Live

Lucian Bode despre un posibil cutremur: "Ţara noastră este mai pregătită în a face faţă unor situaţii de urgenţă majore"

Data publicării:
Lucian Bode, ministrul de Interne. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, miercuri, în timpul şedinţei de guvern, că România este "mai pregătită" pentru a face faţă unor situaţii de urgenţă majore, cum este cazul cutremurelor, menţionând că fiecare judeţ deţine două containere cu echipamente şi echipaje de căutare salvare formate din 25 de persoane, informează Agerpres.

"Prin fondurile europene accesate de structurile de coordonare ale DSU de aproape un miliard de euro, care constau în achiziţionarea diverselor echipamente şi autospeciale de intervenţie, avioane, elicoptere, dar şi implicarea în module de pregătire a personalului, iată că ţara noastră este mai pregătită în a face faţă unor astfel de situaţii de urgenţă majore. Şi când spun mai pregătită, de exemplu, pot să vă informez, domnule prim ministru, că fiecare judeţ din ţară deţine două containere cu echipamente şi echipaje de câte 25 de persoane de căutare salvare, cu personal specializat RO-USAR. Astfel, echipele medicale SMURD sunt pregătite pentru intervenţii speciale în situaţii de urgenţă în orice moment", a afirmat Bode.

Lucian Bode spune că pregătirea specialiştilor români poate fi văzută în răspunsul rapid al României când vine vorba de misiunile de salvare din Turcia afectată de cutremur.

"Totodată, timpul minim de răspuns evidenţiază în aceste zile şi arată importanţa deţinerii unui Sistem Naţional de Urgenţă Integrat care răspunde rapid la nevoile cetăţenilor sau a comunităţilor aflate în pericol", a mai spus Bode.

Ministrul a spus că "România este prima ţară din Uniunea Europeană care a ajuns în zona puternic afectată de seria de cutremure".

"România va fi întotdeauna alături de Turcia. (...) Astfel, în numai câteva ore, echipa specializată în căutare salvare RO-USAR din cadrul IGSU a fost mobilizată şi astfel 59 de salvatori, care reprezintă personal specializat de căutare salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubului câinilor utilitari, alături de doi ofiţeri de legătură din cadrul DSU au pornit spre Adana, Republica Turcia", a explicat Bode.

El a arătat că această mobilizare rapidă se datorează şi sprijinului oferit de Ministerul Apărării Naţionale, care a pus la dispoziţie trei aeronave pentru trimiterea în Republica Turcia a salvatorilor, dar şi echipamentelor specifice de intervenţie în astfel de situaţii.

"Menţinând o legătură continuă cu autorităţile turce, solicitările de sprijin din partea lor au continuat, iar în urma discuţiilor cu ei prioritare sunt echipele de căutare salvare. Astfel, în doar câteva ore, o altă echipă RO-USAR de intervenţie în astfel de situaţii de dezastru, alături de altă echipă medicală UPU SMURD de la Floreasca şi personal de specialitate cu resursă canină au fost mobilizate. În ceea ce priveşte numărul salvatorilor trimişi în sprijin, ajutorul român trimis către Republica Turcia s-a dublat, cel de al doilea modul însumând 58 de salvatori. Dată fiind situaţia extrem de dificilă care se regăseşte în Turcia, cu sprijinul Ministerului Apărării s-au trimis astăzi materiale indispensabile salvatorilor noştri care vor asigura buna lor organizare", a adăugat Bode.

Ministrul a mai spus că cea de a doua echipă de sprijin a plecat în Turcia cu două aeronave Spartan, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale. "Şi nu una, ci două aeronave C17 din cadrul Unităţii multinaţionale de transport strategic care operează din Baza aeriană Papa din Ungaria, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naţionale, urmează să plece cu utilaje, vehicule, echipamente de care au nevoie salvatorii", a adăugat Lucian Bode.

El a arătat că echipa de salvatori deja a reuşit în mod integrat să salveze, până la acest moment, trei persoane de sub dărâmături, menţionând că acţiunile "grele de căutare salvare" continuă.

Bode a mai spus că se analizează, totodată, posibilitatea de a oferi sprijin Siriei, o ţară greu încercată la rândul ei de acest dezastru.

"Deja solicitările au venit pe mecanismul european şi sunt în procesare şi România va fi parte şi la acest sprijin. România continuă să-şi onoreze aşadar angajamentele internaţionale. Suntem de departe furnizori de protecţie civilă la nivel european şi, cum a menţionat domnul ministru Aurescu, pe lângă cei 21 de cetăţeni români şi doi cetăţeni străini pe care i-am adus în România, continuăm, în contact cu Ministerul Afacerilor Externe, cu autorităţile din Turcia, să aducem cu aeronavele care au plecat cu echipamente, să aducem cetăţeni care sunt în dificultate astăzi, mâine şi în zilele următoare", a adăugat ministrul Bode.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cutremur în România, vineri dimineață

Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat de România în largul Mării Negre. INFP: „Risc de tsunami există”

Pericol de tsunami în Marea Neagră, în urma unor cutremure puternice. Când s-a produs ultimul eveniment (INFP)

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 în Grecia. În ce zone s-a resimțit

Partenerii noștri