Nicolae Ciucă a vorbit cu Ursula von der Leyen despre înlocuirea plafonului de 9,4% pentru pensii din PNRR
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit azi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul vizitei sale la Bruxelles. Discuțiile s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul MCV și despre Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a spus Ciucă.
El a vorbit despre stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Șeful Executivului a dat asigurări privind angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor asumate prin PNRR. Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, Ciucă a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitala, ecologică și consolidarea rezilienței.
Premierul României a spus că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale și că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.
Ciucă a subliniat importanța acordării de către Uniunea Europeană a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, în particular prin ajutoare financiare nerambursabile, măăsuri suplimentare de facilitare a accesului pe piața UE a produselor din această țară și eliminarea tarifelor de roaming.
El a amintit de angajamentul României pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea și integrarea refugiaților, respectiv a tranzitului de cereale. Șefa Comisiei Europene a apreciat eforturile autorităților si cetățenilor români pentru sprijinirea si integrarea refugiaților din Ucraina și pentru susținerea consistentă a tranzitului de cereale din Ucraina.
Ciucă se află astăzi și mâine într-o vizită de lucru la Bruxelles.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News