Liviu Dragnea păstrează tăcerea în ancheta Tel Drum
Liviu Dragnea a trecut vineri pe la DNA. Procurorii anticorupţie l-au chemat pe liderul PSD să-i spună că are acces la dosarul Tel Drum, în format electronic. Vorbim despre ancheta în care Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pentru trei infracţiuni pe care le-ar fi comis în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii spun că TelDrum, controlată prin interpuşi chiar de Liviu Dragnea, ar fi beneficiat ilegal de numeroase contracte din bani publici şi europeni. 30 de milioane de lei şi 20 de milioane de euro ar fi prejudiciul produs statutului român şi Uniunii Europene.
Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse
Nelu Tătaru, declarații la ieșirea de la DNA Iași. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a luat mită
Vameși reținuți pentru mită în portul Constanța
Un sat din România are apă doar pe hârtie, de peste 20 de ani. Oamenii, umiliți din cauza lipsei utilităților
Primarul din Lehliu Gară, audiat la DNA
Florian Coldea, din nou la DNA
Anchetă DNA în cazul licitației pentru cele 100 de tramvaie noi cumpărate de Primăria Capitalei
Percheziții DNA la IPJ Cluj
O agentă de la Poliția Locală S1 a sărit pe geam ca să scape de mascați
Liviu Dragnea a negat tot timpul că ar avea o legătură cu cea mai prosperă firmă din Teleorman, dar procurorii spun că privatizarea TelDrum şi trecerea acesteia din patrimoniul Consiliului Judeţean în sfera de influenţă şi control a liderului PSD a fost o afacere păguboasă pentru stat.
Procurorii l-au pus sub acuzare în ancheta Tel Drum pe Liviu Dragnea, spre finalul anului trecut.
Liderul PSD este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraude cu fonduri europene. Procurorii îşi sprijină acuzaţiile pe sesizarea specialiştilor de la Oficiul European Antifraudă, care au arătat că succesul TelDrum este clădit pe ilegalităţi. Investigaţiile arată că Liviu Dragnea ar fi gândit un plan ilegal pentru a pune mâna pe banii judeţului, dar şi pe sume importante din fondurile pe care Uniunea Europeană le-a pus la bătaie pentru modernizarea României.
Privatizarea societăţii TelDrum a fost primul pas. Apoi, Liviu Dragnea, ca şef al Consiliului Judeţean Teleorman, a semnat cumpărarea unui utilaj pentru asfaltare. Utilajul a ajuns prin mai multe aranjamente în administrarea şi apoi în proprietatea TelDrum, care între anii 2002 şi 2005 a pus mâna pe toate contractele pentru reabilitarea și întreținerea structurii rutiere a judeţului. Ulterior, când s-a aflat că lucrările publice erau atribuite fără licitaţie societăţii TelDrum, consiliul judeţean a inclus în caietul de sarcini, ca şi condiţie, utilizarea utilajului. Practic, contractele au ajuns tot la TelDrum.
Procurorii spun că membrii grupului au interpus de mai multe ori firme între Consiliului Judeţean sau alte entităţi administrative şi societatea TelDrum pentru a nu se vedea cine profită de pe urma statului.
Un alt pas, care de altfel a atras atenţia reprezentanţilor europeni, a fost implicarea firmei TelDrum în contracte cu finanţare de la UE. Procurorii spun că finanţările au fost obţinute cu documente false.
Liderul PSD a petrecut mai puţin de oră vineri în birourile procurorilor.
„Am fost chemat în acelaşi dosar, ca să mi se aducă la cunoştiinţă că mi-a fost aprobată cererea care iniţial a fost respinsă de a mi se pune la dispoziţie dosarul pe suport electronic”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD.
În dosarul Tel Drum, în care prejudiciul este estimat la 30 de milioane de lei şi mai bine de 20 de milioane de euro, Liviu Dragnea şi ceilalţi inculpaţi au averile puse sub sechestru.
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News