Live

Proiect PSD-PNL. La eliberare, unii deținuți să primească haine, alocație de hrană și legitimații de transport

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai mulţi parlamentari PSD și PNL au depus miercuri, la Senat, o iniţiativă legislativă în care propun ca persoanele eliberate din închisoare şi care provin din categorii defavorizate să beneficieze de o serie de facilităţi.

Potrivit propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, persoanele identificate în urma raportului întocmit de către ofiţerul de probaţiune ca fiind vulnerabile sau persoanele care fac parte dintr-o categorie defavorizată, conform Legii 292/2011, beneficiază de o serie de facilităţi din momentul eliberării.

Aceste facilităţi sunt ajutoare în natură: încălţăminte, îmbrăcăminte, medicamente, după caz, acordate la ieşire de către locul de detenţie, un loc temporar, pe o perioadă de trei luni, într-un centru pentru persoanele fără adăpost, acolo unde este cazul, masă acordată la cantina socială sau o alocaţie de hrană, pe o durată de trei luni, pe raza judeţului în care persoana eliberată domiciliată sau îşi are reşedinţa, bilete sau legitimaţii gratuite pe mijloacele de transport în comun urban şi interurban, timp de trei luni.

Proiectul de lege a fost semnat de senatori şi deputaţi de la PSD şi PNL: Robert Cazanciuc, Aida-Cristina Căruceru, Vasile Cocoș, Costel Neculai Dunava, Oana Florea, Florin Manole, Eugen Nicolicea, Ștefan-Ovidiu Popa, Liviu Pleşoianu, Mihăiță Vîrză (PSD), respectiv Gabriel Andronache, Ioan Cupşa, Valeria Schelean și Vasile Varga (PNL).

„Principalele motivaţii pentru a susţine acest proiect de lege sunt sociale - şi anume faptul că există deţinuţi care vin din medii defavorizate, care sunt foarte săraci şi care, în prima zi în care ies din penitenciar, nu au nicio alternativă, nu au nici ce să mănânce, nici unde să lucreze, nici cum să îşi găsească un loc de muncă. Deci pentru ei ce putem să presupunem şi ce ştim este că prima alternativă este să se întoarcă în penitenciar cu o recidivă. Ca să preîntâmpinăm asta trebuie să găsim nişte măsuri sociale, astfel încât ei să aibă o perioadă, de trei luni spune proiectul de lege, un ajutor minimal. E vorba, de exemplu, de o masă caldă pe zi la o cantină socială a unei primării, adică nu este un efort foarte mare pentru societate, însă este un beneficiu foarte important pentru cei care au nevoie de asta”, a precizat unul dintre iniţiatori, deputatul PSD Florin Manole, la Palatul Parlamentului. 

În expunerea de motive, inițiatorii își justifică propunerea prin ponderea recidiviștilor în totalul populației încarcerate (care a crescut de peste trei ori) și prin necesitatea de a asigura un „cadru mai prietenos de reintegrare socială a persoanei nou eliberate”.

„Conform statisticilor efectuate de către Agenția Națională a Penitenciarelor, primele două luni după eliberare reprezintă un prag dificil de trecut pentru mulți dintre cei proaspăt eliberați. Or, cum această perioadă sensibilă poate fi determinantă în alegerea noului drum în viață al acelui cetățean, se impune să luăm măsuri pentru a-l ajuta să nu recidiveze”, scriu inițiatorii în expunerea de motive.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern, înainte de consultările cu Iohannis. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Firma plătită de PNL pentru campania care l-ar fi ajutat pe Georgescu face plângere penală pentru „atacare cu boți sau clonare”

Partenerii noștri