Live

Proiectul pensiilor speciale e dezbătut în plenul Senatului. În comisii, legea a provocat dispute

Data publicării:
Plenul Senatului. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul privind pensiile de serviciu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Senatului, după ce comisiile de specialitate au dat, marţi, un raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern.

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a criticat, în cadrul dezbaterilor de marţi, proiectul adoptat de comisiile de specialitate, subliniind că vrea să fie aplicat doar principiul contributivităţii, iar pensiile speciale să fie desfiinţate.

„Au fost două poziţii în sală: a USR - care vrea contributivitate şi desfiinţarea tuturor pensiilor speciale şi poziţia coaliţiei PSD-PNL-UDMR care vrea să mai amenajeze pe ici, pe acolo, poate îi mai scăpăm pe ai noştri care au pensii speciale. USR a fost singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale. A fost o comisie ruşinoasă pentru că laşitatea PSD-PNL-UDMR a ieşit la iveală. Nu au avut curaj nici măcar să ridice mâna şi să voteze propria dorinţă de a menţine pensiile speciale. Este vorba de cinci milioane de români care contribuie la pensii şi o minoritate care beneficiază de sprijinul actualei puteri”, a spus el.

„Ne-am întors în epoca USL. Parlamentul este controlat de oameni care nu au nicio legătură cu democraţia. Nu ni s-a permis să vedem cine votează pentru pensiile speciale, nu ni s-a permis să prezentăm argumentele noastre. În plen, USR va continua să susţină faptul că nu putem să ne permitem ca ţară să avem pe unii cetăţeni mai speciali decât alţii”, a spus Mihail, după şedinţa comună a comisiilor juridică, de apărare şi de muncă.

Cei mai vocali au fost însă reprezentanții militarilor și polițiștilor din penitenciare.

„Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliție sau aramată? Pe cine mobilizați să lupte cu Putin? Pe dvs? Vă atrag atenția că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Suntem poliție NATO. Cu cine vreți să ne înlocuiți? Tăiați pensiile că să plătiți de 16 ori mai mult un străin? Unde se duc banii ăștia? Noi avem o glumă, omorâți-ne pe toți în noaptea asta și nu veți lua un leu din banii de pensii militare. Vor fi folosiți în continuare pentru achiziția de Pirania care nu trec râurile pentru că nu au abilitate, care nu urcă dealurile și munții, în timp ce ale noastre sunt perfecte. Aveți de-a face cu un domeniu total necunoscut”, a spus colonelul în rezervă Mircea Dogaru.

„Nu vă bateți joc de militari, pentru că dacă vă bateți joc de militari, polițiști, aceștia vor pleca, profesioniști nu vor mai veni, pentru că e mai convenabil să fii șofer de TIR peste hotare decât agent la noi. Și atunci ce se va alege de țara asta? Străzile vor fi ocupate cu infractori”, a spus Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din administrația penitenciarelor.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un fost șef FBI și CIA îndeamnă Senatul să respingă numirile lui Patel și Gabbard. „Siguranța poporului american depinde de asta”

Senatul şi Camera Deputaţilor și-au ales președinții: Ilie Bolojan și Ciprian Șerban. Câte voturi au obținut

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Clotilde Armand a renunțat până la urmă la mandatul de senator. Cum a încercat până azi să și-l păstreze, în ciuda deciziei ANI

Partenerii noștri