Live

Klaus Iohannis şi omologii săi din grupul "Prietenii coeziunii", discuții pentru obținerea unui buget ambițios al UE

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Klaus Iohannis / Twitter

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri, la o reuniune de coordonare cu omologii din grupul statelor membre "Prietenii coeziunii", în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European în care se discută viitorul buget multianual al Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Obiectivul liderilor din acest grup, care se va numi începând de vineri "Prietenii unei Europe ambiţioase", este obţinerea unui buget ambiţios, în interesul Europei şi al cetăţenilor europeni.

Din grupul "Prietenii coeziunii" fac parte: Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.

Înainte de cea de-a doua zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European a existat şi o întâlnire a preşedinţilor Franţei, Emmanuel Macron, şi a cancelarului german, Angela Merkel, cu liderii "statelor frugale" - Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a întrerupt, joi seară, summitul pentru a avea negocieri bilaterale cu toţi şefii de stat sau de guvern prezenţi la reuniune, în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE.

Klaus Iohannis a avut, vineri dimineaţă, o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost întrerupte.

Iohannis a declarat vineri că nu s-au făcut progrese în ceea ce priveşte negocierile pe bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, dar că atât preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cât şi cel Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost deschişi propunerilor României cu privire la bugetul multianual al UE.

"Atât preşedintele Charles Michel, cât şi preşedinta Ursula von der Leyen au fost deschişi propunerilor noastre şi, după ultima discuţie pe care am avut-o acum câteva săptămâni cu preşedintele Consiliului, au apărut modificări în propunerea de buget, care vin în întâmpinarea solicitărilor noastre. Este o parte din negociere, dar până când nu avem unanimitate pe buget, nu avem buget, avem doar discuţii şi propuneri", a spus Iohannis.

El a arătat, însă, că "poziţiile nu s-au apropiat" nici după discuţiile în formate bilaterale între reprezentanţii statelor cu conducerea Consiliului European şi a Comisiei Europene.

"Aceste discuţii au durat până la ora 6,00, când am intrat eu cu echipa mea la negocieri, însă rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor. Nu pot să spun că s-au făcut progrese, poziţiile nu s-au apropiat şi astăzi, peste câteva minute, intrăm iarăşi într-o şedinţă în plen şi încercăm să vedem dacă putem să obţinem un progres în aceste negocieri. (...) Ar fi bine să obţinem un progres, însă majoritatea dintre noi sunt - trebuie să recunosc - destul de sceptici", a afirmat şeful statului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Klaus Iohannis, noul președinte. Jurământul depus în Parlament și ceremonia de la Cotroceni - GALERIE FOTO

Traian Băsescu a predat mandatul. Klaus Iohannis este noul președinte al României

Dispută pe locuri în Parlament la învestirea președintelui ales

Klaus Iohannis va prelua mandatul prezidențial la 21 decembrie

Partenerii noștri