Live

Nicolae Ciucă: Respectăm decizia fiecărui cetăţean, fără să încurajăm o poziţionare faţă de companiile austriece

Data actualizării: Data publicării:
Nicolae Ciucă spune că autoritățile românești respectă decizia fiecărui cetăţean, fără să încurajeze o poziţionare faţă de companiile austriece. Foto: Profimedia

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că autorităţile române abordează o cale diplomatică în relaţia cu autorităţile austriece şi că respectă deciziile cetăţenilor români în privinţa companiilor austriece, fără a încuraja o anumită poziţionare.

„În continuare, considerăm că decizia de a nu fi fost acceptaţi în spaţiul Schengen a fost o decizie nedreaptă faţă de demersurile şi eforturile care au fost făcute de către cetăţenii români şi de către autorităţile române. Ceea ce se întâmplă referitor la modul în care ne poziţionăm faţă de autorităţile austriece, o facem pe cale diplomatică şi pe relaţia oficială, fără niciun fel de alte aspecte care să lase loc de interpretare, iar în ceea ce priveşte decizia pe care o ia fiecare cetăţean în parte este o decizie pe care o respectăm, fără să avem un comportament, o atitudine de a încuraja într-un fel sau altul poziţionarea faţă de o companie sau alta care aparţin statului austriac”, a arătat Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută la Paris.

Premierul a negat ipoteza unei decizii în ce priveşte mutarea conturilor companiilor de stat de la băncile austriece.

„Nu există o regulă, o decizie la nivelul companiilor de stat în acest sens”, a spus Ciucă.

Pe de altă parte, întrebat dacă intenţionează să îşi mute sau închidă contul pe care îl are la o bancă cu capital austriac, prim-ministrul a replicat că pentru o astfel de operaţiune ar avea nevoie de timp.

„Ca să fac această operaţiune, trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum n-am avut timp să ajung nici acasă”, a afirmat el.

Întrebat în continuare dacă va merge totuşi la bancă, a răspuns: „Voi lua o decizie în acest sens”.

Nicolae Ciucă a mai precizat că România merită şi trebuie să intre în spaţiul Schengen şi că autorităţile vor face demersuri pentru a atinge acest obiectiv în 2023, aşa cum a precizat şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Am anunţat încă din prima seară că decizia de a vota împotriva aderării la spaţiul Schengen ne determină să ne mobilizăm mai bine, astfel încât să putem să îndeplinim acest obiectiv naţional. Este un demers pe care îl vom continua. România merită şi trebuie să intre în spaţiul Schengen. Vom continua să discutăm cu toţi partenerii noştri din UE, lucru care, de altfel, s-a şi realizat. Am văzut cu toţii susţinerea pe care ţara noastră a avut-o în Parlamentul European. (...) Dacă domnul preşedinte a anunţat că există această posibilitate pentru anul 2023, nouă nu ne rămâne la nivel guvernamental decât să continuăm şi să intensificăm demersurile pentru a ne atinge acest deziderat”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a mai precizat că datele puse la dispoziţie de instituţii europene precum FRONTEX, Europol sau EURODAC nu confirmă cifrele anunţate de ministerul de interne austriac privind migraţia, potrivit Agerpres.

„Noi am mers la întâlnirile tehnice care s-au desfăşurat între instituţiile responsabile de migraţie din ţara noastră, cu datele pe care le-am obţinut noi şi desigur, cred că cele mai concludente au fost datele puse la dispoziţie de către instituţiile europene. Vorbim aici de FRONTEX, de Europol, de EURODAC şi niciuna dintre aceste date nu confirmă cifrele pe care le-au precizat oficialii de la Ministerul de Interne austriac. Ca atare, în acest moment putem să discutăm doar despre aceste date, date confirmate, date certificate şi modul în care s-au prezentat şi faptul că cifrele acestea sunt peste cele care au fost prezentate de către noi şi de către instituţiile europene este o chestiune de asumare la nivelul Ministerului de Interne austriac”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Intrarea României în Schengen. Comisia Europeană: Reintroducerea controalelor la frontierele interne este posibilă

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Bulgaria introduce controale la granița cu România timp de șase luni, de la 1 ianuarie

Partenerii noștri