Live

Oferta de guvernare a lui Dacian Cioloș: desființarea Secției speciale, mai puțini parlamentari și abrogarea OUG 114

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, a pregătit un program politic, realizat de un grup de lucru intern, care cuprinde măsurile urgente ale unei viitoare guvernări. Conform documentului, PLUS vrea desființarea Secției Speciale, abrogarea OUG 114, o reformă constituțională, reducerea numărului de parlamentari și modificarea modului de desemnare a judecătorilor CCR. 

În documentul realizat de Comisia Națională de Politici și Programe din PLUS este menționat că măsurile sunt „punctul de plecare în pregătirea unei guvernări participative pentru perioada 2021 – 2024”.

Măsurile urgente propuse de partidul lui Dacian Cioloș 

-reforma constituțională care prevede două modalități noi de dizolvare a Parlamentului: 1) în cazul în care Parlamentul aprobă referendumul de demitere a președintului, iar la votul cetățenilor, referendumul este respins; 2)în situația adoptării unei moțiuni de cenzură și ca urmare a consultării liderilor grupurilor parlamentare.

PLUS propunere reducerea numărului de parlamentari, modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR și Avocatul Poporului, vot uninominal în două tururi pentru primari și președinți de Consiliu Județean și creșterea numărului de deputați și senatori pentru Diaspora.

-reforma administrației: un guvern mai suplu, auditarea externă a tuturor agențiilor guvernamentale și a structurilor din subordinea și coordonarea administrației publice centrale, Demararea urgentă a proceselor de transparentizare, de simplificare și debirocratizare și de digitalizare a serviciilor publice. 

-reforma Justiției: revenirea de urgență asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul
Penal, Codul de Procedură Penală și Legile Justiției, incluzând desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, actualmente un instrument politic de intimidare a 12 magistraților, și reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA și DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic. 

-Educație: intervenția de urgență asupra tuturor școlilor care funcționează în spații neconforme din punct
de vedere sanitar sau al siguranței la incendiu si cutremur (peste 3.000 de unități școlare inventariate și expertizate de Banca Mondială care se află în această situație); suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului în siguranță pentru toți elevii aflați la distanță de unitățile de învățământ; depolitizarea educației; creșterea calității actului pedagogic prin demararea unui program național de formare continuă a cadrelor didactice pentru învățământul preuniversitar prin pregătirea a peste 10 000 de formatori.

-Sănătate: inventarierea urgentă a unităților medicale care funcționează în condiții insalubre și demararea procedurilor de achiziții pentru renovarea lor; Finalizarea celor 3 spitale regionale (Cluj, Iași, Craiova) a căror pregătire alături de Banca Europeană de Investiții a fost demarată în 2016 și pregătirea construirii unui spital regional în București; asigurarea de urgență a disponibilității tuturor medicamentelor esențiale.

-Social: Realizarea registrului copiilor în situație de risc; extinderea programului-pilot lansat în 2016, masă caldă în școli; demararea unui program de interes național pentru gravide și nou-născuți; demararea de investiții pentru asigurarea infrastructurii critice de protecție și asistență socială.

-Mediu: reactivarea instrumentelor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale; îmbunătățirea sistemului de prevenire și combatere a tăierilor ilegale prin integrarea activității poliției și jandarmeriei cu cel al gărzilor forestiere și control financiar-fiscal; asigurarea managementului eficient al ariilor natural protejate.

De asemenea, PLUS vrea să introducă măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice: acțiuni de adaptare la schimbări climatice în orașe: instalarea de suprafețe absorbante a noxelor, sisteme publice de sănătate axate pe prevenție. Adoptarea unui plan național pentru climă care să indice obiective climatice pentru 2030 și 2050, cu acordarea unui rol de coordonare premierului, vicepremierului sau cancelariei.

-Energie: finalizarea gazoductului BRUA; interconectarea cu Republica Moldova; conexiunea BRUA cu Serbia; urgentarea proiectului AGRI primul proiect de transport al gazelor naturale lichefiate (GNL) al României

Abrogarea imediată a OUG 114/2018 și adoptarea de urgență a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilității pentru atragerea de investiții și dezvoltarea sectorului energetic prin continuarea liberalizării prețurilor, cu protecția adecvată a consumatorilor casnici vulnerabili.

-Agricultură: controlul urgent al crizei pestei porcine; realizarea unui audit intern referitor la stadiul implementării Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații.

-Politica Fiscal-Bugetară: Adoptarea de politici fiscale care să conducă la îmbunătățirea semnificativă a colectării impozitelor, în special reducerea gap-ului de TVA, prin: modernizarea legislației, administrare eficace; instituirea unui control strict al cheltuielilor bugetare; reforma ANAF; valorificarea superioară a activelor statului; maximizarea impactului fondurilor europene.

-Politică externă: Demararea de demersuri diplomatice și de politică externă la nivel înalt care să valorifice rolul
crescut pe care România îl poate juca în construcția UE și în relația UE-SUA; Demararea de demersuri diplomatice pentru consolidarea parteneriatelor strategice ale României cu marile democrații și încheierea de noi parteneriate strategice; Stabilirea unui cadru strategic de cooperare cu Marea Britanie după Brexit.

Documentul complet poate fi consultat aici: Programul PLUS.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul Ciolacu se împrumută în octombrie cu peste 1,2 miliarde de euro de la băncile comerciale

Guvernul se împrumută în această lună cu peste 1 miliard de euro de la bănci ca să finanțeze deficitul

Marcel Boloș îl laudă pe Ilie Bolojan și crede că modelul restructurărilor de la CJ Bihor trebuie preluat și „la nivel central”

Cioloș felicită guvernul pentru portofoliul obținut în viitoarea Comisie Europeană: „A negociat bine interesul României”

Partenerii noștri