Live

Proiect de lege: Ambii părinți ar putea beneficia simultan de concediu de creștere a copilului

Data actualizării: Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Cristina Rizea, deputată REPER de Constanța, a depus o inițiativă legislativă care oferă posibilitatea ambilor părinți de a beneficia simultan de concediu de creștere a copilului, însoțit de acordarea indemnizației de creștere a copilului la care aceștia au dreptul.

„ În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă. De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur. Concret, propunerea este ca statul să susțină ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului atât simultan, cât și în perioade separate așa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele 6 luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți,” se arată în comunicatul de presă al REPER.

Deputata REPER este de părere că zilele libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor sunt insuficiente. „În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creșterea copilului le presupune. Utilizând exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creștere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinți nu este suprasolicitat de responsabilitățile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a declarat deputata.

Prin această propunere legislativă este modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Aceasta prevede ca cel puțin o lună din perioada de concediu de creștere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept. Altfel spus, din totalul de 24 de luni, respectiv din totalul de 36 de luni în cazul nașterii unui copil cu handicap, cel puțin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul inițial. În ipoteza în care părintele care nu a solicitat inițial concediul refuză dreptul la concediul care îi revine, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul. Prezenta inițiativă încurajează ambii părinți să opteze pentru drepturile prevăzute de lege, întrucât le va deschide posibilitatea să beneficieze de perioadele la care au dreptul în mod concomitent.

Potrivit sursei citate, inițiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creștere a copilului, nici nu obligă părinții la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opțiunile. Statul deja permite ambilor părinți să își împartă cele 24, respectiv, 36 de luni de concediu. Astfel, prezenta inițiativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislația în vigoare.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar dacă sunt răniți pe front

Ziua prizonierilor de război români, instituită pe 24 august, au decis deputații. Legea va merge la promulgare

Recalcularea pensiilor militare a fost aprobată de deputați. Amendamentul care îi majora pensia lui Nicolae Ciucă a fost retras

Cum vrea armata română să doboare dronele care survolează ilegal spațiul României. Proiect de lege MApN: „Aeronava poate fi distrusă”

Partenerii noștri