Live

Legea carantinei nu va fi adoptată astăzi de Senat. Cazanciuc anunță că PSD va modifica din nou proiectul „după dezbateri serioase”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos / George Călin

Proiectul de lege privind carantina și izolarea nu va fi adoptat astăzi de Senat, așa cum intenționau inițial social democrații. După ce legea a fost adoptată de Camera Deputaților, proiectul va fi dezbătut vineri în Comisiile din Senat, urmând ca sâmbătă legea să intre în plen. Președintele Senatului, social democratul Robert Cazanciuc a anunțat că legea va fi din nou modificată, după ce ieri PSD a ajuns la un acord cu Raed Arafat astfel încât măsurile propuse în lege să fie utile autorităților.

„E nevoie de mai multe modificări. Colegii de la Cameră au încercat să corecteze cât au putut de mult ieri, dar au avut foarte puține ore la dispoziție. Nu au fost prezenți toți cei care ar fi trebuit la aceste discuții, de exemplu CSM-ul pe care l-am invitat astăzi la Comisia Juridică. Am invitat și asociații care se ocupă de apărarea drepturilor fundamentale sau de apărarea drepturilor pacienților. La final să avem un proiect de lege aplicabil care să protejeze dreptul la sănătate dar și alte drepturi fundamentale”, a declarat Cazanciuc.

Legea continuă să fie subiect de dispută politică. Proiectul a fost adoptat joi de Camera Deputaților după ce PSD și PNL au ajuns la o formă agreată și cu secretarul de stat Raed Arafat. 

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, joi, la şedinţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor în care s-a dezbătut proiectul Guvernului privind carantinarea şi izolarea, că, în urma discuţiei cu reprezentanţii Parlamentului, s-a ajuns la un proiect viabil, care permite autorităţilor „să-şi facă treaba”.

Guvernul și-ar fi dorit ca legea să fie adoptată astăzi de Senat, astfel încât să intre în vigoare cât mai repede. În acest moment, autoritățiile nu au un cadru legal pentru izolarea sau carantinarea persoanelor infectate sau suspecte. 

„Spre ca cei de la Guvern să înceteze să mai invoce pandemia pentru a pune presiune pe Parlament să adoptăm legi fără dezbateri consistente. Este numai vina Guvernului că s-a ajuns în această situație”, a declarat președintele Senatului, Robert Cazanciuc.

Dezbaterea în comisia jurudică a Senatului va începe la ora 14:00.

Varianta legii adoptate de Camera Deputaților

Conform legii adoptate de Camera Deputaților și trimise la Senat, a fost acceptată posibilitatea detașării medicilor în timpul stării de alertă. În privința carantinei, proiectul prevede ca o persoană să poată fi carantinată doar printr-o decizie a DSP, care să conțină durata măsurii și calea de atac. 

De asemenea, izolarea se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord.

Un pacient asimptomatic poate fi izolat la domiciliu, însă medicul poate decide dacă este necesară internarea acestuia în spital.

Conform amendamentelor adoptate de deputați, carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Totodată, izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate.

Pentru persoanele asimptomatice, purtatoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situatiilor în care, pe baza datelor știintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

În situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maxim 24 de ore.

Autoritățile publice centrale sau locale au obligația de a asigura necesarul de hrană, tratament, precum și livrarea acestora pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, în condițiile în care persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea acestora. Cheltuielile ocazionate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății.

Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.

În situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Bunurile suspecte de a fi contaminate, sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale in vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ și va fi comunicată persoanei al cărui bun se carantinează. Procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabilește prin ordin al Ministrului Sănătății. Nu pot fi carantinate bunurile de folosință personală aparținând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare. În cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despăgubit, din bugetul Ministerului Sănătății.

Pe durata instituirii măsurilor în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției.

Concediul medical se acordă în proporție de 100% pentru perioada petrecută în carantină sau izolare.

Redactor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Alegeri prezidențiale 2024. Cine sunt cei 14 candidaţi la scrutinul de duminică și în ce ordine sunt pe buletinul de vot

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Liderul pro-rus al regiunii separatiste georgiene Abhazia a demisionat. Reacția Moscovei, după ce protestatarii au ocupat Parlamentul

Partenerii noștri