Exclusiv Ministrul Apărării: Pensiile militare sunt pensii ocupaționale și vor rămâne așa
Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, vineri, la Interviurile Digi24.ro, că pensiile militare vor rămâne în categoria pensiilor ocupaționale, în contextul discuțiilor dintre Guvern și Comisia Europeană despre reformarea acestora.
„(Pensiile militare – n.red.) sunt pensii ocupaționale și discuțiile cu Comisia Europeană nu reprezintă un lucru extraordinar, așa se procedează. Este o manieră de lucru între țările membre și Comisie.
Acest jalon 215 sau felul în care ne raportăm ar trebui să țină seama și de raportul Băncii Mondiale, care consfințește faptul că aceste pensii nu sunt speciale, ci ocupaționale. Ne dorim foarte mult ca discuțiile pe care le-a anunțat astăzi domnul ministru Boloș să se concretizeze într-o variantă acceptabilă pentru noi.
În ceea ce mă privește, nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaționale. Ținând seama și de contextul în care ne aflăm, de experiența altor state, militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Sunt sigur că statul român are resursele de convingere și argumentele necesare care să ducă în direcția pe care ne-o dorim.
Am colegi din MApN care se află la Ministerul Muncii pentru a discuta aplicat și în context tema. Strategia mea și a noastră este să menținem importanța socială a acestei profesii, dedicația lor și să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv. Acest lucru se poate realiza și prin asigurarea condițiilor de viață ale celor care au un rol important", a afirmat Angel Tîlvăr.
Referitor la valul de pensionări din magistratură, în contextul dezbaterilor privind desființarea pensiilor speciale, ministrul apărării spune că nu a sesizat printre militari „un fenomen de masă”.
„Dar ne preocupă, în calitate de oameni care administrăm și coordonăm inclusiv acest aspect al vieții militarilor noștri, ne preocupă și suntem atenți. Depunem toate eforturile iar demersul care are loc în momentul acesta este unul din ele. Ne preocupă în continuare să garantăm că acestea vor rămâne în continuare pensii ocupaționale”, a mai adăugat acesta.
Ministrul precizează că „ar putea să capete sens” eventuale demisii în masă ale militarilor, „pentru că ar fi o dezamăgire pentru cei care și-au dedicat viața unei datorii care este sfântă pentru țară”.
Pensiile militare trebuie reformate, odată cu pensiile speciale, iar România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB, la capitolul pensii, de anul viitor, susține Comisia Europeană. Sunt date care dau peste cap toate calculele guvernului și contrazic toate declarațiile liderilor coaliției din ultima perioadă. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat că o „bulversare a sistemului nostru de apărare națională nu cred că e potrivit”.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News