Live

Parlamentul a votat, iar, pentru executarea pedepselor la domiciliu

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaților a decis, în calitate de Cameră decizională, aprobarea modificărilor la Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, în sensul introducerii posibilității ca pedepsele cu închisoarea de până la un an, pentru fapte comise fără violențe, să fie executate la domiciliu.

Modificările au fost aprobate cu 176 de voturi „pentru”, 93 de voturi „împotrivă” și o abținere.

Reprezentanții PNL și USR au anunțat, după vot, că vor ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională. 

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a modificat, marţi, proiectul de lege în sensul în care executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar în cazul condamnărilor de maxim un an şi nu de 18 luni aşa cum decisese Senatul.

„Art. 381 – (1) În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an (în forma de la Senat pedeapsa era de 18 luni - n.r.) executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă prevăzute la art. 36 alin. (11). Prevederile alin. (1) se aplică şi persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracţiei minime obligatorii pentru liberarea condiţionată din pedeapsa iniţială a închisorii mai mare de un an (în forma de la Senat pedeapsa era de 18 luni - n.r.)”, este amendamentul susţinut de PSD şi adoptat, marţi, de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Tot la propunerea PSD, a fost adoptat un amendament potrivit căruia beneficiază de posibilitatea executării pedepsei la domiciliu și persoanele „condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracţiei minime obligatorii pentru liberarea condiţionată din pedeapsa iniţială a închisorii mai mare de un an”.

De asemenea, a rămas forma adoptată de Senat la art. 96 lit. f, în sensul reintroducerii unei prevederi eliminate de Guvernul Cioloș, potrivit căreia infractorilor să le fie scăzute câte 20 de zile „pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”.

Opoziția susține însă că proiectul nici nu ar mai fi trebuit să fie readus în discuția Parlamentului deoarece Curtea Constituțională a decis deja, pe 18 septembrie, că proiectul care modifică Legea nr. 254/2013 este neconstituțional în ansamblul său. Cu alte cuvinte, proiectul pe care s-a pronunțat deja CCR trebuia să iasă din procedură legislativă, iar dacă majoritatea PSD-ALDE voia neapărat să aducă modificări Legii 254/2013 trebuia să o facă prin intermediul unui alt proiect.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MOTIVARE. Critici aduse de CCR modificărilor legii privind executarea pedepselor

Partenerii noștri