului o hotărâre, atunci există un scenariu în PSD potrivit căruia chiar Parlamentul ar putea să-l acuze pe președinte de înaltă trădare. Nu au vrut să spună însă astăzi social-democrații dacă își propun să îl suspende pe președinte. 

În rest, susțin liderii PSD -ALDE, degeaba se chinuie opoziția să-i cânte prohodul coaliției de guvernare, ei vor merge mai departe, nu se despart, iar Călin Popescu Tăriceanu le-a făcut o ofertă celor de la PSD: să meargă împreună la alegerile prezidențiale din 2019, pentru că doar așa vor reuși să-l învingă pe Klaus Iohannis. Au fost atacuri în cascadă la adresa președintelui Klaus Iohannis, dar și la adresa oficialilor europeni, cărora PSD le-a transmis destul de clar că nu vor opri aplicarea modificărilor aduse legilor justiției și codurilor penale și în același timp, le-a transmis acestora că vor o Uniune Europeană cu o singură viteză și să nu mai considere România ca fiind o țară de rang 2, venită din estul Europei.

ACTUALIZARE 19:38. La ieșirea de la ședința Consiliul Național al PSD, întrebat despre amnistie și grațiere, dar și despre plângerea pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis sau despre intenția sa de a intra în PSD și a candida la europarlamentare, ministrul justiției Tudorel Toader a refuzat să dea vreun răspuns jurnaliștilor. A fost evaziv, chiar ironic și le-a spus că îi așteaptă luni, la ora 6:30, la minister, pentru a le da o declarație. Iată imaginile:

(VIDEO. Tudorel Toader, la ieșirea de la reuniunea PSD)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a surprins duminică seara la ședința Consiliului Național al PSD cu un discurs-fluviu, fără precedent, care a durat aproape o oră și jumătate și care a fost presărat cu artificii retorice, el însuși recunoscând la un moment dat că parcă face stand-up comedy. A abordat absolut toate subiectele vehiculate de PSD în ultimii doi ani, a dat teme nominale pentru miniștri și alți lideri PSD, și-a atacat virulent adversarii - președintele Klaus Iohannis, procurorul general Augustin Lazăr, presa „cu epoleți”, membrii serviciilor „nepatrioți”, multinaționalele, Europa, Soros etc, încheind cu promisiunea că PSD nu cedează și adăugând în final: „Doamne-ajută!”. Discursul a venit la încheierea unei ședințe a Consiliului Național al PSD în care s-a cerut „amnistia de Centenar” și formularea unei plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Un discurs „absolut halucinant”, așa a caracterizat la Digi24 jurnalistul Liviu Avram intervenția lui Liviu Dragnea la Consiliul Național al PSD (vezi comentariul în video de mai sus).

„A fost interesant să-l urmărim pe dl. ministru Toader, pentru că tocmai asta ne spune conduita sa: nu e inocent, nu e nevinovat, nu e neștiutor în această chestiune. Pregătește ceva, este și dânsul în echipa care coace ceva, pentru că un om care nu știe nimic nu răspunde în asemenea manieră. A făcut tot ce a putut omenește posibil să nu răspundă la nicio întrebare, iar acest lucru este, în sine, un răspuns”, a declarat Liviu Avram.

Reacții după discursul lui Liviu Dragnea:

OUG pe amnistie și grațiere. Tudorel Toader rămâne evaziv

Florin Iordache, primele declarații despre plângerea penală împotriva lui Klaus Iohannis

Reacția președintelui USR după discursul lui Dragnea despre aministie și grațiere

Ludovic Orban: Discursul lui Dragnea, „delirul unui dictator nebun”

Dacian Cioloș: Președintele mai are în mână câteva pârghii pentru a-l opri pe Liviu Dragnea

 


(VIDEO. Liviu Dragnea, partea a 3-a a discursului)

ACTUALIZARE. 19:30 Final pentru un discurs-fluviu, de o oră jumătate, al liderului PSD.

(VIDEO. Liviu Dragnea, partea a 2-a a discursului)

Ce a spus Dragnea despre amnistie și grațiere

„Se vorbeşte în România despre amnistie şi graţiere ca şi cum s-ar vorbi că avem vreo bombă atomică şi ne gândim dacă să o folosim sau nu împotriva Uniunii Europene sau împotriva lumii. Eu nu mă tem să pronunţ aceste cuvinte. Dacă cineva găseşte alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acţiune care să rezolve în totalitate, să repare toate nedreptăţile care s-au întâmplat în România şi care se întâmplă în continuare, toate abuzurile din Justiţie altfel decât prin amnistie şi graţiere va avea tot sprijinul partidului şi al meu personal. Dacă nu, nu mai ezitaţi, nu ştiu când, nu ştiu cum, dar PSD-ul, PSD-ALDE are şi această obligaţie să repare nedreptăţile. Şi, ca să nu-şi mai taie venele cei din presa cu epoleţi şi toţi ăia plătiţi de Soroşică prin bitcoins, aţi văzut că toate lucrurile ies la iveală până la urmă, domne' inventaţi ceva, găsiţi o prevedere într-o decizie a CCR, o virgulă într-o decizie a Curţii Constituţionale, să spuneţi: aceste două acte normative, trei acte normative, cinci acte normative nu-i sunt aplicabile lui Liviu Dragnea şi închidem subiectul. Ieşiţi toţi din această capcană în care ei personalizează toate aceste intenţii ca şi cum sunt date pentru mine”, a afirmat Liviu Dragnea, duminică, la Consiliul Naţional al PSD.

Citiți și: Dragnea, despre amnistie şi graţiere: Nu mai ezitaţi. Nu ştiu când, nu ştiu cum, PSD-ALDE are și această obligație

ACTUALIZARE 18:00 Liviu Dragnea își începe discursul.

(VIDEO. Liviu Dragnea, prima parte a discursului)

Citiți și: Dragnea: I-a spus Iohannis și lui Macron că are vesta galbenă în portbagaj?

ACTUALIZARE 17:30 Vorbește Viorica Dăncilă: „Vreau să vă spun cu fermitate: Nu voi ceda”

ACTUALIZARE 17: 30 Potrivit unor informații de ultimă oră, o OUG pe amnistie și grațiere ar urma să fie dată până la 15 ianuarie. Proiectul de OUG ar fi deja redactat de ministrul justiției, Tudorel Toader, și s-ar referi la pedepse de până la 10 ani închisoare. 

Detalii, aici.

ACTUALIZARE 17:20 Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan cere public partidului său să dea amnistie şi graţiere. Solcitarea a fost făcută în Consiliul Naţional al partidului care se desfăşoară la Parlament.

Solicitarea lui a fost primită cu aplauze de colegii de partid. Despre un moment zero în justiţie a vorbit şi partenerul de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu.

ACTUALIZARE 17:00 Călin Popescu Tăriceanu se declară dezamăgit de colaborarea cu şeful statului, Klaus Iohannis. Declaraţiile au fost făcute pe scena reuniunii Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, unde acesta a fost invitat. Citiți mai multe aici:  

Tăriceanu la ședința PSD. Atac la adresa lui Klaus Iohannis

ACTUALIZARE 16:20. Reuniunea Consiliului Naţional al PSD a început, duminică, la Palatul Parlamentului, în prezenţa a peste 600 de social-democraţi. La şedinţă participă şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, dar și ministrul justiției, Tudorel Toader.

În cadrul reuniunii urmează să fie validat preşedintele Consiliului Naţional şi să fie aleşi şefii departamentelor de specialitate ale partidului.

Urmăriți o galerie foto cu imagini de la deschiderea ședinței PSD. Credit foto: ©Inquam Photos/Octav Ganea


Citiți și:  Ordonanța de 2 miliarde de euro

Este un sfârşit de săptămână cu şedinţe importante la PSD. Azi ar putea să fie luată în discuţie controversata ordonanţă privind amnistia şi graţierea. Totul, după ce unul dintre lideri, primarul sectorului 1 Daniel Tudorache, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, a spus că va ridica problema în partid şi va cere un vot. Social-democraţii vor avea, duminică, două reuniuni de partid - Consiliul Naţional şi Comitetul Executiv Naţional.

Citiți și:  Stenogramă PSD. Discursul lui Liviu Dragnea în spatele ușilor închise

Este așteptat ca în ședința CEx social-democrații să discute despre adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere. O solicitare în acest sens a formulat deja primarul sectorului 1, Daniel Tudorache. „Ideea e să ştim, ori e albă, ori e neagră. Se discută pe la colţuri de amnistie şi graţiere. Trebuie să discutăm în Cex dacă mergem mai departe sau nu, ca să închidem acest subiect”, a declarat Daniel Tudorache la Digi24.

Citiți și:   Codrin Ştefănescu: Liviu Dragnea va transmite un mesaj extrem de important, care va crea multe ecouri

Un punct de vedere clar de la premier sau ministrul justiţiei, cei care ar promova direct un asemenea act normativ, nu avem încă. Potrivit Adevărul, ei n-ar fi de acord. Știm însă părerile unor social-democraţi care susţin un asemenea demers, iar unul dintre ei este Florin Iordache, fostul ministru al justiției și „părintele” celebrei ordonanțe 13.

Citiți și: Florin Iordache: Și dacă am dezincrimina abuzul în serviciu prin OUG ce-ar fi?

Și ex-ministrul Lia Olguța Vasilescu s-a pronunțat tranșant în favoarea unei ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere: „Categoric da (trebuie dată OUG pentru amnistie și grațiere - n.r.). Pentru că nu mai există căi de atac pentru persoane judecate şi condamnate, multe dintre ele, de completurile de 5 declarate ilegale. Nu mai vorbesc de protocoalele SRI şi DNA, care au fost ilegale şi au adăugat la lege”.

Consiliul Național al PSD. Ce rol capătă Mihai Fifor în PSD?

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al PSD se reuneşte duminică, la Palatul Parlamentului, în cadrul reuniunii urmând a fi validat preşedintele CN şi să fie aleşi şefii departamentelor de specialitate ale social-democraţilor. Reuniunea este programată să înceapă la ora 16:00.

CN al PSD se va constitui după noul statut, având în componenţă parlamentari - senatori, deputaţi -, miniştri, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, primarii marilor oraşe, câte trei primari din principalele comune din fiecare judeţ, liderul Ligii Aleşilor Locali judeţeni, europarlamentari. În cadrul reuniunii va fi validat preşedintele Consiliului Naţional. Cândva, funcția i-a aparținut lui Adrian Năstase.

Citiți și:  CTP, despre cenzura și telefoanele lui Adrian Năstase

Acum, Mihai Fifor este singurul candidat pentru această funcţie, fiind aprobat, deja, într-un Comitet Executiv Naţional al PSD, ca preşedinte interimar al CN.

La Consiliul Naţional vor fi constituite şi departamentele PSD, în număr de 24, în oglindă cu ministerele din Guvernul României.

„Departamentele CN se vor întruni săptămânal şi tot săptămânal va avea loc şedinţa şefilor departamentelor cu preşedintele Consiliului Naţional, în funcţie de temele de actualitate din ţară. Departamentele vor fi constituite şi la nivel teritorial, vor fi formate din cei mai buni specialişti, cele mai bune cadre pe care PSD le are în toate domeniile de activitate: economic, sănătate, educaţie, transporturi, turism şi aşa mai departe. În cadrul acestor şedinţe se va discuta inclusiv despre probleme ridicate de societatea civilă, de sindicate, de patronate, cu posibilităţi de modificare a unor legi, de completare sau de a se crea noi iniţiative în domeniu, care să uşureze viaţa românilor. Vor avea loc dezbateri pe aceste teme, unele în prezenţa mass-media”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, secretarul general al social-democraţilor, Codrin Ştefănescu.

La reuniunea de duminică urmează să fie prezent şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, după cum a precizat acesta vineri, la Parlament.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Ciolacu despre vânătoarea cu Hayssam și pescuitul cu Dragnea. „Când mi-a venit controlul la arme, am văzut cât de ruginită e”

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Cum a ajuns Mircea Geoană adjunct al șefului NATO (2). Viorica Dăncilă: „Era agreat, m-am interesat și la Ambasada SUA”

Cum a ajuns Geoană adjunct al șefului NATO (1): Problema cumnatului cercetat de DNA în momentul nominalizării

Partenerii noștri