Live

Ministerul condus de Tudorel Toader anunță că începe selecția pentru șefia DNA

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Inquam Photos/George Călin

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, începerea procedurii de selecţie la capătul căreia va fi propus un înlocuitor Laurei Codruța Kovesi, revocată de președintele Klaus Iohannis, ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Procedura de selecție se va desfăşura până pe 30 iulie.

Anunțul publicat de ministerul condus de Tudorel Toader:

Ministerul Justiției organizează în perioada 09 – 30.07.2018, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Ministerul Justiției organizează, în perioada  09 – 30.07.2018, la sediul său din București, str. Apolodor, nr. 17, sectorul 5, cod 050741, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcția vacantă de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție”.

În perioada 9-23 iulie, procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcția de procuror-șef al DNA, printre documentele pe care ei trebuie să le prezinte numărându-se dovada îndeplinirii condițiile de vechime prevăzute de lege, un CV și „un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, pe suport specific”. MJ precizează și că proiectul trebuie să se încadreze într-o limită de 30 pagini, iar anexele să nu depășească 10 pagini și chiar care să fie dimensiunea frontului folosit și alte detalii („Planul și anexele vor fi redactate cu caractere de mărimea 12, font Times New Roman, spațiere la 1,5 rânduri”).

Condiții pentru participarea la selecţie:

1. O vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror. Condiția de vechime trebuie îndeplinită până la data susținerii interviului în fața ministrului justiției.

2. Nu pot fi propuși pentru numirea în funcțiile de conducere procurorii care au făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, precum și cei care au un interes personal, ce influențează sau ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate și imparțialitate a atribuțiilor prevăzute de lege.

3. Procurorii care participă la selecţie sunt obligaţi să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici nu au colaborat cu acestea, precum şi o declaraţie de interese care se actualizează anual ori în termen de 15 zile de la apariţia unei schimbări sau de la data la care procurorul a luat cunoştinţă despre aceasta.

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie va fi afișată la sediul Ministerului Justiţiei şi pe pagina Internet a acestuia pe 24 iulie.

În perioada 25-27 iulie, participanții vor susține un interviu cu ministrul Tudorel Toader.

Pe parcursul interviului, se va urmări, potrivit MJ:

  1. susținerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecție, sub următoarele aspecte: prezentarea sintetică a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție; identificarea unor eventuale disfuncții și vulnerabilități în activitatea unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora; propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie; compatibilitatea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, întocmit de procurorul participant la selecție cu rolul și funcțiile Ministerului Public;

  2. verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, vizând, în esenţă, capacitatea de organizare, asumarea responsabilităților, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa în modernizarea managementului unității/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare, capacitatea și disponibilitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu colegii;

  3. prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;

  4. prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc.;

  5. verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care participă la selecţie.

  6. verificarea aspectelor legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională, precum și alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorul participant la selecţie”.

Propunerea/propunerile ministrului justiției va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, în vederea obținerii avizului acestei instituții. Ulterior obținerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției înaintează propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere”, mai precizează MJ.

Pentru câteva ore, Direcția Națională Anticorupție a fost condusă interimar de procurorul Marius Iacob. Ulterior, procurorul general al României a desemnat-o procuror-șef interimar la DNA pe Anca Jurma, fost consilier al Laurei Codruța Kovesi.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

„În executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

Decretul de revocare a fost publicat, în foarte scurt timp, în Monitorul Oficial.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Nu cred că mi-am făcut cum trebuie meseria de tată!" Cine este și cu ce se ocupă fiica lui Valeriu Argăseală

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CCR a decis că legea care majorează pedeapsa pentru fugari este constituţională

Țara cu care România va începe negocieri pentru încheierea unui tratat de extrădare. Demersul, aprobat în ședința de Guvern

Ministerul Justiției cere Senatului ridicarea imunității parlamentare a lui Eugen Pîrvulescu

Ministerul Justiției propune ca Înalta Curte să administreze domeniul just.ro. Ce nemulțumiri au judecătorii legate de acest domeniu

Partenerii noștri