Noi tensiuni în Coaliție: PNL spune că Ciolacu „a blocat” absorbția fondurilor UE. Reacția PSD: „Distorsionări în cheie electorală”
Scandalul din Coaliție intră într-o nouă etapă. Liberalii acuză Guvernul că nu a reușit să atragă niciun euro din fondurile structurale și de coeziune alocate României pentru perioada 2021-2027. „Prim-ministrul Marcel Ciolacu trebuie să ne spună de ce a blocat absorbția fondurilor europene acum, când România ajunsese la o capacitate record de absorbție”, acuză europarlamentarul liberal Sigfried Mureșan. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spune însă că aceste declarații trebuie citite „în cheie electorală”.
Ciolacu, criză de furie
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Ilie Bolojan i-a sunat pe Elena Lasconi și Mircea Geoană
Ciucă, despre retragerea lui Orban din cursa pentru Cotroceni: Mie îmi pare foarte rău
Marcel Ciolacu și alți lideri PSD ar fi zburat la Nisa cu un avion privat închiriat de Nordis. Reacția premierului
Bolojan a acceptat propunerea PNL de a fi prim-ministru
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Controverse în jurul afacerilor nepotului lui Marcel Ciolacu. Reacția liderilor PSD
George Simion: Nea Gigi mi-a spus tot, e iscoada perfectă. PSD-ul „frecventabil” e ca cel al lui Năstase și Dragnea, aceleași metehne
Liberalii spun că e vorba despre voință politică și nu despre capacitatea de absorbție, deoarece România are capacitatea de a absorbi fondurile europene, ceea ce, potrivit PNL, s-a demonstrat în timpul mandatului de premier al lui Nicolae Ciucă.
Declarațiile vin după ce Economedia a publicat o opinie a Consiliului Fiscal privind rectificarea bugetară, potrivit căreia România nu a atras aproape nici un euro din fondurile de coeziune și structurale în valoare de peste 30 de miliarde de euro care i-au fost alocate.
O situație dificilă se înregistrează și în cazul PNRR, unde România a atras doar 2,1 de miliarde de euro din componenta granturi și 1,9 miliarde de euro împrumuturi, din totalul de aproape 27 miliarde euro alocate.
în cazul fondurilor de coeziune din bugetul 2021-2027, la jumătatea acestui exercițiu (august 2024), rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune (alocări de 31 mld. euro, din care guvernul estima 2,5 mld. euro rambursări din FSC în anul 2024) era practic zero, arată Consiliul Fiscal.
„ Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu nu a reușit să atragă niciun euro din fondurile structurale și de coeziune care sunt alocate României din exercițiul financiar european 2021 – 2027. Deși ne aflăm la jumătatea exercițiului, singurii bani pe care i-a încasat țara noastră sunt reprezentați de prefinanțare: adică acele sume modice pe care România le primește automat în cont la începutul fiecărui an fără ca guvernul să trebuiască să facă ceva”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.
Atacul vine după scandalul din coaliție provocat de modificarea legislativă care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent la Senat, dar pe listele PNL.
Supărarea liberalilor vine după ce PSD a decis să nu susțină legea care i-ar fi garantat candidatura președintelui Klaus Iohannis la Senat. Asta deși ar fi existat un acord în acest sens, potrivit liderului PNL. Marcel Ciolacu susține, în schimb, că totul ar fi o minciună.
Situația în coaliție este atât de gravă, încât Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu nici nu și-ar mai vorbi în prezent, au spus surse politice pentru Digi24.
Reacția PSD
A apărut și o reacție a PSD la comentariile lui Mureșan.
„Pentru că există o serie de interpretări sau distorsionări ale realității făcute în cheie electorală, cred că este binevenită o prezentare corectă a trecutului și prezentului în legătură cu absorbția de fonduri europene. Guvenul Ciolacu a deblocat absorbtia de fonduri europene 2021-2027 și a demarat, cu o viteza de peste 10 ori mai mare decât în trecut contractarea și implementarea proiectelor din fonduri structurale și de coeziune din exercițiul financiar 2021-2027”, a fost reacția ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu.
„De asemenea, Guvernul Ciolacu a reușit închiderea exercițiului financiar 2014-2020 cu o absorbție de peste 99%, salvând aproximativ 6 miliarde euro care erau în risc de dezangajare la preluarea mandatului”, a continuat el, într-o postare pe Facebook.
În iunie 2023, când Guvernul Ciolacu s-a instalat și am preluat mandatul de ministru, România avea un grad de absorbtie de 74% din exercițiul 2014-2020, aflându-se la doar șase luni distanță de a pierde ireversibil în jur de 6 miliarde euro. Pe exercițiul 2021-2027, nu avea nimic demarat, nici un apel de proiecte, nici un contract semnat, nici o plată făcută. Zero pe toata linia 2021-2027 și un risc de pierdere a 6 miliarde euro din exercițiul 2014-2020, susține el.
„Accentul pe care l-am pus a fost, pe de o parte, de a aduce cei 6 miliarde euro în vistieria economiei românesti (care erau în risc de a fi pierduti pentru totdeauna) iar, pe de altă parte, de a demara, accelerat, implementarea noului cadru financiar (în scopul de a recupera ceea ce nu s-a făcut la timp).
Cum stăm azi? Am recuperat cei 6 miliarde euro (pe care erau să-i piarda cei de dinainte) și avem un grad de absorbție de peste 99% pe exercițiul 2014-2020, respectiv 23,9 miliarde euro intrate în România”, susține Câciu.
Pentru exercitiul 2021-2027: de la zero apeluri am ajuns la 368 de apeluri cu 58% din alocare deja pusa la dispozitia beneficiarilor; de la zero valoare contracte la 20 de miliarde euro contractate; de la zero plăți făcute la peste 1,4 miliarde euro deja plătite doar pe programele din Coeziune iar până la final de an, valoarea platilor va depăsi 2 miliarde euro; 1,2 miliarde euro în conturile României iar până la final de an vom primi încă 1,8 miliarde. Asta înseamnă o absorbție de 10% la final de an, de la 4% în prezent și 0% în iunie 2023”, a mai scris el.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News