Live

Klaus Iohannis: Trebuie să recunoaștem că vocea UE în plan global este una mică. Relația transatlantică pentru noi este vitală

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, la lansarea dezbaterii naționale despre viitorul Europei, că proiectul european este unul de succes, însă „trebuie să recunoaștem că vocea UE în plan global este una mică”. Președintele a amintit că relația transatlantică este vitală atât pentru Româna cât și pentru Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis a precizat că politica externă a unui stat este „cea mai importantă piatră din coroana suveranității” și că pentru România este de o importanță vitală.

„Politica externă este un atribut național. Este cea mai importantă piatră din coroana suveranității. Nu sunt semne că statele din UE ar dori să renunțe la o politică externă. Pentru România și pentru mine aceste chestiuni sunt de o importanță vitală. Din acest motiv am cultivat și cultivăm relații care sunt benefice pentru România și ne asigură securitatea națională, cum este parteneriatul cu SUA”, a declarat președintele.

Acesta a vorbit despre importanța apartenenței la UE, însă a transmis că relația transatlantică este „coloana vertebrală a civilizației”.

„În plan economic, dacă vorbim de securitatea economică, apartenența la UE este clar ceea ce vine în sprijinul economiei românești. Se simte în buzunarul fiecărui român. Relația transatlantică este coloana vertebrală a civilizației, a culturii democratice în care trăim. Aceste lucruri nu pot fi înlocuite prin nimic. Și relația transatlantică pentru noi este vitală. Este la fel de valabil și pentru UE.  Am salutat expres noua abordare a relației transatlantice”, a spus Iohannis.

Președintele a transmis cu ocazia lansării dezbaterii naționale despre viitorul Europei că UE este un proiect de succes, dar Uniunea nu se descurcă prea bine cu crizele externe.

„Suntem în UE fiindcă noi credem în acest proiect, este un proiect de mare succes și de multe ori uităm să vorbim despre aceste lucruri și lăsăm spațiul deschis populiștilor și euroscepticilor care strigă foarte tare dar nu realizează lucruri. Nu vedem un populist care face să funcționeze mai bine o economie.

Însă, dacă ne uităm în jur vedem că UE este un succes în domeniul economic, în domeniul colaborării sper și în domeniul gestionării crizelor. Dar din păcate dacă ne uităm la greutatea globală a UE trebuie să recunoaștem că vocea UE în plan global este una mică.  Putem să ne uităm la crizele care sunt la pragul ușii noastre. Siria-UE în acea ecuație nu a contat. Nordul Africii, cu toate crizele, să nu mai vorbim de alte crize în zone mai îndepărtate”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele este de părere că „nu trebuie să renunțăm foarte repede la politica externă națională, dar să fim conștienți că dacă UE vrea să aibă greutate atunci trebuie să lucrăm mult mai mult împreună și să avem o politică externă și de securitate comună.”

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Donald Trump a anunțat ultima desemnare din guvernul său. Brooke Rollins, aleasă în postul de secretar pentru agricultură

Protestatarul Marian Ceauşescu, amendat după ce l-a făcut „borfaş” pe Iohannis. Ce spune Poliția

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Partenerii noștri