Live

Proiect: Școlile care nu au o doză de adrenalină pentru șoc anafilactic, amenzi de până la 20.000 lei

Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Deputatul PSD Cristina Ileana Dumitrache a depus la Senat un proiect care vizează înființarea Registrului național al persoanelor cu alergii. Școlile și cabinetele medicale trebuie să aibă adrenalină, în caz de șoc anafilatic, iar nerespectarea prevederilor duce la amenzi între 5.000 și 20.000 lei. Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

„Prezentul proiect de act normativ are în vedere instituirea unui cadru normativ necesar, eficient, favorabil și decent pentru protecția, siguranța vieții și respectarea, în condiții de egalitate și nediscriminare, a drepturilor persoanelor cu boli și afecțiuni alergice, precum și ale persoanelor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice”, explică deputatul PSD, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Înființarea Registrului național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice - proiect

Inițiativa legislativă propune înființarea Registrului național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice. Astfel, în termen de cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Sănătății înființează, printr-un ordin acest Registru, care va deveni funcționat în maximum un an de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Registrul național va institui responsabilitatea pentru medicii alergologi să introducă persoanele diagnosticate în cadrul Registrului și să îl modifice în funcție de diferitele evoluții ale afecțiunilor pacienților, mai arată proiectul de lege.

„Registrul național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice se completează de către medicii alergologi și se modifică, pe parcurs, după caz, în funcție de rezultatele obținute la analizele și testele privind starea de sănătate a fiecărei persoane diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice. Modalitatea de completare și, respectiv, modificare este stabilită prin ordin al ministrului sănătății, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei”, conform inițiativei legislative.

Registrul reprezintă o aplicație informatică în cadrul unei platforme online, care conține evidența tuturor persoanelor diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice. Registrul este completat și actualizat de către medicul alergolog.

Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul Educației controlează aplicarea prevederilor legale privind protecția persoanelor cu alergii înscrise în Registrul național.

Reguli noi pentru școli în cazul copiilor cu alergii

Totodată, pentru copiii diagnosticați cu boli și afecțiuni alergice sau cei care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticați cu alergii, dovedite prin adeverință medicală, instituțiile de învățământ preșcolar și școlar „au obligația să asigure după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul sau posibilitatea pentru familie, părinți, tutore sau reprezentant legal de a aduce în respectivele unități alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual”, potrivit proiectului.

Aceste instituții „au posibilitatea de pregătire a porțiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele conțin ingredientele corespunzătoare fișei cu alimente alergene ale fiecărui copil, înmânată de familia / părinții / tutorele / reprezentantul legal al copilului”.

Excepție de la această obligație fac instituțiile care „dau posibilitatea familiei / părinților / tutorelui / reprezentantului legal de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiționarea acestora în niciun fel”, conform sursei citate.

Obligația de a asigura, după caz, toate mesele, potrivit programului, o au și instituțiile de învățământ universitar, pentru studenții diagnosticați cu alergii, care pot dovedi acest lucru prin adeverință medicală.

„Instituțiile menționate în acest alineat care asigură masă în regim de cantină se asigură de faptul că există cel puțin un preparat care conține ingrediente în conformitate cu fișa cu alimente alergene ale fiecărui student, înmânată de acesta. Fac excepție de la această obligație instituțiile care dau posibilitatea studentului de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii sale, în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiționarea acestuia în niciun fel”, arată deputatul PSD, în proiectul de lege.

Totodată, unitățile spitalicești au aceeași obligație privind asigurarea mesei specifice pentru pacienții cu alergii.

Școlile și cabinetele medicae care nu au o doză de adrenalină în caz de șoc anafilactic, amendate

Cabinetele individuale de medicină de stat și private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat și private „au obligația de a deține în dotare cel puțin o doză de adrenalină pentru autoinjectare încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj”, arată sursa menționată.

Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existența unei doze de adrenalină pentru autoinjectare expirată în instituțiile școlare, preșcolare, universitare, spitale și cabinete individuale de medicină de stat sau private este sancționată cu amenda într-un cuantum cuprins între 5.000 lei și 20.000 lei.

„Ministerul Sănătății, prin ordin al ministrului sănătății, stabilește anual derularea unor campanii de informare, prin difuzarea de materiale audio-video și scrise, pentru conștientizarea, la nivel național și local, a importanței diagnosticării precoce cu boli și afecțiuni alergice. Aceste campanii cuprind, inclusiv, campanii de promovare și evidențiere a eficacității măsurilor de prevenire și intervenție în cazul șocului anafilactic sau a reacției severe alergice, în conformitate cu prevederile cuprinse în normele metodologice de aplicare a prezentei legi”, mai prevede propunerea de lege.

Proiectul de lege mai propune ca analizele și testele pentru diagnosticarea alergiilor, la recomandarea medicului alergolog, să fie decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Fiecare persoană care nu a împlinit vârsta de 18 ani și care prezintă risc de șoc anafilactic beneficiază, anual și în mod gratuit, de o doză de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul alergolog”, conform sursei menționate.

În termen de 24 de luni de la intrarea în vigoare a actului normativ vor fi înființate și centre regionale de alergologie, „în funcție de numărul persoanelor înregistrate în Registrul național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.

Sursa: Mediafax

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Concediu simultan pentru ambii părinți în familiile cu gemeni, tripleți sau multipleți. Care sunt beneficiile

Valabilitatea permisului de armă va fi prelungită pentru o perioadă de cinci ani. Care sunt condițiile

Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar dacă sunt răniți pe front

Ziua prizonierilor de război români, instituită pe 24 august, au decis deputații. Legea va merge la promulgare

Partenerii noștri