Live

PNL nu susține proiectul lui Nicușor Dan de suspendare a PUZ-urilor din București. Primarul, presat să accepte un termen de doar 3 luni

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Nicușor Dan a cedat, joi dimineață, în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Primăriei Capitalei, în privința dorinței sale de a impune suspendarea pe o perioadă de doi ani a PUZ-urilor din sectoarele 2,3,4,5 și 6, la numai 24 de ore după anunțul pe care l-a făcut într-o conferință de presă. El a fost nevoit să accepte varianta de suspendare pe o perioadă de numai 3 luni, din cauză că PNL, partidul aliat, nu susține proiectul și nu ar avea voturile necesare pentru a valida proiectul în ședința CGMB care va avea loc vineri. 

Liberalii de la București au convocat miercuri seara o ședință pentru a discuta proiectul lui Nicușor Dan, și pentru a lua o decizie în privința votului pe care îl vor da consilierii partidului la ședința de vineri. 

Surse participante la ședință au declarat pentru Digi24.ro că liberalii au decis să susțină „o variantă de compromis”, respectiv o suspendare a PUZ-urilor doar pe o perioadă de maximum 3 luni. Conform discuțiilor din ședința conducerii PNL București, proiectul lui Nicușor Dan ar „bulversa piața imobiliară” și ar putea duce la acțiuni în instanță depuse de dezvoltatorii care se consideră prejudiciați. 

Totodată, liberalii au invocat și aspecte de neconstituționalitate pe care le-ar putea genera o suspendare a PUZ-urilor din cele cinci sectoare ale Capitalei. 

PNL susține că este nevoie ca cei care au obținut deja certificatul de urbanism să fie lăsați să își ducă proiectele la capăt, pentru că nu se pot impune retroactiv decizii ale Primăriei. 

„Scopul e corectarea PUZ-urilor coordonatoare, acolo unde se impune. Altfel, toată dezvoltarea se va muta haotic în Ilfov, ceea ce va genera și mai multe probleme pentru Capitală. Plus litigiile pe care le vom plăti cu toții”, a explicat pentru Digi24.ro unul dintre liderii PNL București. 

Surse liberale susțin că discuțiile cu Nicușor Dan nu au fost lipsite de scântei, fiind invocată inclusiv posibilitatea ca unii consilieri liberali să demisioneze din Consiliu în cazul în care primarul ar forța adoptarea proiectului său. 

Pentru ca acesta să fie adoptat, Nicușor Dan ar trebui să obțină 50% plus unu din numărul total de voturi în Consiliul Municipal. Până acum doar consilierii USR PLUS au anunțat public că ar fi de acord cu proiectul primarului.

Există însă și consilieri liberali care susțin că „dincolo de poziția partidului, consilierii pot decide și altfel”.

Planurile urbanistice zonale din cinci sectoare ar putea fi suspendate de Consiliul General al Capitalei pe o perioadă de 2 ani. Așa suna anunțul făcut de Nicușor Dan, miercuri. Primarul general Nicușor Dan spunea că, prin intermediul acestor PUZ-uri, sute de hectare de spațiu verde ar fi distruse. El a adăugat că vor fi, totuși, continuate proiectele de infrastructură, în baza unor planuri urbanistice punctuale.

Nicușor Dan a declarat, miercuri seară, la Digi24, că Bucureștiul trebuie să respecte Planul Urbanistic General (PUG) din 2000 și să construiască locuri pentru locuit, activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi, pentru care există fonduri europene. El de asemenea a spus că dezvoltarea de tip “blocuri între blocuri” trebuie să înceteze.

Miercuri, după ce Nicușor Dan a anunțat că va supune vineri la vot în CGMB suspendarea PUZ-urilor din cinci sectoare ale Capitalei, declarația primarului a stârnit nemulțumire, atât din partea unor primari de sector, cât și a dezvoltatorilor imobiliari.

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, a declarat miercuri la Digi24 că „nu este cu orice preț” dezvoltarea Bucureștiului, dar că Nicușor Dan a vorbit despre „un spațiu verde imaginar”.

Suspendarea PUZ-urilor în cinci din cele şase sectoare ale Capitalei reprezintă un dezastru, spun dezvoltatorii imobiliari. Ei susțin că în urma acestei decizii multe proiecte vor fi blocate.

Ei recunosc faptul că s-a construit haotic în Capitală, dar asta nu înseamnă că trebuie blocate toate construcțiile. Potrivit Asociaţiei Investitorilor în Real Estate din România, acum sunt în diverse faze de execuție investiții de 3,5 miliarde de euro în birouri, hoteluri și locuințe, care ar trebui să fie gata până în 2023.

O altă asociație a dezvoltatorilor spune că decizia de suspendare a celor cinci planuri urbanistice zonale nu ar fi una în acord cu legislația.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

Ce a răspuns Nicuşor Dan, întrebat dacă soţia l-a încurajat să candideze la Preşedinţie

Taxele și impozitele locale în București cresc cu peste 10% la anul, a decis Consiliului General al Capitalei

Partenerii noștri