Live

România felicită Finlanda pentru aderarea la NATO. Iohannis: "Alianța Nord-Atlantică este mai puternică acum"

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: George Călin/ Inquam Photos

Aderarea Finlandei la NATO a fost salutată de președintele Klaus Iohannis, care a spus că Alianța Nord-Atlantică este mai puternică acum, dar și de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cel din urmă remarcând că acest moment a venit în contextul în care mandatul de ambasador NATO în Finlanda a fost deținut de România.

"România felicită Finlanda care, astăzi, a devenit al 31-lea membru al NATO. În faţa provocărilor fără precedent din regiunea noastră, unitatea şi solidaritatea noastră vor prevala întotdeauna. Alianţa noastră este mai puternică acum", a reacționat Iohannis, marţi, pe Twitter.

Finlanda a devenit, marţi, cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice, în urma unei ceremonii desfăşurate la sediul NATO, în cadrul căreia a depus instrumentul de aderare, care a fost înaintat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, reprezentantul statului gardian al tratatului fondator.

Ciucă: "Îi felicităm pe prietenii finlandezi"

Aderarea Finlandei la NATO a fost salutată și de premierul Nicolae Ciucă, care a adăugat că Executivul de la Bucureşti aşteaptă ca și Suedia să devină, cât mai curând posibil, membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice.

"Guvernul României salută aderarea oficială a Finlandei la NATO, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie! Dreptul suveran al ţărilor de a-şi alege angajamentele de securitate le face mai sigure şi consolidează Alianţa. După decizia istorică de anul trecut de a invita Finlanda şi Suedia să devină state NATO am văzut cel mai rapid proces de ratificare din istoria modernă a Alianţei, iar România a fost între primele ţări care au deschis calea acestora către statutul de membru. Îi felicităm pe prietenii finlandezi, noii noştri parteneri de Alianţă în blocul Nord-Atlantic, şi le dorim mult succes! Aşteptăm să primim Suedia ca membru cu drepturi depline cât mai curând posibil!", a transmis Ciucă, printr-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Bogdan Aurescu: Este o zi istorică

Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu a declarat, la scurt timp după momentul aderării, că aceasta este o zi istorică, iar România a avut contribuția ei la acest eveniment.

"Este, desigur, o zi istorică, aşa cum mulţi dintre colegii mei au menţionat deja, deoarece astăzi marcăm aderarea Finlandei la Alianţă şi acest lucru va face ca Finlanda să fie mai în siguranţă şi Alianţa mai puternică. Mă bucur că am fost implicat personal în demersuri diplomatice pentru a sprijini acest obiectiv şi felicit Finlanda pentru această realizare", a spus Bogdan Aurescu.

"În acelaşi timp este foarte interesant că acest lucru se întâmplă în timpul Mandatului de Ambasadă Punct de Contact NATO al României la Helsinki. A fost un mandat scurt, dar ne bucurăm pentru acest lucru datorită aderării Finlandei", a mai spus Aurescu.

În acelaşi timp, a subliniat el, "este important ca aderarea Suediei să aibă loc cât mai curând posibil şi vom susţine acest obiectiv".

"De asemenea, este simbolic pentru că astăzi Alianţa marchează a 74-a aniversare. Acum două zile, România a sărbătorit împlinirea a 19 ani de la aderarea ei la NATO", pe 2 aprilie 2004, când drapelul românesc a fost arborat la sediul NATO, a mai spus ministrul român de externe.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Partenerii noștri