Live

MAE, despre votul pentru locul în Consiliul de Securitate ONU: România s-a angajat târziu în campanie

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver / GettyImages

Ministerul de Externe reacționează după ce România a pierdut un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU și spune că țara noastră s-a angajat mai târziu în campanie, în 2017.

România a candidat, în data de 7 iunie 2019, pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru mandatul 2020 – 2021. În primul tur, România a obţinut un număr de 78 de voturi. În ultimul tur al alegerilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Estonia a obţinut un număr mai mare de voturi, fiind aleasă ca reprezentant al Grupului Est-European. România s-a angajat mai târziu în această campanie, practic din 2017, din dorința de a contribui la întărirea rolului unic al Organizației Națiunilor Unite (ONU), de garant al păcii și securității mondiale, de promotor al dezvoltării durabile și susținător al drepturilor omului”, potrivit unui comunicat de presă al MAE, citat de Mediafax.

În comunicat se mai arată că, „indiferent de rezultatul final, acțiunile diplomatice derulate pe parcursul acestei campanii au consolidat profilul internațional al României și au condus la dinamizarea și, în unele cazuri, relansarea relațiilor bilaterale cu state membre ONU din areale geografice îndepărtate și dificil accesibile, neacoperite de actuala rețea diplomatică a țării noastre”.

România va rămâne profund angajată în susținerea Organizației Națiunilor Unite, iar diplomația română va continua să se implice în promovarea obiectivelor acesteia și să lucreze pentru a consolida locul României între națiunile implicate în efortul de a asigura progresul către o lume mai sigură, mai liberă și mai prosperă”, mai arată MAE.

Reacția vine după ce România a pierdut la vot postul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, în fața Estoniei, care a câștigat pentru prima dată acest post.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat spunând că declarațiile „iresponsabile” pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim sunt principalul motiv pentru care România a pierdut masiv sprijinul în Consiliul de Securitate al ONU.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE: Nouă cetăţeni români evacuaţi din Mayotte, după ciclonul Chido, cu o aeronavă a forţelor aeriene franceze

MAE nu a fost notificat cu privire la prezența unor români printre victimele atacului de la Magdeburg

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Partenerii noștri