Președintele Iohannis, vizită la Bruxelles. Mesajele transmise pe tema legilor justiției
Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat miercuri la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe agenda discuţiilor aflându-se și modificările la legile justiţiei. Dacă mesajul Bruxelles-ului a păstrat ceva din tonul de avertizare de zilele trecute în privința legilor justiției, declarațiile președintelui Iohannis au fost surprinzător de optimiste.
ACTUALIZARE. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că în acest moment sistemul judiciar din România funcționează, dar că CE nu va accepta pași înapoi în ceea ce privește statul de drept.
Într-o replică de la distanță pentru Liviu Dragnea, Juncker a spus că este bine informat în ceea ce privește situația din România.
„Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România și nu vom accepta ca România să facă pași înapoi pe acest drum. Trebuie să fie un proces ireversibil și am încredere în sistemul judiciar din România. Sunt foarte bine informat de ceea ce se întâmplă în acest domeniu”, a declarat Juncker. Detalii, aici.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a afirmat la Bruxelles, la declarațiile de presă comune cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, că este optimist în privința deznodământului pe care îl vor avea legile justiției în România. El a dat asigurări că se implică personal, că „se agită” foarte mult și că va lupta pentru ca independența justiției să fie indestructibilă, însă tonul general al declarațiilor a fost unul calm. „Să nu intrăm în panică”, a îndemnat Klaus Iohannis, subliniind că demersul legislativ nu s-a încheiat, trebuie așteptate și deciziile Curții Constituționale, și că în orice caz, soluțiile trebuie să vină din România, nu din afară. Detalii, aici.
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
Liberalii cred că declarațiile lui Iohannis „îngroapă” șansele lui Ciucă
Ciolacu spune că nu s-a discutat în aprilie despre „legea Iohannis”
Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că discuţiile privind legile justiției nu ajută dosarul Schengen. Dacă România va avea o legislaţie în domeniu modernizată şi rezonabilă, și lucrurile legate de MCV vor fi uşor de rezolvat, a arătat președintele. Detalii aici.
În ceea ce privește legarea primirii fondurilor europene de statul de drept, președintele a explicat că aceasta este o discuție politică, prezentă în special în rândul Partidului Popular European, dar a subliniat că în cazul României nu se pune problema ca existența statului de drept să fie pusă la îndoială. Nici acasă, nici la Bruxelles, a punctat președintele (vezi video)
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, vizita preşedintelui României la Bruxelles are loc în urma invitaţiei care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către preşedintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei, relatează News.ro.
Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum şi teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla şi negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, securitatea externă şi internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere şi vecinătatea estică.
Conform sursei citate, „va fi discutată situaţia din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar şi lupta împotriva corupţiei”.
„Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum şi ataşamentul ţării noastre la principiile şi valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Preşedinţia României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată şi obiectivă, în interesul Uniunii şi al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană”, arată Administraţia prezidenţială.
Totodată, preşedintele României se va întâlni şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Agenda reuniunii informale a Consiliului European din 23 februarie, respectiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post-2020 şi aspecte instituţionale vor fi principalele subiecte abordate de cei doi înalţi oficiali.
La finalul vizitei la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European.
Vizita la Bruxelles a lui Klaus Iohannis intervine în condițiile în care preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, au dat publicităţii, în urmă cu o săptămână, o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din România şi subliniază că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei.
Citiți și: Legile justiției. Rolul lui Iohannis și cum ne poate sancționa UE
„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, se spunea în declaraţie.
Juncker şi Timmermans amintesc că o condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile.
Citiți și: EUObserver: „Foc de avertisment” al UE pentru România
Între timp, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat Reprezentanţa Comisiei Europene în România că a transmis la Bruxelles informaţii false. „Minciună dusă picătură cu picătură şi de aici, din ţară şi de la Bruxelles şi de către europarlamentari, dar şi de către funcţionari de acolo", a declarat Liviu Dragnea, luni seară, la Antena 3.
Liderul PSD a spus că speră că atunci când va merge la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu Jean Claude Junker despre modul în care se iau informaţii din România: „Aici este vorba de România şi, dincolo de PSD, de coaliţia PSD-ALDE, e o chestiune importantă şi pentru preşedintele României, care sper că va merge la Bruxelles să discute ori în plen, ori în privat cu preşedintele Junker despre tipul ăsta şi modul în care se iau informaţii din România. Pentru că noi dorim ca informaţiile din România să fie cele reale”.
De asemenea, vizita președintelui la Bruxelles intervine la două zile de la învestirea Guvernului Dăncilă, cel de-al treilea cu care social-democrații și aliații lor din ALDE s-au prezentat la Cotroceni în cele 13 luni care au trecut de la câștigarea alegerilor. Președintele a acceptat nominalizarea premierului Viorica Dăncilă, dar a avertizat în legătură cu instabilitatea puterii executive, pe care a numit-o „țopăială guvernamentală”.
Miercuri, când președintele se află la Bruxelles, noul executiv condus de Viorica Dăncilă are prima sa ședință și este de văzut care vor fi primele măsuri adoptate.
La o zi de la învestitură, Viorica Dăncilă a primit un mesaj diplomatic, dar foarte clar de la Bruxelles. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a felicitat-o pentru preluarea funcţiei de prim-ministru al României, dar o pune în gardă cu privire la responsabilităţile care vin la pachet cu această postură: lupta anticorupţie figurează printre aceste responsabilităţi.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News