Cum se apără ministrul Agriculturii în afacerea "stuful din Deltă": "Președintele nostru, Nicolae Ceaușescu, spunea că e aurul verde"
Declarație uluitoare a ministrului Agriculturii, care se apără în scandalul stufului din Deltă. Florin Barbu l-a invocat pe Nicolae Ceașescu, într-un interviu la Euronews. "Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României", a declarat ministrul.
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Dezvăluiri privind retragerea lui Ciolacu de la negocieri. Surse: Tensiuni PSD-PNL privind unele măsuri de austeritate
Nicușor Dan spune că l-a surprins „ieșirea emoțională” a lui Ciolacu
Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Culisele discuțiilor dintre PSD, PNL, UDMR și USR
Tensiuni în coaliția pro-europeană. Întâlnire PSD-PNL-UDMR, fără USR
Romașcanu, PSD, după anunțul primarului Capitalei: Avem doar la USR doi candidați
Într-un interviu pentru Euronews România, ministrul a fost întrebat de ce a fost nevoie să fie declarată pășune zona de stuf din Deltă, o zonă mlăștinoasă, care nu ar avea nicio legătură cu termenul de pajiște.
"Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României.", a spus el.
Întrebat de ce a adus un argument al lui Nicolae Ceaușescu, Florin Barbu a răspuns: "Da, domnul...președintele nostru a spus foarte clar, e aurul verde al României. Nu cred că a spus acest lucru dacă nu era adevărat. Și eu consider că e adevărat și sunt de acord cu el."
Florin Barbu dă asigurări că au fost urmați toți pașii în ce privește respectarea legii. "În Parlamentul României s-a legiferat o directivă și un regulament prin care paludicultura a fost considerată activitate agricolă. S-a transpus în Parlamentul României, dar nu ministrul Barbu sau deputatul Barbu a semnat și a aprobat acea lege. Au aprobat această lege peste 200-230 de colegi deputați. Mai mult de atât, a trecut de Curtea Constituțională și a fost promulgată de președintele României. Deci, din punct de vedere legal, această lege a fost transpusă ca la carteȚ, a argumentat el.
Totodată, el a susținut că ar fi avut acordul Comisiei Europene: "Avem răspunsul de la Academie. A fost notificat la Comisia Europeană și a fost aprobată de Comisia Europeană. Nu dăm această subvenție fără aprobarea Comisiei Europene. Noi am avut aprobare de la Comisia Europeană."
În octombrie 2023, Florin Barbu a inițiat, ca șef al comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, modificarea unei legi prin care zeci de mii de hectare din Delta Dunării, acoperite cu stuf, au fost declarate pajiști.
Cu noua titulatură, terenurile puteau fi incluse în programele europene de finanțare. Iar beneficiarele unor subvenții de 5 milioane de euro erau două firme apropiate de familia baronului PSD Paul Stănescu.
Plățile au fost oprite de șeful APIA, Ionuț Lupu, care între timp a fost demis.
Parchetul European a cerut blocarea plăților către cele două firme apropiate de baronul Paul Stănescu. Firmele solicitau bani europeni pentru recoltarea stufului din Deltă. Digi24 a obținut în exclusivitate adresa care a ajuns la Agenția de Plăți În Agricultură (APIA).
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News