Live

Presă: Dăncilă i-a scris președintelui Comisiei Europene despre proteste

Data actualizării: Data publicării:
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare către Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Comisiei Europene, prin care susţine că protestele din 10 august au fost o încercare de dărâmare a guvernului. Informaţia a fost publicată de jurnalistul Ovidiu Vanghele, care susține că a intrat în posesia documentului.

Citiţi şi: Cum pregăteşte Dragnea terenul pentru ca data viitoare să nu mai piardă bătălia pentru Piaţa Victoriei

Jurnalistul a postat pe pagina de Facebook fragmente ale unui document - în limba română - care poartă semnătura şefei Guvernului de la Bucureşti.

În scrisoare sunt şi acuzaţii la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, căruia i se reproşează faptul că nu şi-a mai îndeplinit rolul de mediator în societate şi că a făcut apel la continuarea protestelor. De asemenea, textul documentului ia şi apărarea forţelor de ordine, despre care se afirmă că au acţionat conform legii.

Informația publicată de jurnalistul Ovidiu Vanghele a fost confirmată ulterior de surse guvernamentale și pentru G4Media.ro. Conform acestui site, Viorica Dăncilă se plânge că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului și îl acuză pe președintele Klaus Iohannis nu numai că nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale de mediator, ci și că a făcut apel la continuarea protestelor.

Fragmentele din scrisoare publicate de presă (clic pe prima imagine pentru a o vizualiza mai bine):

„Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”.

 „Funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă, a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”.

 „Evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul Guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de intimidare a unor obiective în spațiul public”.

Postarea jurnalistului Ovidiu Vanghele:

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis: BEC a somat TikTok să oprească campania la alegeri, dar rețeaua a ignorat solicitarea. Legea trebuie îmbunătățită

Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze politicieni. Am ajunge înapoi, înainte de '89

Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”. „Nu cred că o tergiversare ar ajuta la ceva”

Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele

Partenerii noștri