Președintele Serbiei, primit de Iohannis la Cotroceni. Întâlniri cu Dăncilă și Dragnea
Preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vučić, se aflaă joi în vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia şefului statului, având programate şi întâlniri cu premiercul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, scrie News.ro.
Actualizare 12:30. Cei doi președinți au făcut declarații.
Discursul președintelui Klaus Iohannis: „Am plăcerea să vă urez bun venit la Bucureşti, pentru prima oară în această nouă calitate a dumneavoastră de Președinte al Serbiei, și vă felicit pentru acest lucru!
Mă bucur să pot constata, după discuțiile aprofundate pe care le-am avut astăzi, că relaţiile dintre România şi Serbia sunt foarte bune şi vor fi mai bune. Suntem, domnul Președinte și cu mine, optimiști în această privință, fiindcă amândoi ne vom implica să fie mai bune.
Am abordat o largă varietate de teme într-un spirit pragmatic, deschis, şi rezultatele cu siguranță se vor vedea.
Am discutat, evident, despre relația bilaterală, despre ce măsuri ar fi necesare pentru a stimula relația economică între țările noastre. Serbia este principalul nostru partener din Balcanii de Vest și este o relație economică în creștere. Ca să vă dau câteva date: am avut un schimb de 1,3 miliarde de euro, un volum dublu faţă de ce am avut acum 5 ani, o creștere foarte importantă.
Am discutat despre interconectările dintre cele două țări, atât în domeniul energetic, cât și transporturi, legături foarte importante și pentru relațiile economice între țările noastre, dar și pentru cetățenii care vor să vadă cealaltă țară sau să facă afaceri. Sigur, vorbesc despre românii care vor să meargă în Serbia și sârbii care vor să vină în România.
Am vorbit, evident, și despre românii din Serbia și despre sârbii din România, vorbesc despre minoritățile noastre care au un rol foarte important, de a întări puntea dintre țările noastre. Este important de știut că s-au făcut pași în această privință și se vor face și în continuare pași. Eu am subliniat, în discuția cu domnul Președinte, nevoia unei colaborări mai intense şi între specialiști şi am fost foarte bucuros, recunosc, şi apreciez în mod deosebit, domnul Președinte mi-a comunicat că a fost stabilită o persoană care reprezintă Serbia în Comisia Mixtă privind minoritățile naționale. Această desemnare a fost așteptată şi faptul că s-a întâmplat astăzi, am luat-o ca pe un semn foarte pozitiv.
Am discutat despre aspirațiile europene ale Serbiei, despre drumul Serbiei spre Uniunea Europeană, despre cum poate România să sprijine Serbia. Și poate! Am discutat despre experiența noastră pe acest parcurs și cum putem să venim în sprijin.
Am discutat, desigur, și despre Kosovo. Kosovo este o temă care este complicată. Este complicată și cred că soluționarea problemei Kosovo va însemna un pas enorm în direcția europeană pentru toată zona Balcanilor de Vest, și aici vom rămâne într-o legătură strânsă pentru a discuta împreună și posibilele soluții și rolul pe care România poate să-l joace în soluționarea acestei chestiuni. Noi suntem dispuși, subliniez, suntem dispuși să ne implicăm în găsirea unor soluții bune pentru întreaga zonă.
Sunt convins că astăzi, prin vizita domnului Președinte şi prin discuțiile pe care le-am avut, am dat un nou impuls relației noastre, între România şi Serbia, şi vom continua pe acest drum. Domnule Președinte, vă mulțumesc şi vă dau cuvântul!”
Discursul președintelui Aleksandar Vučić: „Mulțumesc, onorate domnule Președinte și dragă prieten Klaus Iohannis! Noi ca stat, Serbia, suntem foarte recunoscători pentru vizita pe care am efectuat-o astăzi și cu atât mai mult pentru buna primire pe care ne-ați organizat-o. Serbia și România sunt legate de o prietenie tradițională, există foarte puține popoare în regiunea noastră cu care noi nu am avut războaie. Serbia și România se încadrează în acest domeniu.
Noi astăzi am vorbit, întâi de toate, despre viitor, despre relațiile noastre în viitor și sunt recunoscător domnului Președinte Klaus Iohannis și poporului român pentru sprijinul pe care România îl acordă pentru calea europeană a Serbiei, pentru dorința de a se ajunge la un compromis în ceea ce privește chestiunea Kosovo. Este cert faptul că România nu a recunoscut independența Kosovo. Pentru noi chestiunea Kosovo este o chestiune foarte mare, dar ne vom strădui să găsim o soluție de compromis. Pentru a găsi această soluție este nevoie de dorințe minimaliste. Sunt convins că România, pe durata Președinției Consiliului UE în 2019, va pune printre problemele superioare pe care le vor aborda intrarea țărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană. Pentru noi această chestiune este foarte importantă, noi am discutat astăzi despre relațiile dintre popoarele noastre prietene, am vorbit despre minoritățile naționale din România și Serbia în ceea ce privește situația comunității române din Serbia noi ne vom strădui să întreprindem lucruri importante, după care domnul Președinte Iohannis va putea spune, acestea sunt demersuri importante, ne vom ocupa atât de mass-media în limba română, cât și de școlarizarea copiilor ce provin din rândul comunității române. Bineînțeles că nu îl vom dezamăgi pe domnul Președinte în acest sens, va fi vorba despre buna satisfacție a necesităților și drepturilor românilor din Voivodina, precum este vorba şi despre situația comunității sârbe din România.
Am vorbit şi despre îmbunătățirea relațiilor economice, am vorbit, după cum ați văzut, despre schimburile economice, care s-au dublat. România şi Serbia sunt parteneri importanți. România nu este doar o țară, cea mai mare țară cu care Serbia se învecinează, este unul dintre partenerii importanți nu doar în ceea ce privește schimburile economice. Pentru noi a fost surprinzătoare vizita turiștilor români anul trecut - aproape 67.000 de români au vizitat Belgradul, dar şi alte zone ale Serbiei, inclusiv stațiunea montană Kopaonik; un număr semnificativ de sârbi vizitează România. Această apropiere a noastră rezultă în colaborarea în diverse segmente ale vieții cotidiene. Noi vom încerca, ca şi acolo unde există probleme, să nu închidem ochii, ci să încercăm să soluționăm aceste probleme, deoarece noi dorim ca prietenii noștri români să fie mulțumiți cu relațiile noastre, cu demersurile noastre pe care le facem în semn de respect pentru atitudinea României în chestiunea Kosovo, dar şi pentru sprijinul spre calea europeană. Există încă o chestiune despre care aș dori să mă refer, domnul Președinte şi cu mine am discutat despre fluviul Dunărea, despre strategia dunăreană. Noi, în Serbia, nu ştiu dacă România, dar noi cu siguranță nu am beneficiat suficient de fondurile europene, dar cred că acest demers, colaborarea pe Dunăre, ar fi importantă. Dacă vă uitați pe fluviile internaționale, veți vedea că acestea sunt pline de vapoare, sunt folosite la maximum. În ceea ce privește Dunărea, Dunărea este liberă. Sper că în România situația este puțin mai bună.
Eu sper că împreună vom putea realiza multe şi că vom putea îmbunătăți atât turismul, cât şi circulația, pe care să o poată folosi cetățenii țărilor noastre. Noi suntem deschiși spre o colaborare în diverse domenii, am efectuat o parte din suprafața, din drumurile care leagă România de Serbia, Serbia de România. Eu l-am rugat pe domnul Președinte Iohannis să transmită Guvernului României că Serbia îi va fi recunoscătoare pentru sprijinul financiar în ceea ce privește dezvoltarea unei părți din Serbia şi Voivodina. Cred că aceasta va fi în beneficiul poporului nostru, dar şi poporului român, cetățenilor din Banat.
Mulțumesc pentru primirea călduroasă şi sunt convins că vom avea nu doar declarații de presă, ci vom avea şi rezultate bune în viitor în ceea ce privește relațiile de colaborare dintre popoarele noastre. Vă mulțumesc încă o dată!”
Citiți și Ce au discutat Iohannis și Vucic despre Sebastian Ghiță
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Actualizare 10:30. Aleksandar Vučić a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a salutat în limba română garda de onoare.
Vizita are loc ca urmare a contactelor bilaterale româno-sârbe intense din ultimii ani şi confirmă caracterul foarte bun al relaţiilor dintre Bucureşti şi Belgrad. Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat în vizită oficială în Republica Serbia în iulie 2015.
În cadrul discuţiilor, Klaus Iohannis şi Aleksandar Vučić vor aborda căile de aprofundare a cooperării bilaterale, atât la nivel politic, cât şi economic şi sectorial. De asemenea, vor fi discutate modalităţile de sprijin din partea României al procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.
Preşedintele României şi preşedintele Republicii Serbia vor aborda totodată, în cadrul întâlnirii, problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări, aspecte de interes comun privind cooperarea în Balcanii de Vest şi principalele evoluţii în dosarul „Kosovo”, mai precizează sursa citată.
Cei doi şefi de stat vor avea declaraţii de presă comune.
Ulterior, preşedintele sârb se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, care va oferi şi un dejun de lucru în onoarea sa, la Vila Lac 1.
Întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea este programată la ora 15:15.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News