Live

Nicolae Ciucă, la Chișinău: România urmărește cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă R. Moldova în sectorul energetic

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Guvernul României "urmăreşte cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic".

"Suntem în continuare alături de Republica Moldova în acest domeniu sensibil, cu implicaţii semnificative pentru cetăţeni", a arătat premierul la finalul şedinţei comune a celor două guverne, român şi moldovean.

El a explicat că acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro în beneficiul Republica Moldova va fi instrumentul prin care România va sprijini "în mod practic, în perioada următoare, financiar și tehnic, eforturile Republicii Moldova de dezvoltare durabilă, de avansare pe calea reformelor și apropierii de UE, precum și de creștere a rezilienței în sectoare esențiale pentru societate".

"Acest acord va fi, practic, instrumentul prin care ne propunem să susținem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spațiul european, prin România – prin drumuri și poduri, prin rețele de electricitate și gaz, prin proiecte de dezvoltare locală.

Acordurile care vizează construirea unui pod peste râul Prut între Ungheni și Ungheni, respectiv consolidarea podului rutier de frontieră între Galați și Giurgiulești au o puternică semnificație practică și simbolică privind conectarea între România și Republica Moldova", a precizat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul moldovean Natalia Gavriliţa a pledat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul Nicoale Ciucă, pentru urgentarea eforturilor de interconexiune energetică.

Precizările au fost făcute după ceremonia de semnare a 11 documente bilaterale, inclusiv un memorandum privind cooperarea în domeniul securităţii energetice.

"Criza energetică globală care a afectat şi Republica Moldova a fost o nevoie în care s-au văzut prietenii. Suportul oferit de Uniunea Europeană, ţările membre ale UE şi, în mod special, România a fost esenţial pentru depăşirea momentelor celor mai critice prin care am trecut noi în luna octombrie. În contextul proiectelor energetice majore pe care le desfăşoară România, inclusiv pe dimensiunea extragerii şi stocării de gaze naturale, dar şi pe dezvoltarea capacităţilor de producere a energiei electrice, e nevoie de urgentarea eforturilor de interconexiune energetică", a spus ea.

Natalia Gavriliţa a reamintit că în cursul zilei de vineri i-a înmânat premierului Ciucă certificatul privind executarea integrală a obligaţiilor contractuale asumate de Eurotransgaz prin contractul de vânzare - cumpărare la concursul investiţional al complexului patrimonial unic 'Vestmoldtransgaz', care reprezintă punctul final în construcţia gazoductului Iaşi - Chişinău.

"Guvernul nostru, imediat de la învestire, a deblocat procesele legate de interconectarea prin linii electrice de înaltă tensiune şi aici am avut o colaborare foarte bună cu colegii din România", a menţionat ea.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu îi cere lui Putin să lase Republica Moldova în pace: Vrem ca moldovenii să decidă și nu banii Kremlinului

Israelul își închide ambasada dintr-o țară europeană, din cauza „politicilor antiisraeliene”. Dar deschide una în Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova îndeamnă cetăţenii să economisească energia electrică

Compania Moldovagaz anunță că Republica Moldova are gaze naturale pentru toată iarna

Partenerii noștri