Live

Prima asumare de răspundere a Guvernului Orban. Cele trei legi aprobate în ședința de guvern, trimise la Parlament

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi cele trei proiecte pentru care urmează să-şi asume răspunderea în Parlament, respectiv pentru modificarea legilor justiţiei şi a OUG 51 şi pentru adoptarea Legii plafoanelor.

”În şedinţa de Guvern au fost propuse spre dezbatere şi adoptare proiectele de lege pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament. Vorbim de proiectul de modificare a legilor Justiţiei, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraţilor, despre creşterea vechimii pentru accederea la INM a magistraţilor şi despre situaţiile legate de completele de judecată din trei. Având în vedere disfucţionalităţile grave care ar urma să aibă loc în actul de Justiţie Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament”, a declarat Ionel Dancă, citat de Mediafax.

El a precizat că al doilea proiect de lege este cel care vizează transportul rutier intrajudeţean pentru a rezolva problema transportului şcolar.

”Soluţia adoptată este aceea de a permite actalilor operatori care deţin licenţe de transport să preia copii şcolari şi persoanele vârstnice şi cu dizabilităţi”, a adăugat Dancă.

El a mai spus că cea de-a treia lege pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea este cel al plafoanelor bugetare pentru 2020, proiect care va fi trimis miercuri în Legislativ.

”Este o necesitate absolută adoptarea acestui proiect pentru că este absolut vital ca până la finalul anului să avem proiectul de buget pentru 2020. Este un proiect de act normativ în baza căruia urmează ca autorităţile locale să-şi elaboreze propriile bugete şi să dea drumul la proiectele de investiţii”, a mai spus Ionel Dancă.

Care este procedura angajării răspunderii

Conform procedurii, Guvernul trimite Parlamentului proiectele legislative, Parlamentul convoacă ședința Birourilor Permanente Reunite și stabilește calendarul. Ședința BPR este programată miercuri, la ora 14.

Legile sunt transmise mai apoi comisiilor de specialitate unde se pot depune amendamente, după care sunt transmise din nou Guvernului, împreună cu amendamentele adoptate în comisii.

Guvernul poate să țină cont de amendamentele formulate, sau poate merge mai departe cu proiectele în forma inițială. După ce sunt cititie în plenul Parlamentului legile pentru care Guvernul își asumă răspunderea, în termen de 3 zile poate fi depusă o moțiune de cenzură.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis

Parlamentul și-a ales noua conducere. Cum și-au împărțit partidele funcțiile

Parchetul General s-a autosesizat, după ce Diana Șoșoacă și apropiații săi au agresat o jurnalistă în Parlament

Clotilde Armand a renunțat până la urmă la mandatul de senator. Cum a încercat până azi să și-l păstreze, în ciuda deciziei ANI

Partenerii noștri