Live

Planul PSD în caz că Tudorel Toader nu-și dă demisia

Data publicării:

Tudorel Toader se lasă greu dus de la şefia Ministerului Justiţiei. După discuţia pe care a avut-o joi dimineaţă cu premierul, Tudorel Toader şi-a luat un răgaz de câteva ore pentru a decide dacă demisionează sau nu. Promite că va da un răspuns până la finalul acestei zilei. Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a trimis deja la Cotroceni cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei. Mingea este acum la preşedintele Klaus Iohannis, care este aşteptat să semneze revocarea din funcţie a lui Tudorel Toader. Dacă şeful statului refuză, liderii PSD au pregătit un plan de rezervă: retructurarea Guvernului. 

 

Social-democrații își doresc demisia lui Tudorel Toader, pentru că așa președintele Klaus Iohannis este obligat prin lege să răspundă într-un anumit termen, adică în 45 de zile cel mult. Dacă nu există această demisie a lui Tudorel Toader, atunci decretul premierului trimis către Palatul Cotroceni nu îi impune președintelui un termen până când să ia o decizie. Mai mult decât atât, are dreptul președintele să refuze - o singură dată - propunerea pentru un minister venită din partea Guvernului, pe bază de oportunitate. Pe baza unor probleme de legalitate, însă, președintele poate să refuze de mai multe ori. Sunt decizii ale Curții Constituționale. De aceea, social-democrații și-au făcut un plan B, adică restructurarea Guvernului.

Citiți și: VIDEO Cine este Eugen Nicolicea. Cum reacţionează la întrebările incomode ale jurnaliştilor

Au discutat deja, mobilizează parlamentarii pentru ca săptămâna viitoare Guvernul să fie restructurat în Parlament.

Calendarul ar fi deja stabilit. Luni, o ședință a coaliției, poate și o ședință în format restrâns a social-democraților. 

Marți, premierul Viorica Dăncilă trimite o scrisoare către Parlament prin care să anunțe Legislativul să vrea restructurarea Guvernului. O schimbare ar putea să fie la Secretariatul General al Guvernului, care ar urma să devină un minister fără portofoliu.

Miercuri ar urma să fie ziua Z: în prima parte a zilei miniștrii să fie audiați în comisiile de specialitate, iar în a doua parte a zilei să aibă loc votul decisiv.

Astfel și-au făcut calculele social-democrații, deși nu erau foarte hotărâți cu această carte a restructurării. Ei spun că au în acest moment majoritate de 240 de voturi și au nevoie de 233. Nu se bazează pe sprijinul celor 30 de parlamentari de la UDMR de această dată, dar social-democrații sunt convinși că îi vor avea alături pe cei de la ALDE și că mai obțin 10 voturi și din partea neafiliaților și de la minorități.

Citiți și:  Miza propunerii făcute de Dăncilă în CEx: numirea lui Nicolicea ajunge la pixul lui Iohannis

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Învățăturile foștilor candidați. Ce sfaturi au Năstase, Ponta și Dăncilă pentru competitorii care vânează un loc la Cotroceni

Cum a ajuns Mircea Geoană adjunct al șefului NATO (2). Viorica Dăncilă: „Era agreat, m-am interesat și la Ambasada SUA”

Cum a ajuns Geoană adjunct al șefului NATO (1): Problema cumnatului cercetat de DNA în momentul nominalizării

Viorica Dăncilă s-a înscris în partidul lui Terheș. „Cred că ar fi, din nou, un premier extraordinar”

Partenerii noștri