Nou proiect pentru ca aleșii locali să ia pensii speciale. Vechiul proiect, picat de CCR
Parlamentari de la PSD, UDMR, PNL și PMP au depus pe 12 martie un nou proiect de modificare a Statutului aleșilor locali, astfel încât aceștia să beneficieze de pensii speciale, după modelul senatorilor și deputaților. O încercare similară a fost și în 2016, dar a fost stopată de Curtea Constituțională, sesizată de Guvernul tehnocrat de atunci.
ACTUALIZARE 14.25. Deputatul USR Cristian Seidler a declarat marţi, referitor la proiectul de lege privind pensiile speciale ale aleşilor locali, că Uniunea va vota împotriva acestui proiect.
„Noi nici măcar n-am fost invitaţi să semnăm un asemenea proiect, pentru că toţi ceilalţi ştiau foarte bine că nu are niciun rost să facă o astfel de invitaţie către USR. Noi suntem cei care am depus proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi mai apoi un alt proiect de lege care se află pe fluxul legislativ, prin care propunem aborgarea celorlalte categorii de pensii speciale, respectiv plafonarea celor despre care CCR a spus că sunt obligatorii”, a declarat Cristian Seidler.
ACTUALIZARE 13.15. Unul dintre inițiatorii proiectului, liberalul Corneliu Olar a declarat că atât el, cât și ceilalți deputați PNL își retrag semnătura de pe proiectul de lege, dorind însă să susțină și să voteze în continuare proiectul de modificare a Statutului aleșilor locali.
„Proiectul va rămâne în Parlament, se va dezbate (...). În plen, eu ca persoană voi vota «pentru». Ca deputat, dar am și eu dreptul la o opțiune personală. Chiar dacă contravine (unei decizii a conducerii PNL - n.r.), nu mă lasă sufletul să fiu împotriva aleșilor locali”, a mai spus Olar.
ACTUALIZARE 13.05. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat de jurnaliști dacă proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleșii locali este asumat de partid.
„Când o să-l văd o să vă răspund, deocamdată nu-l știu”, a răspuns liderul social-democrat.
„Dar, cu principiul sunteți de acord?”, au insistat jurnaliștii. „Repet, când o să-l văd o să-mi spun un punct de vedere. Până nu văd proiectul de lege...”, a declarat Dragnea, după care a plecat, fără a mai aștepta alte întrebări din partea presei.
Un primar din Mehedinți a pus palmieri pe marginea drumului
Elogii pentru un vicepreședinte al Curții de Conturi și chipul aleșilor locali pe ciocolată
Primarii amenință la Guvern din cauza banilor: Va fi tărăboi
Primarul Ciprian Ciucu spune că e o singură soluție pentru traficul din București
Primarul din Crevedia se ascunde de presă. „Puteam să intru în primărie să nu răspund”
Familia primarului Dordulea apare într-un tablou alături de Neagoe Basarab și Constantin Brâncoveanu
Adrian Veștea vrea ca primarii să iasă mai repede la pensie
Primarii, revoltați. „Pentru indemnizația de 6000 de lei sunt umilit în fiecare zi”
Ciolacu le răspunde primarilor nemulțumiți
-----
Noul proiect prevede ca, de la 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care îndeplinesc condițiile pentru pensionare să beneficieze, la încetarea mandatului, de o indemnizație pentru limită de vârstă, în cazul în care nu sunt realeși pentru un nou mandat.
Indemnizația pentru limită de vârstă ar urma să poată fi cumulată cu „orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public”, precum și cu „orice alte venituri realizate”.
Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă ar urma să se calculeze ca „produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul de bază minim brut garantat în plată” și s-ar acorda în limita a trei mandate complete. Evident, cuantumul s-ar actualiza „ori de câte ori se manjorează sau se indexează salariul de bază minim brut garantat în plată”.
Indemnzațiile ar fi suportate, potrivit proiectului, din bugetele locale ale primăriilor sau consiliilor județene.
Proiectul mai prevede că nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă aleșii locali care au fost condamnați definitiv pentru comiterea unei infracțiuni de corupție. Atenție, însă, pentru a se activa interdicția este nevoie ca infracțiunea să fi fost comisă în calitate de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte de consiliu județean.
Inițiatorii justifică depunerea proiectului de lege prin inechitățile „profunde” care ar exista între pensiile aleșilor locali și pensiile primite de unii subordonați ai lor, dar și prin „nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene”.
Potrivit calculelor Guvernului tehnocrat, ar fi beneficiat de pensii speciale cel puțin 16.300 de foști și actuali aleși locali, iar necesarul bugetar se ridica la 395 de milioane de lei.
Propun legi în beneficiul propriu
Noul proiect este semnat de 21 de parlamentari de la PSD (Gheorghe-Dănuţ Bogdan, Mihăiță Găină, Petru-Sorin Marica, Laurenţiu Nistor, Ioan Sorin Roman, Ilie Toma, Nicolae Avram, Emanoil Savin și Lucian Trufin), UDMR (Ambrus Izabella-Agnes, Bende Sándor, Benedek Zacharie, Erdei Dolóczki István, Farago Petru și Magyar Loránd-Bálint), PNL (Sorin-Ioan Bumb, Lucian-Ovidiu Heiuș, Corneliu Olar și Claudiu-Vasile Răcuci) și PMP (Gheorghe Baciu și Gabi Ionașcu).
De remarcat că majoritatea inițiatorilor sunt direct interesați de introducerea unor pensii speciale pentru aleșii locali, în condițiile în care au fost primari, președinți sau vicepreședinți de consilii județene (unii timp de cinci mandate) înainte de fi puși pe listele de candidați pentru Senat sau Camera Deputaților:
- Gheorghe-Dănuț Bogdan - primar Comuna Drăgănești, iunie 1996 - decembrie 2012
- Mihăiță Găină - vicepreședinte CJ Ialomița, 2008
- Petru-Sorin Marica - primar Comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara, iunie 2000 - iunie 2014
- Laurențiu Nistor - primar Comuna Șoimaș, județul Hunedoara, 1990-2008
- Ioan Sorin Roman - primar Comuna Cefa, județul Bihor, 2000-2008
- Sorin Ioan Bumb - vicepreședinte CJ Alba, 2008-2012
- Corneliu Olar - primar Comuna Horea, județul Alba, 1996-2008
- Ambrus Izabella-Agnes - vicepreședinte CJ Brașov, 2016
- Nicolae Avram - primar Comuna Șura Mare, județul Sibiu, 1996-2016
- Emanoil Savin - primar Bușteni, județul Prahova, 2004-2016
- Lucian Trufin - primar Comuna Vlăsinești, județul Botoșani, 2008-2016
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News